用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一45名、呈二35名、呈三30名
樓主: castle100
go

呈一45名、呈二35名、呈三30名   [複製鏈接]

castle100 發表於 23-4-15 01:45
回覆 jesswu 的帖子

我都覺得係驚到震⋯⋯如果甲一乙一文理?

如果上次呈分英文C左,長天已唔派叩門表了。想試乙1長天要試還心願唔係唔可以,但如果真係b2,進取了乙1,之後的乙2,3就要保守點,始終有風險。

如以叩門計,我覺得李國寶會大機會過長天,加油~

castle100 發表於 23-4-15 00:03
回覆 bbforever 的帖子

頭先同C6搞掂咗甲一乙一長天

我朋友(B2)上年,甲乙一香島、乙二張明添、乙三鄭榮之,入乙三鄭榮之。
其實乙一長天,不如揀瑪神,乙二/三滙基/鄭榮之。滙基過幾年搬相對協同、張明添、大雄等,吸引力差少少,唔係咁多人鐘意讀讀下要搬校,仲要跨區搬。

如果有實力(學術),到時7月叩門都得。

我哋班主任話香島、瑪神都好少位、唔值得博、反而長天易博D、如果唔博長天、
甲一陳瑞琪、甲二文理、甲三鄭榮之
乙一張明添、乙二鄭榮之、乙三聖心書院.乙四匯基、乙五大雄、乙六協同、

回覆 Tunghk 的帖子

如果甲一陳瑞琪、甲二文理、甲三鄭榮之
乙一張明添、乙二鄭榮之、乙三聖心書院.乙四匯基、乙五大雄、乙六協同、咁樣可以嗎?

瑪神如果入唔到精英班其他班係同其他B 2學校一樣的、所以我寧願鄭榮之、聖心書院、

我哋係典型A D H D丶呈一呈二都漏做2、3頁英文⋯⋯你比佢激到入院⋯⋯·專登玩野、

我哋學校好少人揀佢長天、因為我哋精2班有5 0個小朋友左右、減咗荃官果10名、剩返40名、卅名內佢哋填黃棣珊、卅至四十好多填本區B 2學校⋯⋯!如果我仔博長天是否會浪費左甲一乙一個位呢?

好多女仔揀女校、所以阿S i r叫我填男校較妥當⋯⋯我又驚、因為入唔到係好麻煩⋯⋯
其實陳瑞琪我都心儀嘅、

castle100 發表於 23-4-15 10:22

我哋學校好少人揀佢長天、因為我哋精2班有5 0個小朋友左右、減咗荃官果10名、剩返4 ...

抽長天應該吾係自己校內鬥吓,剩係你對面間同教會學校都吾少學生會報啦,就算係百分百B1學生都爭崩頭啦,你還要是中間人,那麼乙二要排B2必入嘅學校,B2校即非全英教學,到時又係爭奔頭入英文班

回覆 castle100 的帖子

陳瑞祺只可填甲部,都可以,這間唔算大熱,文理熱好多,聽聞自行都600人。
香島乙部得10位,瑪神11位,上年瑪小升瑪中只有33人,原有71個位預留瑪小升瑪中,如瑪小用唔哂預留位會放返出嚟大抽獎,所以瑪中實質抽獎唔會得11個位咁少,但有幾多要睇瑪小生有幾多出走到其他校。

lm251099 發表於 23-4-15 11:42
抽長天應該吾係自己校內鬥吓,剩係你對面間同教會學校都吾少學生會報啦,就算係百分 ...

全個ssp區b1男仔唔係放長天乙一就乙二,而且估計樓主囝囝應該係b2生,放長天乙一應該浪費咗乙一個位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-4-15 11:50
全個ssp區b1男仔唔係放長天乙一就乙二,而且估計樓主囝囝應該係b2生,放長天乙一應該浪費咗乙一個位。
...

今年仲用緊4年前PS1數據,我大的就是這數據的第一年升中,我阿大的中同有深官,前過樓主排名已派唔到英中,所以樓主要小心揀校。

如果:甲一陳瑞琪、甲二沙田聖心書院、甲三鄭榮之乙一瑪神、乙二張明添、乙三聖心、乙四鄭榮之、乙五匯基、乙六大雄、乙七協同、乙八唐乃勤、咁是否最安全⋯⋯

咁瑪神有4 4個位都博得過!但我仔朋友話功課超多、佢又縮沙!

bbforever 發表於 23-4-15 11:47
回覆 castle100 的帖子

陳瑞祺只可填甲部,都可以,這間唔算大熱,文理熱好多,聽聞自行都600人。
對。不過ssp 男仔B1英中位不夠、不少B1 男放瑪神做乙三打底而入了、所以有幾多位比b2是未知之數。

castle100 發表於 23-4-15 12:48

咁瑪神有4 4個位都博得過!但我仔朋友話功課超多、佢又縮沙! ...

瑪神一定大機會過長天
你諗下,ssp區男仔b1都唔少人,佢地企穩b1放到乙四都前過你B2放乙一,先唔講b1放乙一至三輪頭位果班,咁b2有冇機偷到雞呢你話?

深水埗區有咁多間小學、粗略估計8至900個B 1生、9 00➗2(男45 0、女450)、真係5個人爭一個B 1位!B 1生5人爭一個位⋯⋯

castle100 發表於 23-4-15 12:46

如果:甲一陳瑞琪、甲二沙田聖心書院、甲三鄭榮之乙一瑪神、乙二張明添、乙三聖心 ...

你咁填一係中,唔中已去他區B2B3校,由於深水埗學生基數大,間間B2校放乙三四都係唔夠派,指B2個pool。
我阿大另一中同,小學深水埗B1尾B2頭邊沿人,當年派咗唔知第幾志願劉皇發。

castle100 發表於 23-4-15 13:30

深水埗區有咁多間小學、粗略估計8至900個B 1生、9 00➗2(男45 0、女450)、真係5個人爭 ...

咁相信B1生當中有一堆自行和直資收左

castle100 發表於 23-4-15 12:46

如果:甲一陳瑞琪、甲二沙田聖心書院、甲三鄭榮之乙一瑪神、乙二張明添、乙三聖心 ...

深水涉區B2生全港屬B1機會微
甲1 要≤9名全港B1生揀 B2生才有機
甲2/3 基本上無機會
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊