用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教 DSE 選科
go

請教 DSE 選科 [複製鏈接]

請教一下以下DSE科目的"難度"和選大學科目的"有用程度"

目前應會選 Physics 和 Chemistry , 餘下一科想在以下其中一科選擇:

Economics
Biology
History
Geography

呢幾科較有興趣, 當中有得考既 Bio, History 同 Geo 成績都差唔多, 請問呢4科係DSE應考既難易度 (聽聞 Bio 好多嘢讀好難攞高分), 同埋日後大學選科既"有用程度" (如選邊科對入大學那些科較有幫忙)

希望能指教一下

謝謝!
   8    0    0    0

fresh001 發表於 23-4-17 12:21
請教一下以下DSE科目的"難度"和選大學科目的"有用程度"

目前應會選 Physics 和 Chemistry , 餘下一科想在 ...
首先最好唔好同時揀 bio, hist 先….

其次要先確定將來諗住大學讀邊個範疇的科….

跟著 DSE 成績諗住 aim high 定點? 要有個定位….

最後看看你諗住用英文定中文讀以上科目

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 13:23

有冇心水想日後做邊行?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 13:23

全部科都係英文讀同考
目前打算3X中 Phy 和 Chem 係必揀, 諗緊第3科既選擇

Bio, Hist, Geo, Econ

小朋友對呢幾科都係興趣一般, 成績亦差唔多, 所以想睇吓各位前輩對呢幾科有咩意見

fresh001 發表於 23-4-17 13:55
全部科都係英文讀同考
目前打算3X中 Phy 和 Chem 係必揀, 諗緊第3科既選擇
剛才回錯咗
Phy Chem Bio 應該係最百搭, 日後可按成績去揀神科 (醫科) 同 工程科

如果想日後係商科發展, QFin, BBA/BM, 咁選 Econ 會好過 Bio

其餘兩科無乜研究

或者睇下學校過往邊科既學生成績好D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

全部科都係英文讀同考

Econ 啦咁。
另外嗰三科除咗勤力仲要天賦,唔少人死喺 essay 手上。
Econ 起碼 essay 係數 point , 唔似得 geography 咁入品,至少有得操。
我女當年 Phy Chem Econ, Econ 呢個 5 係花得最少 effort 嘅。
當年加埋佢四個温書鐵腳,另外嗰三個都有讀 geography,一個試過答咗兩版 essay 全部被評 irrelevant, 結果 4。
另外一個係文人,Bio THS Geography, 去英x 補習,結果5。
仲有一個理人, 去燈塔補,都係 4。

全部科都係英文讀同考
雖説Phy,Chem, Bio 升學百搭,但如果孩子是理科人怕背書選Bio會係好伏,亦會拖後腿難取高分。如果將來想讀E有Chem就可最多入到大學追番Bio某些部分會好過依家全部讀。若只求高分建議Econ日後商學院亦有分加。

全部科都係英文讀同考

大學想讀醫護方面→Bio
Bio超多野背,要劏小動物,如冇興趣又怕血腥係苦事

大學有機會讀商科→Econ
Econ應該咁多科相對易讀

Geo同History都多野背,如果好有興趣,用來搶分都有幫助(計best5,6)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

謝謝大家既意見

全部科都係英文讀同考
再補充少少……

如果有志於醫療科,bio 計分係有加乘
例如理工三寳,bio weighting X 10 , econ X 5
即 就算 bio 得 4 都有 40分,但 econ 比你攞 5** 都係得 35分,好蝕㗎!

bio 確實是要花很多很多時間讀,但一分耕耘一分收穫,亦唔容易失手,攞個grade 比較穩妥….

作為最多人報的 elective ,bio 當然有其吸引力,過人之處…..

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 16:37
再補充少少……

如果有志於醫療科,bio 計分係有加乘
即係讀Bio日後揀理工既物理治療系有幫助
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分加 (唔知有冇理解錯)
HKU好醫科同Dental 好似Bio都無分加

仲有咩科目讀Bio會有分加呢?

另外唔知除咗商科, 仲有冇咩科係讀Econ會有分加?

謝謝!

回覆 fresh001 的帖子

For HKU dental, weighting of Bio/Phy/Chem is 1.3   

fresh001 發表於 23-4-17 16:47
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分 ...
物理治療 bio weighting X 10

CU 醫寫明 bio chem preferred
但問題係每年的 CU醫 個收分都要睇得失球差!
意思是:2022 年 CU醫個收分是 41分,但係是收唔晒所有 41分的,所以要睇得失球差,若一個讀 phy chem bio 41分,另一個讀 phy chem econ 41分,當然會收 phy chem bio 嗰個

Dental bio weighting X 1.3

HKU 言語治療 讀  bio 都有分加。

chez 發表於 23-4-17 17:03
回覆 fresh001 的帖子

For HKU dental, weighting of Bio/Phy/Chem is 1.3
謝謝資料
剛看過HKU Dental 要求: Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2 + Best 5 Subjects

如果時讀 4C + Phy + Chem + Bio, 主科全部5, Phy Chem Bio 全部5*, Admission score 是否這樣計算?

Best science subject score: (當係 Phy 5*) 7 x 2
Other Best 5 subjects score:
(Chem) 7 x 1.3 + (Bio) 7 x 1.3
(Chi) 5.5 x 1 + (Eng) 5.5 x 1 + (Maths) 5.5 x 1

= 14 + 18.2 + 16.5
= 48.7

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 17:21
物理治療 bio weighting X 10

CU 醫寫明 bio chem preferred
CUHK 醫科41分, 請問是否計 4C + 3X? 還是 4C + 2X?

fresh001 發表於 23-4-17 17:39
謝謝資料
剛看過HKU Dental 要求: Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2 + Best 5 Subjects
不是這樣計的喔!

Dental 沒有 weighting X 2 這回事!

只有 best of phy chem bio X 1.3  !

fresh001 發表於 23-4-17 16:47
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分 ...

你要留意返所謂Econ在大學商科加權,好多時候都係幾科之中揀科最好去加。你可以去UST website望下,商學院加權那些科都係Phy, Chem, Econ, M1/M2之類。

CU Medic, 有Bio和Chem 有優勢,隨咗幾位講marginal case之外。考得好可以比你由第二年開始讀,即係比你skip咗year 1要讀那6個有關醫科的課程。

fresh001 發表於 23-4-17 17:46
CUHK 醫科41分, 請問是否計 4C + 3X? 還是 4C + 2X?
計 4C + 3X 或 4C + 2C 都得!隨你鐘意!

不過因為係計總分而並不是平均分,你計 4C + 2C 咪蝕咗科囉!

P1001S 發表於 23-4-17 17:52
即係比你skip咗year 1要讀那6個有關醫科的課程。

若果夠分,可否skip 咗那6個有關醫科的課程,但又唔入 GPS,唔 skip year 1 咁呢?

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 17:50
不是這樣計的喔!

Dental 沒有 weighting X 2 這回事!
睇錯了...... Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2
原來係指 WEIGHTING 2 中既學科可 x 1.3

但如果讀齊 Phy Chem Bio, 係咪 3 科都 x 1.3? 定係只有成績最好個一科有得 x 1.3?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊