用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英鎊做定期
樓主: bkfans123
go

[英國] 英鎊做定期 [複製鏈接]

wonglwy 發表於 23-9-23 12:13
我想問吓佢哋啲定期係咪一年以上先可以做?因為我有英國匯豐戶口,但係我又唔見佢哋有三個月或者六個月嗰 ...
你好, 我早幾日經 ON LINE BANKING 都做左 FIX RATE, 想請問英國既定期係咪都好似香港定期咁, 會扣起D錢去另一個定期戶口架? 因為到而家都見唔到佢扣起我戶口錢去另一個戶口?

請問要唔要有英國住址證明?

如果你吾係resident, 點解要比利息稅?Barclays GBP 5厘以上, USD 5.43厘做三個月

回覆 FNN 的帖子

因為你收入在英國本土產生

Joe8889 發表於 23-12-31 08:41
回覆 FNN 的帖子

因為你收入在英國本土產生

據我了解,應該吾係!Barclay’s International, HSBC international 全部在Isle of Man, 隨非你係Isle of Man resident, 否則不用報稅同交稅!(UK resident 吾清楚,但HK resident 肯定吾駛交)

發表於 4 天前 |只看該作者
magiccandy 發表於 23-9-23 15:24
我直接到英國分行開定期戶口,佢哋介紹做fixed rate saver,有一年或兩年定期,之後如想續期要致電英國hotli ...

我想問吓我人在香港可唔可以在網上開定期戶口?因為我好似試過佢唔俾因為我唔係在英國,請問你知不知道

發表於 4 天前 |只看該作者
woman 發表於 23-11-14 17:39
你好, 我早幾日經 ON LINE BANKING 都做左 FIX RATE, 想請問英國既定期係咪都好似香港定期咁, 會扣起D錢去 ...

想請問一下你係咪喺香港嘅Online Banking做英國戶口嘅定期?唔知點解我做唔到話我唔係喺佢屬於嘅地方因為我人在香港。

發表於 3 天前 |只看該作者
wonglwy 發表於 24-4-24 17:24
想請問一下你係咪喺香港嘅Online Banking做英國戶口嘅定期?唔知點解我做唔到話我唔係喺佢屬於嘅地方因為 ...

我之前响UK 問過,不是UK resident唔可以做英國戶囗定期

wonglwy 發表於 24-4-24 17:24
想請問一下你係咪喺香港嘅Online Banking做英國戶口嘅定期?唔知點解我做唔到話我唔係喺佢屬於嘅地方因為 ...

HSBC Expat可以做定期,但就唔係UK戶口
8-)

FNN 發表於 23-12-31 22:39
據我了解,應該吾係!Barclay’s International, HSBC international 全部在Isle of Man, 隨非你係Isle of ...

Offshore banking 你係正確嘅。

如果有樓收租,即使係non domicile 都要報稅,加上不同allowance ,最後都係可能不用交稅。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊