用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Jupas 面試
go

Jupas 面試   [複製鏈接]

剛收到通知5月尾面試,請問當天要帶甚麼?例如CV?
   9    0    0    0

kkhon 發表於 23-4-16 15:33
大學可經 Jupas 看到你的 ps, oea, slp,校內成績 ,照計唔需要準備 cv 嘞呱…
主要都係買套令仔西裝,恤個靚髮咁囉!

若想準備好d,可以去嗰個系的 web 睇吓近排有乜活動,出過甚麽 papers 咁囉….

我估d答問內容都會圍繞你的 ps, oea, 興趣, 或近期的熱門時事咁囉⋯⋯

回覆 小鹿揀學校 的帖子

好的,謝謝!

請問可以講邊科嗎?

祝師兄面試順利!可否透露師兄揀咗邊科呀?

Queenielam88 發表於 23-4-16 19:27
祝師兄面試順利!可否透露師兄揀咗邊科呀?
多謝!20个choice神科丶水泡科高中低乜都揀d,到時睇餸食飯再改選,不過師兄佢最大興趣是物理系。

kkhon 發表於 23-4-16 22:43
多謝!20个choice神科丶水泡科高中低乜都揀d,到時睇餸食飯再改選,不過師兄佢最大興趣是物理系。 ...

物理系的話,令我想到這文章:

流兮動兮數不變──從純數到現實世界之間的橋樑

https://www.cuhk.edu.hk/chinese/features/professor-xin-zhouping.html

為了準備好面試,記緊要熟讀有關學系的網頁。

我仔仔DSE放榜前後都有安排面試,我差唔多把相關的網頁資料熟讀晒,包括 YouTube,FB都熟讀。

不單要熟讀,還會和孩子一起準備/討論,如何把學科的知識應用到日常生活中。

和孩子一起製作Presentation PPT,要孩子向我Present一次。

更要留意EMail,學系會發相關面試資料電郵給學生。

祝好運。

焯媽媽 發表於 23-4-17 00:46
物理系的話,令我想到這文章:

流兮動兮數不變──從純數到現實世界之間的橋樑
謝謝你的資料!我睇過你某些有關升大學的帖,你係個好盡心的媽媽而仔囝亦很優秀。

搭單請教一下各位前輩:
(1) 如DSE考生在沒有被邀請去某科的面試, 日後DSE成績夠分是否也有機會入到?
(2) 另外請問香港各大學的CO, 只會發給Non-JUPAS的考生? JUPAS的考生是否不會有CO的呢?

fresh001 發表於 23-4-17 09:49
搭單請教一下各位前輩:
(1) 如DSE考生在沒有被邀請去某科的面試, 日後DSE成績夠分是否也有機會入到?
(2) 另 ...

(1) 如DSE考生在沒有被邀請去某科的面試, 日後DSE成績夠分也有機會入到!
(2) 香港各大學的CO, 只會發給Non-JUPAS的考生, JUPAS的考生是會有CO的.

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 10:19
(1) 如DSE考生在沒有被邀請去某科的面試, 日後DSE成績夠分也有機會入到!
(2) 香港各大學的CO, 不只會發 ...
謝謝前輩的資料
那請問, DSE考生收到的CO, 也是類似Non-JUPAS考生的, 達到指定要求就可以?

又是否可理解為, DSE考生就算沒有面試沒有CO, 如果DSE最終夠分, 也一樣有機會入讀某學科?

醫科, QFin, 理大物理治療 這些熱門科, 如果沒有面試沒有CO的情況下, 最終會不會DSE夠分也入不了呢?

fresh001 發表於 23-4-17 10:33
謝謝前輩的資料
那請問, DSE考生收到的CO, 也是類似Non-JUPAS考生的, 達到指定要求就可以?

DSE考生收到的CO, 是類似Non-JUPAS考生的, 達到指定要求就可以

DSE考生就算沒有面試沒有CO, 如果DSE最終夠分, 一樣有機會入讀某學科

醫科, QFin, 理大物理治療 這些熱門科, 如果沒有面試沒有CO的情況下, 最終DSE夠分而在最後一次 jupas 改選排番那些熱門科到 band A, 大學會立刻安排 interview 比你,基本上夠分也是穩入

回覆 小鹿揀學校 的帖子

謝謝前輩詳細解說

fresh001 發表於 23-4-17 09:49
搭單請教一下各位前輩:
(2) 另 ...

(2) 報Jupas的同學,如果有校長推薦的話,就有機會有CO.

https://www.jupas.edu.hk/en/application-procedures-information/application-information/school-principal-s-nominations-spn/

如果面試較弱, 沒有信心有好的表現, 是否不去面試較好!

Aproct 發表於 23-4-20 11:44
如果面試較弱, 沒有信心有好的表現, 是否不去面試較好!
即是想放棄不讀?

2jkidsfather 發表於 23-4-20 13:22
即是想放棄不讀?
不是想放棄, 不好意思, 我表達得不好, 我是幫朋友問,他的子女是 re-jupas, 只看DSE分數的話, 已經夠分入心儀科目, 因為擔心面試表現不好會暴露弱點, 如果有面試, 是否不去比較好? 如果夠分是否不去面試也會收?
謝謝幫忙!

Aproct 發表於 23-4-20 15:21
不是想放棄, 不好意思, 我表達得不好, 我是幫朋友問,他的子女是 re-jupas, 只看DSE分數的話, 已經夠分入心 ...
最好去面試,不建議逃避。
如果真係夠分入讀,去面試代表有誠意。

年紀已經要入大學,遲早要 ”見人“ present。

不是想放棄, 不好意思, 我表達得不好, 我是幫朋友問,他的子女是 re-jupas, 只看DSE分數的話, 已經夠分入心 ...
我仔仔報讀JUPAS某個課程,就算夠分入讀,都要睇面試表現。就算有面試機會,都不代表會收生的。

我仔仔當時的比例大約,120個學生面試,只收大約 40人。

醒目開學勳章

我覺得需要面試的科目即是要看埋面試表現,同成績的會選個面試好的,就好似選中學時面試一樣。
唔去面試應該入唔到。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊