用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女 VS 協恩
樓主: YGI
go

聖士提反女 VS 協恩   [複製鏈接]

minichong28 發表於 23-4-17 11:43
回覆 Rpp 的帖子

放半日你係指SSGC?

不是呀,我知離題左。

vestzs 發表於 23-4-17 08:13
回覆 bettyay 的帖子

運動校隊可以唔學樂器, 但音樂考試(中三), 要同人夾樂器, 囡囡問人借個小結他, 練下 ...

其實要一樂器嘅學校都唔係咁恐怖,因為大女嗰間一樂器 鋼琴可以 我見所為要求係報資料比學校有冇學緊, 學期尾自選曲目演奏一曲就可以。
就算停學, 學期尾是但練首曲目就搞掂。

如果協恩都係甘上下要求(只係鋼琴唔可以),是旦搵樣學,年尾表演完就過骨都唔係甘難應付。

其實牧童笛可唔可以。

kirstyau 發表於 23-4-17 12:58

其實要一樂器嘅學校都唔係咁恐怖,因為大女嗰間一樂器 鋼 ...

協恩都係咁上下要求,甚至唔駛報係咪學緊,總之到考試奏得出就可以。
只係面皮唔好咁薄囉,有啲同學係會笑人嘅。
但我女同佢啲朋友,本住「我唔覺得尷尬,尷尬嘅就係別人」嘅精神:
我女就無論係獨奏、合奏定係 Medley 都係用小提琴拉天空之城主題曲或者 CANON IN D。
佢有朋友係 hockey team 主力就吹牧童笛。
仲有人 hea 到兩三個人喺 hymn book 攞幾首歌出嚟合唱/輪流唱 唱到夠鐘。

我阿女中二手指琴, 中三小結他, 練1隻歌應付考試, 樂理完全唔明, 唔影響選科, 係成積表有D, 唔係咁好睇咁羅, 完全唔好放時間同錢落去~

YolandaTam 發表於 23-4-17 14:52

協恩都係咁上下要求,甚至唔駛報係咪學緊,總之到考試奏 ...

就係囉!其實讀緊就知唔係咩大負擔。

我女小學時考級長笛有首歌, 佢用來同個同學夾網琴,都成功過關

回覆 小鹿揀學校 的帖子

當年小一迎新日,校長係度嚇鬼,話將來直屬中學一定要學一樣樂器,琴唔計,學校星期六有開不同的樂器班,要班小一BB 好好準備!之後每個星期六就見到好多小一人仔抬住件大樂器回校上堂,笑C !

我就睬佢都儍,結果中學轉校,硬性規定要學呢件樂器……

YolandaTam 發表於 23-4-17 14:52

協恩都係咁上下要求,甚至唔駛報係咪學緊,總之到考試奏 ...

請問樂器考試係咪求其揀一隻歌仔演奏都得?唔會理會你本身樂器考到嘅級數?
即係例如即使八級樂器都可以演奏一/二級水平嘅 曲譜?

siumanma 發表於 23-4-17 22:03
請問樂器考試係咪求其揀一隻歌仔演奏都得?唔會理會你本身樂器考到嘅級數?
即係例如即使八級樂器都可以演 ...

係呀,雖然同學笑就在所難免,只要年輕人面皮夠厚就得。
根本如果你唔講,又唔入樂團,完全無人會理你樂器幾多級甚至有冇考級。

回覆 kirstyau 的帖子

木童笛都可以,我有鋼琴學生讀協恩,因為唔係運動或其他校隊所以唔俾用鋼琴來計分,所以我叫佢試吓問老師用木童笛得唔得,老師話可以。不過因為佢哋規定唔可以只係自己吹,要同人哋夾鋼琴伴奏,咁我就寫咗個木童笛加鋼琴伴奏既譜俾佢,佢就搵咗個可以用鋼琴來計分的同學(玩運動校隊的)來夾歌一齊考試。
‹ 上一主題|下一主題