用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

B.B.BaBa 發表於 23-4-18 17:03
青春期,真係咩事都有可能發生。呢一句其實真係咁難明?
學生成績唔好 / 跌得勁,因為被學校扼殺左佢發展空 ...
我猜好多家長都難免傾向於認為自己家的孩子是“天資聰穎“再不濟也是”品性純良”。
所以如果有什麼問題,一定第一時間想到,學校失職,交友不慎,遊戲誘惑,網絡誤導,或責怪自己沒有給他/她足夠的管教和補習等等。

見到有人讚學校成績好,就話是學校資源豐富,師資力量雄厚,課程編排好所致.
到有人批評成績不是那麽"神"時,就話,那是學生自身問題,青春期~~

典型輸打贏要,高,實在是高

有人鍾意欲加之罪,真係何患無詞.....

好明顯唔係同一人講兩面說話,可以拉埋一齊講?混淆視聽!

從來講青春期都係講全港學生問題,非一校半校,任何學校都有此類學生問題,關輸贏事?到底係誰在意輸贏?

medicine 發表於 23-4-18 17:20
見到有人讚學校成績好,就話是學校資源豐富,師資力量雄厚,課程編排好所致.
到有人批評成績不是那麽"神"時,就 ...
你的邏輯也有意思,那成績好的學校是不是就不能有成績不那麼”神“的學生?
如果不是每個學生拿出來一一分析,而是籠統的講的話,有什麼意義。

lyfox 發表於 23-4-18 17:35
你的邏輯也有意思,那成績好的學校是不是就不能有成績不那麼”神“的學生?
如果不是每個學生拿出來一一分 ...
望下尼個post的主題.再望下前面的留言先

Zleep 發表於 23-4-18 16:13
閉,唔係好識睇,請賜教
我都係,每次睇數據都一頭煙,不過好多謝Poyau 每次都搵到大家想要嘅數據,勁!

medicine 發表於 23-4-18 17:20
到有人批評成績不是那麽"神"時,就 ...
係唔係青春期會影響就唔知,起碼我小朋友青春期唔見有咩影響,所以係唔係根本基礎問題所致? 去到中學,基礎本身不穩,不論神校B123校都一樣,所以唔會話關學校事, 好多時候雞頭或鳳尾全都係家長自己煩.反而小朋友讀得開唔開心都唔知,特別係中學階段.
仲聽好多人講,神校學生好多都仲要靠外面補習加持一起發力(我亦都十分討厭呢點,好多要靠學生一起做Project,呢個又話這個時間補習,那個又話另一個時間補習,為了這些Project攪到要做到半夜),先做就到學生成績OK及維持學校聲譽,所以係唔係真係全都靠神校做出亮麗成績就"鬼"知.

你講得好啱。
他又不知道中下游DSE總分,就一路寫比B2最top嘅同CC最差。做了中下游直頭是入了負增值學校。常常拿着考最差的2,3個人就無限放大。無言。

其實這裡冇乜人神化SPCC, 讀得到便覺得好。但中游大部份學生都可以見識到"原來可以有人平均分9X",又或者Physics, Chemistry, Bio 或者M2, 可以有95分以上"也未嘗不是一件"好事。"

天外之人 發表於 23-4-18 18:19
係唔係青春期會影響就唔知,起碼我小朋友青春期唔見有咩影響,所以係唔係根本基礎問題所致? 去到中學,基礎本 ...
其實大部份學生也補習。有些目標是5+,有些是3。什麼banding 學生都補。

rsx    發表於 23-4-19 09:04

閉,唔係好識睇,請賜教

據科次5+ 無五科5+的42人可能4(5+)
據科次5*+ 4(5+)有可能係4(5*)
據科次5** 減去4人6(5**) 2人5(5**)
無五科5+的42人最多有111(5**)
42人的人均5**≤111/42=2.6
42人排尾可能有2(5**)
數字上42人排尾可能有2(5**)+2(5*)
實際上...去揾補習網站看看

閉,唔係好識睇,請賜教

我研究一陣,終於睇得明

Poyau 發表於 23-4-18 18:28
據科次5+ 無五科5+的42人可能4(5+)
據科次5*+ 4(5+)有可能係4(5*)
據科次5** 減去4人6(5**) 2人5(5**)
謝謝!有數據就不用估中下游什麼水平。所有不計加權,如果5**是計7分,排尾如果拿2(5**)+2(5*)+2(2),分數是30。

medicine总是看不过眼,SPCC被抬举得太高,加上它有IB, 所以更加笃眼笃鼻。SPCC考第尾有什么可能比band2 中学的头3好?其实争论下去,都很难有结论,除非找SPCC第尾跟B2B中学头3(可以找几间)直接做中英数卷,KO赛,用成绩说话。

“請問大家覺得喺 SPCC 做包尾好定係喺普通Band2中學做全級頭三名好?“

其实命题并非只是指向成绩,而是综合所有因素而言。做包尾,但自信心没有被影响,学业基础有被建立,又没有被学校劝退,那就当然留在SPCC比较好啦,成绩表不会写”包尾“,面上又不会被刺青,毕业后仍是SPCC旧生。

先唔評論spcc學生。據上面一堆回覆,其實spcc家長都有幾種,有謙虛既,又有只接受讚唔接受彈既。假如家長都有完全唔同既人,學生都肯定有唔同級數啦,畢竟有咁多唔同因素影響。大部分學校都有成績好既學生又有成績唔好既學生,一面倒硬是話佢100%好或100%唔好,其實都唔合邏輯。

猴子爸 發表於 23-4-18 18:42
medicine总是看不过眼,SPCC被抬举得太高,加上它有IB, 所以更加笃眼笃鼻。SPCC考第尾有什么可能比band2 中 ...
乜叫睇唔過眼?
講野需要有事實根據.

上面,有人話"排尾如果拿2(5**)+2(5*)+2(2),分數是30。"

唔知閣下統計學係乜水平,先不論實際情況,只講理想的情況.你將下面兩幅圖所代表的數字分派一下,將第一幅圖的最尾的數名學生的best6高過第二附圖的三甲?又如何得出最尾有30分?

邏輯思維差,不是問題,不斷臆想脫離實際從而顯擺思維的下限就是問題.

如果考慮埋實際情況,拿星星的,基本是集中在個一部分人.拿不到星星的,亦是大部分拿不到5.那麽,又如何分配到最尾有30分(best6)?(當然,如果計算best8,那就另當別論)

medicine 發表於 23-4-18 19:07
乜叫睇唔過眼?
講野需要有事實根據.
统计学你一定比我好。请问你的数据是包含了多少年的数据?
对应命题,SPCC的数据vs B2中学数据(照理是要平均值,或其起码要好几间具代表性的B2中学)?
当然,结果可能都是你对的。但如果你要讲事实根据,可能都是科学一点好些吧。 

eit2003 發表於 23-4-15 21:58
請問大家覺得喺 SPCC 做包尾好定係喺普通Band2中學做全級頭三名好?
eit2003 發表於 23-4-15 22:27
假設六年皆是如此

eit2003 發表於 23-4-15 22:47
另外我想問下,喱兩者 DSE成績大概會爭幾遠?

樓主嘅頭3個留言。雖然MEDICINE平時講嘢我都覺得太惹火,但係佢嘅發言其實並無問題,反而一堆人話點解要比較6年後既DSE,又話6年多變化之類先奇怪。

SPCC係我最喜愛既學校,但我唔會盲目唱好,太多太多人只看到名校勁人風光既一面,冇諗過中下既人係點。我用QC來做例子會比較易明,QC 5+率大約係50%,即係話一半係5, 也代表緊有一半唔係5. 你前面考得好既人越多越風光,同時也代表緊下遊既人越慘,每一個全5+以上既人,另一面很可能有另一個全無5既人存在,大家只睇到勁果一批人有幾勁,咁大家覺得果一半 5- 比左邊個?憑空消失?

SPCC成績比QC好,但我唔覺得考最尾嗰個都會有30分。

medicine 發表於 23-4-18 19:07
乜叫睇唔過眼?
講野需要有事實根據.
比少少貼士去計算:
一共522個5或以上.

1.108個DSE考生60.7%拿到5科5或以上.需要考慮,前列考生考幾多科,后列考生考幾多科,普遍,前列偏向8科(或8科以上如允許的話),后列偏向7科,甚至6科.就算計算7科,再考慮,拿星星的,基本8科全5以上.60.7X108=65/66人?(不計算不知道,這個60.7%似乎有問題.66/108=61.1%.65/108=60.2%)不知道poyau有乜見解?

算66人,66x7科=462.題目話best5啵.好.這就是疑問之處.(66X5嗎?顯然不是).即至少占去330至462之間的數字.又剩下幾多個5或以上?即522-(330至462)=60至192之間

那麽,剩下42人,霸道這42人可以拿了145個5**的大部分(A)?還是一部分(B)?極少甚至沒有(C).大家認爲是ABC三種情況的哪一個更合理?

全面考慮這些因素后再出聲未遲

PS:歡迎有會員分享更詳細的數據,又睇下到底誰在講大話???!!!

猴子爸 發表於 23-4-18 19:30
统计学你一定比我好。请问你的数据是包含了多少年的数据?
对应命题,SPCC的数据vs B2中学数据(照理是要平 ...
大把B2中學的三甲,best6是在33至36分.甚至見過38分.
至於SPCC的5或以上數據.列年數字,都是在6成左右.有興趣去查下便知

似乎仲未有答案或者唔想承認答案…其實答案都你哋心目中果個先係最有道理及正確……,大家都說服不到大家….搵唔搵到部份一致既睇法?
‹ 上一主題|下一主題