用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道,文理,胡兆熾
go

培道,文理,胡兆熾 [複製鏈接]

小女band 2B-C,英文強數學差,交通三間都不是問題。
諗緊大抽獎以上揀邊間排第一好,係咪第二間已經要set做保險線?希望大家比下意見,謝謝
   7    0    0    0

irisw 發表於 23-4-14 08:11
諗緊大抽獎以上揀邊間排第一好,係咪第二間已經要set ...
培道是band 1中中,你要有信心跟上進度先好揀第一

hiuching8 發表於 23-4-14 08:19
培道是band 1中中,你要有信心跟上進度先好揀第一

培道有人話係band 1C,有人話係band 2A,唔知邊個先準確

irisw 發表於 23-4-14 08:25
培道有人話係band 1C,有人話係band 2A,唔知邊個先準確
band 1c-2a人會揀,但DSE成績肯定唔會係2a

我仲諗住跨區文理·培係B 1、佢仲要收返小學果D、你B 2 B C搵B 1跳2級跟到嗎!

irisw 發表於 23-4-14 08:25

參考《請問培道係 band幾?》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864801

培道2022年文憑試成績 #8
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874837&pid=49214034

諗緊大抽獎以上揀邊間排第一好,係咪第二間已經要set ...

請問保險線是什麼中學

文理係新校舍,我估好多band 2生會鍾意

Poyau 發表於 23-4-14 08:46
請問保險線是什麼中學

打算文理同培道二選一放第一,之後胡放第二,我咁樣排正唔正確?

hiuching8 發表於 23-4-14 08:57
文理係新校舍,我估好多band 2生會鍾意

一來新校舍,二來位置方便,其他區應該都多人揀。我覺得佢仲熱門過培道。

irisw 發表於 23-4-14 09:05
一來新校舍,二來位置方便,其他區應該都多人揀。我覺得佢仲熱門過培道。
...
培道好過文理好多、不論成績、校風、教學質素、名氣、地點

乙十揀德蘭做保險
我認為九龍城區最唔好揀的是聖母院/聖匠/余振強/賽馬會官立

hiuching8 發表於 23-4-14 13:13
乙十揀德蘭做保險
...

保險線可以set到十嗎?

咁乙部就 1.培 2.胡 啦  

irisw 發表於 23-4-14 15:08
保險線可以set到十嗎?

德蘭2022年聯招學位取錄38.6%
較胡兆熾32%(32/100)佳
3322率可能與何官39.7%(52/131)相若

https://www.stteresa.edu.hk/tc/hkdse-成績表現

本校在2022年文憑試(HKDSE) 成績統計

項目本校
100 %學生考獲第2級或以上成績科目數目

考獲第2級或以上成績比率高於全港科目數目

考獲第4級或以上成績比率高於全港科目數目

報考大學聯合招生辦法 (JUPAS) 獲本地學士課程取錄比率
38.6%

https://www.stteresa.edu.hk/tc/activity/「2022德蘭中學文憑試成績」

日期: 20/07/2022

德蘭中學2022中學文憑考試成績優異,七科合格率達100%(視藝、倫宗、中史、化學、歷史、物理、數學單元一),考獲等級4或以上比率有四科高於全港水平(健社、旅款、倫宗、視藝、歷史),考獲等級3或以上比率有十三科較去年有所進步,另外,共有九科於考獲等級2或以上的比率亦有所進步或保持100%合格率。

2019至今,新型冠狀病毒持續肆虐,最受影響當為今屆學子,德蘭中學幸能於今屆文憑考試中保持考獲佳績,更想寄語所有同學:無論成績是否盡如人意,願同學繼續秉承我校主保聖女小德蘭的芳表,勉力實踐「慎思明辨」的校訓,以止於至善。

Poyau 發表於 23-4-19 16:13
德蘭2022年聯招學位取錄38.6%
較胡兆熾32%(32/100)佳
3322率可能與何官39.7%(52/131)相若
德蘭好似越辦越好

chanti 發表於 23-4-14 11:04
培道好過文理好多、不論成績、校風、教學質素、名氣、地點

培道成績明顯較佳

《關於九龍城文理書院》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873867

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867291&pid=49101433

hiuching8 發表於 23-4-14 13:13
乙十揀德蘭做保險
...

乙十揀德蘭做保險,唔多夠保險,早二年放乙四,五已經派唔到

大江南北 發表於 23-4-20 11:15
乙十揀德蘭做保險,唔多夠保險,早二年放乙四,五已經派唔到
band 2派唔到?

回覆 chanti 的帖子

係呀, 我經常路過德蘭中學, 啲女仔都ok既起碼唔會粗口爛舌裙短食煙等等, 佢地又有好多課外活動, 我諗喺嗰度讀書都會幾開心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊