用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗band 2生
go

深水埗band 2生 [複製鏈接]

請問深水埗band 2女生,如果跨區甲3揀九龍城胡兆熾中學做保險線,可以嗎?請教下可以揀邊間做保險線呢?謝謝指教!
   0    0    0    0

一間正常學校, 同banding 係甲3無乜機會有位,唔稱得上保險線。
除非你甲3㨂間B3學校就真係保險線,但正常唔會咁做。

選甲一都係六合彩心態,甲一唔中就落乙部再排。

Heihei20170318 發表於 23-4-15 16:19
請問深水埗band 2女生,如果跨區甲3揀九龍城胡兆熾中學做保險線,可以嗎?請教下可以揀邊間做保險線呢?謝 ...

大抽獎甲部只佔10%公海位 甲部先抽
普遍 甲1=乙1
所以如樓上所言 相同組別甲2/3無機

Heihei20170318 發表於 23-4-15 16:19
請問深水埗band 2女生,如果跨區甲3揀九龍城胡兆熾中學做保險線,可以嗎?請教下可以揀邊間做保險線呢?謝 ...
保險線係set係乙部的

請問借位是不是得2/3個位比跨區嗎?乙部可唔可以填借位嗎?謝謝

Heihei20170318 發表於 23-4-15 22:34
請問借位是不是得2/3個位比跨區嗎?乙部可唔可以填借位嗎?謝謝

乙部可填跨區借位
深水埗區2023年借位可參考以下分享

深水埗區2023年統乙學額 #27
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874071&pid=49225760

怎會用跨區的做保險線

甲部咁少位,係做樣嘅啫,等住新界偏遠地區嘅人都可以揀到名校,好似居屋咁俾人申請,但大部份人都買唔到

kpc2015    發表於 23-4-24 12:19

甲部不是用來做保險線。

通常d會員說保險線,是指乙部 (如B1生,乙幾填某一中學)。
‹ 上一主題|下一主題