用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 報小學嗰陣讀咩音樂班有優勢?
go

報小學嗰陣讀咩音樂班有優勢? [複製鏈接]

想請教各位,我見好多小學都要交portfolio,好似音樂體育各樣都要有啲咁。我明白音樂方面最好梗係話某樣樂器考到X級,但係對幼稚園小朋友嚟講好似有啲難做到。所以想問吓有冇咩類型嘅音樂班喺填上portfolio係有優勢?通利或者葉氏嗰啲音樂班有冇用?
   0    0    0    0

Michunny 發表於 23-4-15 22:34
想請教各位,我見好多小學都要交portfolio,好似音樂體育各樣都要有啲咁。我明白音樂方面最好梗係話某樣樂 ...

樂器班零幫助

依家好多幼稚園已經考級,音樂班無優勢。

一年 42000個左右本地,直私,國際小一學位
入場玩直私大約有 15000人(因為大部分玩收費幼稚園的人都會玩收費小學)
當中有人玩音樂,學術,體育
我估計玩音樂嘅人裡面起碼幾百人有二級四級等級證書了。。。

我想講音樂考級對考直私係無幫助的, 唔好為考小而做一啲小朋友唔鐘意既野, 佢鐘意學咩就俾佢學, 咩班都無所謂, PORTFOLIO SHOW下學緊咩就可以了

0幫助。
K3考到5級或以上,神校可能會睇,但大前提係學術、對答等各方面都唔可以差。

音樂是零幫助的。不要胡思亂想。不要為考小而勉強做一件事。

學音樂是好事,但為考小而學音樂是換來辛苦的多。

我也識人(疫症前)K3 上學期已小提琴五級;男神收左;K3 上學期French Horn 五級的有女神offer; 但最後讀唔讀到,有無愛上音樂是另一回事。

Michunny 發表於 23-4-15 22:34
想請教各位,我見好多小學都要交portfolio,好似音樂體育各樣都要有啲咁。我明白音樂方面最好梗係話某樣樂 ...

過往疫情,有些學校是拍片考,我們有交過一分鐘的片是才藝表演,這個好難臨急抱佛腳。建議都是K2 開始準備下。
幼稚園考級已經唔容易,有些人有5級樂器是神童,相信學術能力都唔差,唔好誤會學校因為5級收,而係考到5級的人本身都係叻仔。

醒目開學勳章 貢獻勳章

孩子對音樂有興趣?
如果係,留返小學插班出招啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題