用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教 DSE 選科
樓主: fresh001
go

請教 DSE 選科 [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:07
若果夠分,可否skip 咗那6個有關醫科的課程,但又唔入 GPS,唔 skip year 1 咁呢?

同GPS無關,skip唔skip year 1係自由選擇,夠分夠資格也可以唔skip照樣從year 1開始。

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:00
計 4C + 3X 或 4C + 2C 都得!隨你鐘意!

不過因為係計總分而並不是平均分,你計 4C + 2C 咪蝕咗 ...
請問你既意思係咪, 上年如果7科(4C+3X)合計總分達41以上就穩陣收到CUHK medicine offer?
咁如果讀埋M1/M2 (8科), 係咪可以計埋 (定係都只睇最佳3科選修科?)

其實用4C+3X 同 4C+2X+M1/M2嚟睇, 計分上依家有冇大分別?

P1001S 發表於 23-4-17 18:12
同GPS無關,skip唔skip year 1係自由選擇,夠分夠資格也可以唔skip照樣從year 1開始。
...
夠分skip 6科醫科相關科,又唔 skip year 1 ,咁 year 1 咪好清閒?

fresh001 發表於 23-4-17 18:11
睇錯了...... Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2
原來係指 WEIGHTING 2 中既學科可 x 1.3
只有 1科最佳 X 1.3 ,所以最好 phy chem bio 起碼有一科 5**

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:17
夠分skip 6科醫科相關科,又唔 skip year 1 ,咁 year 1 咪好清閒?

我誤會你問題,揀咗就一定要從year 2開始,但也要同時在year 2讀埋year 1唔skip得的科目,例如書院通識之類。

fresh001 發表於 23-4-17 18:16
請問你既意思係咪, 上年如果7科(4C+3X)合計總分達41以上就穩陣收到CUHK medicine offer?
咁如果讀埋M1/M2 ( ...
41分唔穩陣㗎,多數要計得失球差⋯⋯
CU medic 唔計 M12 為一整科,只能和最差第7科加埋除2

P1001S 發表於 23-4-17 18:25
我誤會你問題,揀咗就一定要從year 2開始,但也要同時在year 2讀埋year 1唔skip得的科目,例如書院通識之 ...
“揀咗”嘅意思是 揀咗 GPS?

即係就算夠分,如果唔揀 GPS 就唔可以 skip 嗰6科醫學相關科?

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:31
“揀咗”嘅意思是 揀咗 GPS?

即係就算夠分,如果唔揀 GPS 就唔可以 skip 嗰6科醫學相關科?

Skip 6個year 1醫科相關科目資格係7科總分44或上並Chem, Bio, Eng 三科5*或以上。
夠資格讀GPS但滿足唔到以上要求也要讀year 1。

P1001S 發表於 23-4-17 18:42
Skip 6個year 1醫科相關科目資格係7科總分44或上並Chem, Bio, Eng 三科5*或以上。
夠資格讀GPS但滿足唔到 ...
今年開始,要 >=46分,再加 4科 5** 先入到 GPS 啦!

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:49
今年開始,要 >=46分,再加 4科 5** 先入到 GPS 啦!

用一個例子講,7科有Chem和Bio攞4個5**,2個5*,但英文5。有M1/M2又攞5** 。
咁係入到GPS, 但就唔夠資格Skip year 1。同理,例子中Eng換Chem/Bio, 結果一樣。

P1001S 發表於 23-4-17 19:09
用一個例子講,7科有Chem和Bio攞4個5**,2個5*,但英文5。有M1/M2又攞5** 。
咁係入到GPS, 但就唔夠資格Sk ...
謝謝解說

謝謝提供既資料
按現在要求睇, 除CU既GPS收生要求極高, 似乎 HKU 牙醫收生要求一樣高(好似仲高過 醫科)

理大三寶要係指定科目攞夠分 (Phy + Bio)

係香港想讀醫護系,似乎真係要天之驕子先得

如果目標係醫科選了Phy Chem Bio,但如最終成績不夠好,7科加埋得38/39或best 6得34/35,其實仲有無咩中間選擇? 唔通到時要改為揀讀工程科? (因為有Phy 無 Econ)

fresh001 發表於 23-4-17 23:04
似乎有好多準醫生家長係度, 謝謝提供既資料
按現在要求睇, 除CU既GPS收生要求極高, 似乎 HKU 牙醫收生要求 ...

其實best 6有34/35分都仲有好多選擇,如藥劑,生物工程,生物科技,Nursing,視光,精算。。。。

3年後幾多分冇人知,現階段揀最有興趣及最有把握取高分嘅科。宜家中三學緊如phy chem bio只係皮毛,高中課程又深又多,所以真心有興趣先讀,否則最後係分手收場。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你兒子有沒有考慮其他科目,例如商科工程,抑或只考慮醫護學科,如果會考慮之話, 能力所及,MIM2係game changer,拉闊好多選擇機會。

如果讀精算,QFin,工程冇M數,俾你入到,都讀得好辛苦,可能墊底甚至畢唔到業。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

兒子當年升G10,叫雙飛,DSE加1B,DSE係Phy Chem Evon M2, 我們認為係最佳組合。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:49

其實46分,就必定有4科 5**
阿仔當年 44分 就能入 GPS
可能近年多尖子申請吧

謝謝各位意見, 要再和兒子討論下

fresh001 發表於 23-4-17 23:04
如果目標係醫科選了Phy Chem Bio,但如最終成績不夠好,7科加埋得38/39或best 6得34/35,其實仲有無咩中間選擇? 唔通到時要改為揀讀工程科? (因為有Phy 無 Econ)

讀呢個組合,如果中英文唔差(物理治療,中英文X10),  加上呢個分數,理工三寶入到既。

gracelam 發表於 23-4-18 00:43
其實best 6有34/35分都仲有好多選擇,如藥劑,生物工程,生物科技,Nursing,視光,精算。。。。

3年後幾 ...
題外話,請問精算要take邊幾科?需要Econ嗎

BB-Tiger 發表於 23-4-18 14:22
題外話,請問精算要take邊幾科?需要Econ嗎

我女同學冇take econ /bafs , 不過有M2, 最後入咗中大精算!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊