用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)
樓主: michaelytt
go

聖瑪加利英文中學 (S1 2024-2025)   [複製鏈接]

michaelytt 發表於 23-4-24 08:59
睇完你咁樣提議,我而家都諗緊不如比我個女試吓真係申請插P6, 一來俾她試吓去考下呢二間學校,二來睇吓阿 ...

當in 家長時,PM我,我试下估下校長會問家長d乜比你知,我估我都幾清楚佢想要問d乜

twhkleung 發表於 23-4-24 11:54
當in 家長時,PM我,我试下估下校長會問家長d乜比你知,我估我都幾清楚佢想要問d乜
...

多謝你先

FB 果邊有家長話叩門生優先 ,連band 3都收。反而1st round waiting生冇機會後補,所以建議家長叩門

one2one 發表於 23-7-14 18:00
FB 果邊有家長話叩門生優先 ,連band 3都收。反而1st round waiting生冇機會後補,所以建議家長叩門
...

請問Fb邊度見到呀?我都想揾多啲資料

回覆樓主:

全港·升中一家長互助群組
啱啱今日有post家長討論緊

one2one 發表於 23-7-14 18:00
...
如果b3入到,咁埋位小朋友可能有d特別之处, 之前有d貼, b1學生收到offer, 但怕讀唔惦而放位, 情况都幾極端.
我小朋友當年b2入到, 今年入U了, 佢讀得好开心, 相信不是個別例子. 希望比d b2/3同學仔一些鼓勵与支持, 加油!!!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3876495&pid=49245423&fromuid=2356337

twhkleung 發表於 23-7-14 23:38
如果b3入到,咁埋位小朋友可能有d特別之处, 之前有d貼, b1學生收到offer, 但怕讀唔惦而放位, 情况都幾極端.
...
SMC 中一收外校生總數共6x個,扣門位該就不會多的了,waiting 中無理由冇選擇的,可能係有特別之處了。真事,三年前收咗我仔的同學,b2尾但運動了得。

twhkleung    發表於 23-7-16 09:20

Pano 發表於 23-7-16 06:06
SMC 中一收外校生總數共6x個,扣門位該就不會多的了,waiting 中無理由冇選擇的,可能係有特別之處了。真事 ...

但band 2尾,英文跟得上嗎? 會不會好容易留班

raneelau 發表於 23-7-16 07:56

信學校,收即學校教得到,唔收就唔講了

raneelau 發表於 23-7-16 07:56

看個人的意志力, 在良好的環境下,肯努力,點會跟唔上?
90分band 1, 84-85分band 2, 分數上有分別,我覺得能力分別不大。

同樣道理,band 1生,唔努力也會repeat.

如果收了一個半個bane 3, 一定有些原因,無需深究,也無需make generalization.

smc而家的成績是band 1 B.

朋友兒子自行入筲箕灣官立中學,最後也決定入smc.

回覆樓主:

請問smc朝早幾點要返到學校?因為路程較遠

eluna 發表於 23-7-16 10:17
請問smc朝早幾點要返到學校?因為路程較遠

小學部8:15或前
中學部不清楚,應該8:00前。

73662710 發表於 23-7-16 09:33
看個人的意志力, 在良好的環境下,肯努力,點會跟唔上?
90分band 1, 84-85分band 2, 分數上有分別,我覺 ...
家姐在聖瑪加利讀書,今年九月升中四,第一次拿獎學金,有學費減免,我好開心!我也好想細仔讀聖瑪加利,奈何他呈一成績失手,我不夠膽報聖瑪加利,所以沒報聖瑪加利。剛不久阿仔中一派位派去位於何文田/土瓜灣的華英中學,我爭扎得不得了,我個人首選是聖瑪加利,但老公認為不應放棄運氣,所以沒有去聖瑪加利叩門。我仍然覺得去聖瑪加利較好,但老公有不同意見,好苦惱!

cherrieshum 發表於 23-7-16 11:15
家姐在聖瑪加利讀書,今年九月升中四,第一次拿獎學金,有學費減免,我好開心!我也好想細仔讀聖瑪加利,奈 ...

现在還可以扣門?感覺两间都可以教好  學生,但smc會比較開心,如果數理好, SMC 可以选IAL.

我以前也是band1A中學畢業,老師英書中教,同學們之間一年都唔講幾句英文,我自己英文講到一gou gou。對於smc 的英文,我是很滿意的。所以我對本地部分英中是有保留的。

我問小朋友,邊個教佢最多英文,佢話是classmates, 因為I'm learning by using it!

73662710 發表於 23-7-16 10:19
小學部8:15或前
中學部不清楚,應該8:00前。

73662710 發表於 23-7-16 11:34
现在還可以扣門?感覺两间都可以教好  學生,但smc會比較開心,如果數理好, SMC 可以选IAL.

我以前也是b ...
這就是我主要concern的地方

73662710 發表於 23-7-16 11:34

我以前也是b ...

勁!

我仔都係話全靠學校教好佢d英文,所以依家睇書學新野小左英文障礙

cherrieshum 發表於 23-7-16 11:15
家姐在聖瑪加利讀書,今年九月升中四,第一次拿獎學金,有學費減免,我好開心!我也好想細仔讀聖瑪加利,奈 ...

雖然華英是傳統明校,但英文同sMC仍有頗大差距,我就会简smC了,而且你囝囝成绩应該很好,否则也不会入到華英,所以,同姐姐一齊可能会更好,不过只是個人意見

twhkleung 發表於 23-7-16 12:52
雖然華英是傳統明校,但英文同sMC仍有頗大差距,我就会简smC了,而且你囝囝成绩应該很好,否则也不会入到 ...
阿仔之前讀觀塘區聖若瑟英文小學,學校主科是英語教學,所以阿仔已能講到一口流利英語,他好自然會同同學仔以英語作溝通,我擔心去到華英沒有太多英語環境。

cherrieshum 發表於 23-7-16 13:01
阿仔之前讀觀塘區聖若瑟英文小學,學校主科是英語教學,所以阿仔已能講到一口流利英語,他好自然會同同學仔 ...

除非好top的傳統名校,否則我會选SMC!
就算好 top的傳統名校收,我家小朋友也唔肯走!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊