用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

fwstides 發表於 23-4-19 10:51
讀SPCC讓小朋友見識原來xx科係可以攞95分…. 首先所有學校都總有呢啲科科90 的神人,所有學校都可見識;其 ...
啱呀, 所以我都成日同小朋友講, 除了睇分數, 排名更重要. 有時份卷淺, 人人90+分, 你攞90已經考第尾. 反之, 人人唔合格, 你合格已經考第一.

fwstides 發表於 23-4-19 10:51
讀SPCC讓小朋友見識原來xx科係可以攞95分…. 首先所有學校都總有呢啲科科90 的神人,所有學校都可見識;其 ...
其实可能是倒过来,见识原来英文卷可以深到,原本半班小学级一的学生,也只有半班人紧紧合格,有些人甚至肥佬。惟有自己尽力去追赶,追完了,才发现自己是SPCC DSE英文5+的一份子。

猴子爸 發表於 23-4-19 11:09
其实可能是倒过来,见识原来英文卷可以深到,原本半班小学级一的学生,也只有半班人紧紧合格,有些人甚至肥 ...

假設追趕到
如果自己小朋友就係嗰啲緊緊合格/肥佬的小學級一,又會有何想法

fwstides 發表於 23-4-19 11:15
假設追趕到
如果自己小朋友就係嗰啲緊緊合格/肥佬的小學級一,又會有何想法
...
一般来讲,经过呈分试两年的煎熬而拿到级一(或级前列)的人,内心都会比较强大的,自我要求的心也高,奋力向上的比例会比放弃自己高很多。当然,如果自己的小朋友被吓到退缩放弃了,也没有办法,鼓励不了的话,也唯有另觅出路啦。

其實所謂的 "神" 係誰說的?學校自稱的嗎?

每間學校都有唔少有各種問題的學生,相信大部份學校的宗旨都係幫得一個幫一個,救得一個救一個....

的確,有 D 學生幫得到救得到,有 D 學生係幫唔到。幫到幫唔到的確實數字無人會知,但原來幫唔到的就要入學校數,睇黎在香港辦教育的吃力不討好程度,又再度以幾何級數暴升了

B.B.BaBa 發表於 23-4-19 11:31
每間學校都有唔少有各種問題的學生,相信大部份學校的宗旨都係幫得一個幫一個,救得一個救一個....

的確 ...
1. 學校點幫法點救法?

2. 其實SPCC已經選左咁多級一, 已算最有保證架啦. 要呻都其他學校呻啦.

cafeva 發表於 23-4-19 11:37

2. 其實SPCC已經選左咁多級一, 已算最有保證架啦. 要呻都其他學校呻啦.

對神校大家自然有神級期望
家長保送小學級一的小朋友入來,而畢業有1/3機會成績連b2級頭也不如。如果學校是神聖不可侵犯,只好怪小朋友資質平平,家長教導無方

cafeva 發表於 23-4-19 11:37

講緊全港任何 banding 學校問題,我不代表某一間學校,更無可能代表 SPCC。
只係唔明,間間學校年年月月日日都面對緊的問題,為何會有人認為 SPCC 就會無?多級一只能說是學業可能較好,但同樣十多歲年青人的問題唔會因為係級一就唔會出現。

點幫點救,每間學校都有其方法,大致都係社工、心理學家、治療師、老師關心 / 漫長傾談、補課、活動.........

fwstides 發表於 23-4-19 11:48
家長保送小學級一的小朋友入來,而畢業有1/3機會成績連b2級頭也不如。如果學校 ...

"而畢業有1/3機會成績連b2級頭也不如"

此話怎說? 從何而來?

retriever 發表於 23-4-19 15:56
"而畢業有1/3機會成績連b2級頭也不如"

感謝Poyau 數據
post #110

fwstides 發表於 23-4-18 14:04
假設出到去係做到雞頭,而唔係雞翼…….
以自身經驗講吓啦, 自己自細喺唔同階段都見到唔少"落難"band 1名校生, 例如初中期間/會考後要轉去band 2,3學校, 同埋AL後要讀asso/hd
都見到佢地之中, 撇除少數自甘墮落無心向學嘅, 其餘大部份出到去都有明顯優勢, 好輕鬆就攞到好成績重回正軌繼續升學

fwstides 發表於 23-4-19 11:48
家長保送小學級一的小朋友入來,而畢業有1/3機會成績連b2級頭也不如。如果學校 ...

踩吧,使勁踩。依家spcc陸續call 緊waiting中。大家都伸長脖子排緊隊呢。帶風向的就陸續來了。。。

簡單啲來講 發表於 23-4-19 19:29

踩吧,使勁踩。依家spcc陸續call 緊waiting中。大家都伸 ...

假的真不了,真的假不了。

有部分會員真係.

事實擺在面前,但只是相信個人曾經的自以爲是.

前面有會員問得好,是沒有結論還是不願意承認事實尼?

踩吧,使勁踩。依家spcc陸續call 緊waiting中。大家都伸 ...

應該不是只有SPCC正在call waiting和家長排隊爭住讀,但我也不清楚今年的時間表,沒有小朋友今年升中
大家只是回應這個帖的主題,不用想多了。如果有心帶風向會同時踩多間神校,況且大家都明白神校是踩不得的,只好按部份有心會員提供的數據一起討論
如果閣下子女係貴神校的學生,而數據有誤並不是事實,大可以拿出來大家討論,讓大家學習一下

回覆樓主:

之前係講二線小學級頭幾好,依家變成band2中學級頭幾好,spcc後3分一比不過。其實都係一個道理。
笑笑算了。這貼其實系一個勵志貼,band2學校也有100多家了,每家前3,也有近400人。不得不係一個令人振奮的消息👍幾有正面意義。
利申:冇spcc子女。

簡單啲來講 發表於 23-4-20 08:23
之前係講二線小學級頭幾好,依家變成band2中學級頭幾好,spcc後3分一比不過。其實都係一個道理。
笑笑算了 ...
唔係講笑,真係有b1學生讀B2學校,佢地DSE出黎成績與SPCC相約都正常,畢竟大家都係同Level.你身邊朋友沒有這類人嗎?所以呢個post 真係得啖笑,簡單啲來講—-這是常理。

簡單啲來講 發表於 23-4-20 08:23
笑笑算了 ...

錯了,本來個討論就係講中學,只係中間有人跑偏,怎樣就叫做"依家變成"講中學?講到好像我們講錯了一樣。

另外,比較BAND2同SPCC時既有BENCHMARK,亦有數據支持,同比較小學級頭根本是兩回事。比較小學級頭本就是另一個深層討論,不是那麼容易比較。

唔可能啦,每年IB和DSE成績公佈後 , SPCC嘅地位只會更穩固,點踩都冇用啦
‹ 上一主題|下一主題