用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求分享考直資小學經驗
樓主: ifcsir
go

求分享考直資小學經驗 [複製鏈接]

快樂火雞 發表於 23-4-19 23:53
BB一月中才出結果,幾乎係直資裡面最遲一間

請問邊間係BB?

快樂火雞 發表於 23-4-16 13:53
入得雙神的,尤其team B,個個都係咁啦。但係佢地的直資戰績依然好一般。

所以我才覺得玄學

delete

有雙神同多間直私offer king queen
性格上面講咗好多,都係離唔開動靜皆宜、能放能收,要識同大人對答自如(中文/英文)、小組活動時觀察力強、有難題識轉彎

學術能力點都係要超前,考cert我覺得緊要,一來考cert過程點到學到野,二黎入到final各對手實力相當,你唔會知係咪靠多張含金量cert黎分高下。

父母職業、住址無關係

回覆 ifcsir 的帖子

考直私基本上睇小朋友整個學術水平,性格,成熟與否,家庭背景未算好大影響。要靠生活一點一滴去幫小朋友,eg 閱讀習慣,都唔係幾個月可以扮到出來。
另外,父母配合好重要,有D全自教,小朋友要好乖好配合,有D就外判加自教,父母在職,上下乜乜面試班在所難免,起碼知道出面小朋友同自己個仔/女爭幾遠。亦都有D狂外判,請得起私補,日日煲都得啦!
讀咩幼稚園口講就話邊間都一樣,當然某幾間有preference既.....我覺得
中英數常乜都重要,大部分面試都係中文為主要語言,所以不能忽略中文
大致上係咁啦...

父母職業、住址無關係?
你打份咩工影響你俾幾多錢去培養, 低收入家庭既小朋友邊讀得起英文幼稚園, 父母邊有時間培讀, 培興趣班, 放假旅遊有乜視野?
咩人群咩人就會變果種人, 住九龍塘自然會同果個水平, 果個家教既人一齊學習, 住秀茂坪咪辛苦多幾十年囉.
sorry原諒我咁直接.

Philichak 發表於 23-10-5 23:31
父母職業、住址無關係?
你打份咩工影響你俾幾多錢去培養, 低收入家庭既小朋友邊讀得起英文幼稚園, 父母邊有 ...

低收入同中產有少許分別

但普通中產同好有錢分別不大

Jean1769 發表於 23-10-6 10:39
低收入同中產有少許分別

但普通中產同好有錢分別不大

勁大分別嘛。有錢嘅人,學運動都請得起港隊教練。portfolio 寫埋出嚟都唔同啦。中產只參加坊間運動學會,跟住參加豬肉比賽。求位信亦可承諾捐錢夠一定金額,中產都做唔到。請數學老師上門教,同去maths concept 學店做數,已好大分別,one on one 同one to 4.

將相本無種,男兒多自強。出身好,起跑線比人前又不一定笑到最後。食慣雞精好大机會長期只懂食雞精。如外在環境突变,雞精再不能起任何作用,要鬥自身實力時,從困難中長大,見慣風雨既小朋友,可能更顯光芒。直資不一定只看家境,如尋得人龍,對校譽有提升,送船送錢都請小朋友入讀。math concept可能一對四或更多,如小朋友好好利用,找到重點,一樣能突飛猛進。資源同教育有一定関係,但同結果就未必啦。

potato38 發表於 23-10-7 20:53
勁大分別嘛。有錢嘅人,學運動都請得起港隊教練。portfolio 寫埋出嚟都唔同啦。中產只參加坊間運動學會, ...

香港大把有錢人,但不見得所有有錢人仔女都去至top直私

ifcsir 發表於 23-4-14 18:07
請教英文語景好緊要嗎?定中文比較緊要?

建議花少少時間認識學校同佢地嘅要求,目標為本嘛。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊