用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

講講下,大家好似離晒題。
依家唔係兩個不同學生比併,唔係SPCC最弱 VS B2最強。而係講緊同一個學生,究竟做「大池小魚」或者「小池大魚」邊樣好啲。
樓主,你剝咗咁耐花生,有冇feedback?

我想講好多B2中學有好好既b1生入讀的。除咗抽獎排錯位,有好多都係就腳為先,近屋企。又或者宗教信仰之類。後者我學校好多,乙一放間熱門b1基督教學校,乙2就已經放B2基督教學校。

回覆樓主:

好熱鬧!

聽講有個Spcc 小學生,升左去 npl, 上學期考級頭,勁!

HK-MAN 發表於 23-4-18 20:27
似乎仲未有答案或者唔想承認答案…其實答案都你哋心目中果個先係最有道理及正確……,大家都說服不到大家… ...
尼度個別會員真係邏輯思維高.

講3322,請問,哪一間(普通0B2中學沒有三個以上的學生達標?SPCC未有100%3322率.答案已經明顯.於是護校講中學不僅僅是讀書.

講聯合招生,哪一間(普通)B2中學沒有三個以上經聯合招生入U?SPCC聯合招生未達到100%.答案實在,但護校又出招,會校友網絡完勝,轉工容易.

講統計分析5或以上,(前面已經有抛磚引玉),有無會員接招???護校臆想最尾有30分,話2(5**)2(5*),2(2),可脫離實際的是,5**究竟是全5或以上的66人拿還是未達到全5的42人拿尼?(5*一樣).

又有護校話那是不同的人,要比較相同的人.參看134#的回復.

既然在資源豐富,師資力量雄厚,課程編排好的直資中學,經過六年后公開試都不如當初連IN都沒有機會的B2校的B2前列生,又凴乜在津貼的B2校可以考到個高的DSE成績?

134#有大大的疑問,假如SPCC的最尾幾個學生,真係轉去普通B2校,即刻變成鷄頭,即主題的B2的三甲,那究竟是SPCC扼殺了這下游分子的發展嗎?(又有護校攻擊這一觀點,可別忘記,這是護校的邏輯.即現在是拿起護校的矛攻擊護校的盾)

楼主的问题 不考虑学校和学生的个别情况来说,根本就没有最佳答案
非要说的话,我觉得就是,都不好。
因为什么,就是不合适。
这个和B2学校前三是不是实际上比神校包尾成绩好都没太大关系。因为现在说的是哪个选择对学生更好

说实话如果我是现实中处于这些情况的家长,可能我的反应就是和小朋友沟通是否应该转校吧。

Poyau 發表於 23-4-18 18:28
據科次5+ 無五科5+的42人可能4(5+)
據科次5*+ 4(5+)有可能係4(5*)
據科次5** 減去4人6(5**) 2人5(5**)
錫哂你,明白了,即係數字上係可以咁講,但其他野我唔comment,火藥味太濃

火箭燃料威力再大 加到汽车里也跑不动。相反汽油加进火箭它也不能上天。
不是燃料本身有什么问题,只是不合适而已。
学校和学生之间不合适这样吗?
最怕就是家长学生看不清究竟哪种“燃料”可以点燃小朋友的天分。

EK 老鼠屎並非浪得虛名,又再一次印證了。有佢在,成個 post 即時無晒可讀性。為鬧而鬧,為踩而踩,沒完沒了…………………

Zleep 發表於 23-4-18 21:15
錫哂你,明白了,即係數字上係可以咁講,但其他野我唔comment,火藥味太濃
poyau,關鍵字是"可能'.但不經思索的護校即刻話2(5**),2(5*),2(2)考尾30分.真係

lyfox 發表於 23-4-18 21:05
楼主的问题 不考虑学校和学生的个别情况来说,根本就没有最佳答案
因为 ...
你見過EK的VSpost嗎?前提是有兩個offer.

那麽,SPCC的最尾的offer得到了,但(普通)B2中學的三甲的offer一樣得到嗎?如果不能,又何在選擇?

我淨知如果自身能力係B2,又不加努力讀神校村校都只會係B2成績,唔會有奇蹟….如果讀神校就隨時/好大機會/或者會/間唔中/有意無意比話你影衰晒…

medicine 發表於 23-4-18 21:28
你見過EK的VSpost嗎?前提是有兩個offer.

那麽,SPCC的最尾的offer得到了,但(普通)B2中學的三甲的offer一樣 ...
我还不知道这是个VSPost?楼主只是问是这个好还是那个好?所以答案除了AB以外,也可以是都好或者都不好吧。
就像有个绑匪问你你是要杀还是要剐,你会不会觉得他是想让你分析一下杀和剐的分别?

lyfox 發表於 23-4-18 21:41
我还不知道这是个VSPost?楼主只是问是这个好还是那个好?所以答案除了AB以外,也可以是都好或者都不好吧。 ...
現在分析的結果是綁匪的計劃行不通.即SPCC考試最尾的轉去普通B2校考不了三甲.

以上是开玩笑,如果是两个offer都有,我想99%的人都会选神校吧。“毕竟,不试过怎么知道不合适呢?” 这句话的诱惑力真的很大。哪怕希望很小都会想试一下是人之常情。但换一个场景,如果在神校年年考包尾考了三年,又会不会考虑转校,还是应该留下来。这才是更有意思的话题吧。

反過來一樣.在B2校考試三甲,莫講話轉去兩拔.即使一般的B1A都好難,當然,難度主因是插班位少.

medicine 發表於 23-4-18 22:23
反過來一樣.在B2校考試三甲,莫講話轉去兩拔.即使一般的B1A都好難,當然,難度主因是插班位少. ...
其實讀得好地地唔多人會轉校…EK人只是一小衆啫。

lyfox 發表於 23-4-18 21:05
因为 ...
講得很好,好似神校包尾轉校就一定可以喺B2校級頭心態已經係問題,心心不忘名校光環,衹為了排名,若轉了B2又係中下游是否又轉B3?根本兩樣冇話好與唔好,主要都係睇小朋友自己.  
本身家長選校就已經係出問題,人云亦云,睇學校數字上數據及理念好,就一定可以令小朋友學得好,好似學校以往既數據就係小朋友其中之一個,根本冇了解小朋友自己真正能力去選,浪費自行選校條件,特別係基礎唔穩靠用特異功能入嗰啲,隨時更浪費咗本身“燃料”可以点燃小朋友的天分,衹可留在小小既校際發一點點的亮.

PS:好認同這句: 聰明反被聰明誤,特別係好有知識家長,有時候因為呢點令小朋友失去本身能力.

讀SPCC讓小朋友見識原來xx科係可以攞95分…. 首先所有學校都總有呢啲科科90 的神人,所有學校都可見識;其次小朋友見識了有叻人,而自己盡晒力也只是70,究竟會遇強愈強還是失自信,不能一概而論

rsx    發表於 23-4-19 14:07

天外之人 發表於 23-4-19 10:31
講得很好,好似神校包尾轉校就一定可以喺B2校級頭心態已經係問題,心心不忘名校光環,衹為了排名,若轉了B2又係 ...

同意。不只是包尾,以上數據是後1/3人,鳳腰以下公開試都不及b2級頭,仲要當中有部份讀唔掂或出國中二至四已退學。有幾多家長中一送小朋友入去時有想像過。
如果話係青春期或其他各種原因令小朋友六年後跌watt,即學校其實幫唔到,咁讀咩學校又有何分別
「神」在哪(emoji)
‹ 上一主題|下一主題