用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

我之前提過..... 其實唔少 B1B-C 中學,高中大概只有一半人(或更少) 為 DSE 拼搏,四分一人係隨意讀不太上心,四分一係放棄狀態。青春期,咩事都有可能發生。

SPCC 都會有隨意讀不太上心學習的學生,及處於放棄狀態的學生。青春期,真係咩事都有可能發生。

另想提出一點,留意到將 SPCC 講 / 捧到好神好勁的,其實大多數都唔係 SPCC 的家長,即係其實好多人都係斷估 / 假設

heidya    發表於 23-4-18 17:01
pipeter.john    發表於 23-4-18 14:54

rsx 發表於 23-4-18 10:50
其實上面某幾位網友係咁比較SPCC包尾都會差過或好過B2級頭根本沒有意思,因為攞升中成績同六年後DSE成績黎 ...

請先看樓主問題,樓主的主題是係做SPCC包尾 定B2 頭3好,我們當然是討論兩者的關係和將來情況,其實討論其他野先係離題。

acgy 發表於 23-4-18 11:22
請先看樓主問題,樓主的主題是係做SPCC包尾 定B2 頭3好,我們當然是討論兩者的關係和將來情況,其實討論 ...
SPCC如果是底子打得好,但只因为懒惰考包尾,留在SPCC做第尾,比B2头3好。

回覆樓主:

除咗要學校名氣同識啲有錢仔女之外,諗唔到有乜嘢好得過做band 2级頭

回覆 strawberrychic 的帖子

答得好! 極度同意!
好鐘意你果句假設性問題, 假設性建議。

其實做人真係唔洗時時要求登頂。

但係如果真係spcc選入, 其實係咪應該讀得到, 係你太無信心? 學校應該係唔會睇錯人。
除非係靠識人。

回覆樓主:

學校唔會睇錯人???? 中學收果班可能少睇錯, 小學呢?

acgy 發表於 23-4-18 11:22
請先看樓主問題,樓主的主題是係做SPCC包尾 定B2 頭3好,我們當然是討論兩者的關係和將來情況,其實討論 ...

比較升中當然可以及冇離題,但係六年後有太多可能性,已經唔係離題與否,而係根本唔到你估,仲點比較?

我覺得喺唔影響心理健康嘅大前題下, 做幾年鳳尾打好個底同埋見識多啲, 之後先跳返出去做雞頭會更好

Dybala 發表於 23-4-18 12:17
我覺得喺唔影響心理健康嘅大前題下, 做幾年鳳尾打好個底同埋見識多啲, 之後先跳返出去做雞頭會更好 ...

現實有冇咁理想 ?

rsx 發表於 23-4-18 10:50
其實上面某幾位網友係咁比較SPCC包尾都會差過或好過B2級頭根本沒有意思,因為攞升中成績同六年後DSE成績黎 ...

都有關係,外間認為spcc中一時有經過洗禮的屬小和盡收全港級頭,但到公開試學校中下游原來成績係不及band2級頭。當然學校唔止得成績,但相信呢點唔少家長之前無乜諗過,一心神化學校,所以才會出現這個主題

當然中一的精英唔代表六年之後都係,有青春期、資質平平而不再受谷、家庭因素等等各種每間學校都有的原因,但一班中一精英到公開試有一半都是成績中平,這種反差有點大

對兩拔、喇沙反而少這方面的疑問,大家都明白佢哋有一部份是特異功能人仕,成績自然參次…但SPCC本身係卜卜齋,無乜運動員…..

heidya    發表於 23-4-18 17:02

Dybala 發表於 23-4-18 12:17
我覺得喺唔影響心理健康嘅大前題下, 做幾年鳳尾打好個底同埋見識多啲, 之後先跳返出去做雞頭會更好 ...

假設出到去係做到雞頭,而唔係雞翼…….

Poyau 發表於 23-4-17 20:01
SPCC 2022年五科5+ 60.7%
即係107名考生之中42人無五科5+
某B2中學頭三名皆取五科5+(#54)

其實冇5科5+,可能是4科5**和1科3,也可能是4科5*和1科4。咁嘅成績不差吧。DSE分數仲比5科5好唔小。
咁寫會唔會又比人話盲撑。

fwstides 發表於 23-4-18 13:49

都有關係,外間認為spcc中一時有經過洗禮的屬小和盡收全港 ...

坊間好多觀點:

1.直私資源多,活動豐富,選科有優勢.

2.直屬小學X科教快Y年,底打得好.

乜原來齊集咁多優勢,到了公開試,竟然不如當初連IN的機會都沒有的B2(當然是B2校的前列分子,不可能是全體).還妄想話響個度打好個底出去B2做級頭尼.

假如,真係成績平平者出去B2校即刻做到級頭,公開試拿到比SPCC的中下游分子更好的成績,那麽,我就想不通了:究竟是SPCC培養了優秀的學生還是扼殺了中下游分子的發展空間?

PS:有啲人,講的理論,邊度會經過思考架,真是"搬了石頭砸了自己的脚"(這句一定要加引號)

heidya    發表於 23-4-18 17:02

pipeter.john 發表於 23-4-18 14:52
其實冇5科5+,可能是4科5**和1科3,也可能是4科5*和1科4。咁嘅成績不差吧。DSE分數仲比5科5好唔小。
咁寫 ...
理想很~~,現實很~~

前面已經講過,既然話可能衰一科(中文也好,乜乜文都好),那麽聯招尼?

如果是這個回覆的假設,那麽一定有聯招收.但聯招好似都未高過3322率啵

pipeter.john 發表於 23-4-18 14:52
咁寫 ...

據 SPCC 2022年科次5+/5*+/5**
數字上無五科5+的42人有可能有人取
4(5**) / 3(5**)+1(5*) / 2(5**)+2(5*)

SPCC 2022年科次5+/5*+/5**
----------------------------------------------------------
人數 | 科次5+ | 人均5+ | 整體5+
----------------------------------------------------------
五科5+ 65人 | ≥354 | ≥5.446
餘下 42人 | ≤168 | ≤4.000
總數 107人 | 522 | 4.879 | 66.4%

人數 | 科次5*+ | 人均5*+ | 整體5*+
五科5+ 65人 | ≥219 | ≥3.369
餘下 42人 | ≤168 | ≤4.000
總數 107人 | 387 | 3.617 | 49.2%

人數 | 科次5** | 人均5** | 整體5**
五科5+ 65人 | ≥34^ | ≥0.523
餘下 42人 | ≤111 | ≤2.643
總數 107人 | 145 | 1.355 | 18.4%

^ 六科/五科/四科5** 4/2/10人 共16人

咁寫 ...
唔係啩!

Poyau 發表於 23-4-18 16:01
4(5**) / 3(5**)+1(5*) / 2(5**)+2(5*)
計唔計到3科5**幾多人? 想同4/50個E科對照下

Poyau 發表於 23-4-18 16:01
閉,唔係好識睇,請賜教

青春期,真係咩事都有可能發生。呢一句其實真係咁難明?
學生成績唔好 / 跌得勁,因為被學校扼殺左佢發展空間?要入晒學校數?簡直係荒謬絕倫的言論。不懂青少年問題有幾複雜,唔該真係唔好扮專家...
‹ 上一主題|下一主題