用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)
樓主: michaelytt
go

聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)   [複製鏈接]

有諗過插smc 小學,不過知極少插班位

fupigpig 發表於 23-9-27 19:08
有諗過插smc 小學,不過知極少插班位
升中一容易過插班!

fupigpig 發表於 23-9-27 19:07
我小朋友喺一線津小成績中上,除左英文科,各科成績絕對頂盡band 2A成績。但亦事實小朋友而家成績都頗受中 ...

SMC要成績表全B先收表,同埋佢哋都會睇中文科成績,interview 亦有考中文,所以最好可以谷一谷中文科,不過如果英文好,都值得一試的,佢哋個語境真的很好

73662710 發表於 23-9-27 19:21
升中一容易過插班!
我估小學部小d人咁細個走. 中學部会多好多, 越高年级可能越易插, 不过太遲插班沒大作用.
見你和另外幾位用家的小朋友在SMC讀得开心又有好成績, 好為大家高興

fupigpig 發表於 23-9-27 19:07
我小朋友喺一線津小成績中上,除左英文科,各科成績絕對頂盡band 2A成績。但亦事實小朋友而家成績都頗受中 ...
唔好哩咁多,报左先算, 我仔當年都只係b2成績, 雖然依家可能难左, 但冇理由想但又唔試(記住講多d小朋友既特質, 既然sell成績行唔通就要sell下其它)? 如果當年唔試, 就唔会有今日的机遇.

也可多問問这里用家们的意見, 会很有幫助的, Good Luck!

Calaci 發表於 23-9-27 20:19
SMC要成績表全B先收表,同埋佢哋都會睇中文科成績,interview 亦有考中文,所以最好可以谷一谷中文科,不 ...

唔係禾, 當年呀仔1個B, 其它全A包括中英數(讀荃官小), 但都唔收表, 我求個staff, 佢之后打左個电話問完之后先肯收呀仔份表.
全B就收表, 咁咪重易过已前, 又話难左???

twhkleung 發表於 23-9-27 21:08
我估小學部小d人咁細個走. 中學部会多好多, 越高年级可能越易插, 不过太遲插班沒大作用.
見你和另外幾位用 ...
謝謝啊!我是指中一容易過小學插班!

twhkleung    發表於 23-9-27 21:33

twhkleung 發表於 23-9-27 21:32
唔係禾, 當年呀仔1個B, 其它全A包括中英數(讀荃官小), 但都唔收, 我求個staff, 佢之后打左個电話問完之后先 ...

咁可能係我記錯,要全A?
我淨係記得個staff拎把間尺逐行睇,而我果個係有全A嘅

twhkleung    發表於 23-9-27 21:37

Deleted......

73662710 發表於 23-9-27 21:37
好似英文一定要A, 公子當年可能英文只是中上成绩。 後来英文修為大有進步,可喜可贺! ...
係呀. 英文真係超重要, 英文好, 讀文讀理都有幫助, 这是SMC的強項.
最近呀仔在加認識了两位校友, 一位師兄, 一位師妹, 佢地IELTS一個考9.0, 一個8.5. 两位都係SMC的throughtrain, 可惜的是, 他们和呀仔–样, 未考DSE就走了, 好彩SMC的成績仍十分不錯, 如大家都沒有走, 相信學校d成績会重勁好多!

twhkleung 發表於 23-9-27 21:26
唔好哩咁多,报左先算, 我仔當年都只係b2成績, 雖然依家可能难左, 但冇理由想但又唔試(記住講多d小朋友既特 ...

thx,我等考左第一次試,用1st term成績表去申請插班,唔得咪又再試。
我地之前都係二線津插入一線津,不過冇全A啦,中文讀得辛苦先追到B,唔排除一個失手又跌去C。
不過佢係英文第一語言,平時睇書、卡通都係英文,表達能力都係英文好過中文。
我唔係覺得英文好過中文等如叻d,而係觀察小朋友讀左幾年以中文授教嘅小學下,佢被語言焗限左學習能力。
所以目標真係明確要英文學校,有smc當然最理想。

73662710 發表於 23-9-27 19:21
升中一容易過插班!

請問係咪因為S1多學位過小學,所以易d?
我都有留意插小學起碼等半年以上。

fupigpig 發表於 23-9-28 01:34
...
我自己咁睇, 如有錯,現在用家請指正.
- 小學部相对出名, 加上比較多NCS(不知这是因还是果), 可形成一個從少开始的極好語境(不只是考試英文好果种)
- 但也是因NCS多同真龍直关係, 加上多學生中途海外升學去, 成績点好都較难出狀員, 所以中學部名气不及小學部
- 所以S1(好似係教处規定一定要收一班外生)收生時不像港同般可收到一批叻學生(好似話連1a都未必一定入到), 所以以前只可收好似我仔(2a)水平咁上下.
- 所以考中學部(约20:1) 变相成功率会高於小學部(约50:1)
- 但現偕段訊息仍有d亂, 有d話1c係入唔到, 但FB果边又話b3都入到

所以, 唔好理咁多, 喜欢就报左先, 都係果句, 报:机会等於或大於零, 唔报:就一定係零

(中學部一级约100人, 小學部只有66人, 即有~50個位可收外來S1生)

fupigpig 發表於 23-9-28 01:34
...
小學部插班位每级一年3-4個,升中一有mass intake.中學阶段逐渐多人出國,所以可能插班更容易。

73662710 發表於 23-9-28 06:52
小學部插班位每级一年3-4個,升中一有mass intake.中學阶段逐渐多人出國,所以可能插班更容易。
...

謝謝你嘅分析。
我都有考慮呢點,同時我感覺襯「S1收外來生」,有幾十個「外人」,學校自然適應上多d安排,相對我始終由中文小學插入嚟呢。不過我當然最想而家就即入smc小學啦。

twhkleung 發表於 23-9-28 02:20
我自己咁睇, 如有錯,現在用家請指正.
- 小學部相对出名, 加上比較多NCS(不知这是因还是果), 可形成一個從少 ...

多謝你嘅誠意分享。
我都好認同小學較中學搶手,始終香港小學普遍中文學校為主(明明將來都1/3人升英中),入到smc將來靠實力再考英中亦唔擔心出路。
我係唔易搵到人傾,大多數人誤解我目的想炫耀小朋友英文好,但真心英強中弱情況下,喺中文小學有幾難頂?而且自己最鍾意嘅英文科好難喺津校發揮到,係雙重打擊。
津校即使一線,「多數」英文exam paper都唔會深得去邊,相對我小朋友英文高分時,咪又係重有成堆人都高分,可能我小朋友高2分囉,但中文、常識就低人10分、十幾分,非常無奈⋯⋯⋯

回覆 fupigpig 的帖子

其实,建议中文抓一下,小学提高不难。即便是SMC如果中文补考不合格也是要留级的。SMC的中文并不是很简单,很多学生中一的中文分数大概是小六巅峰时期分数的一半,50分合格。

我都擔心阿囡D中文,我哋英文小學,英文教深一年,但中文教淺一年之餘重要好簡單, 所以英文就係我哋唯一嘅優勢,我哋都係會報多幾間直資,希望有一間Band one可以收我女

回覆樓主:

是的,中文不合格,是要見校長和签家長信,内容大致是不合格不能升班,什致可勸退學生的,當年我都薟過,不过,我唔信學校會真的趕學生走,以所就算簽左我都唔係好驚

michaelytt 發表於 23-9-28 19:52
我都擔心阿囡D中文,我哋英文小學,英文教深一年,但中文教淺一年之餘重要好簡單, 所以英文就係我哋唯一嘅 ...

冇論点都好,就算间學校点講理念,收生必然仍是以成績好的學生優先比offer的,這是現實,盡力而為羅。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊