用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女 VS 協恩
樓主: YGI
go

聖士提反女 VS 協恩   [複製鏈接]

yama211 發表於 23-4-15 16:45
回覆 bettyay 的帖子

因為我囡join咗合唱團,唔知係咪係就可以唔學樂器
雖然聲樂都有audition, 但以前一定唔算「樂器」,而家有冇改都唔知了

cafeva 發表於 23-4-15 16:41
我始終希望係靠學校而唔係靠補習. 都知高中係難
咪就係囉,上多5分鐘女又唔會唔使補習。咁實有人唔使補習嘅,我都想慳補習費可惜…

大家補習都唔係話唔靠學校或學校靠唔住,風氣都係搵多啲唔同資源去令自己公開試成績更有保障!
而家我家大小姐應該少數高中最尾2年零補習的,但又唔係等於靠曬學校,我見佢除了主動追老師問,多做題目請老師改,其餘好多時間都係鋤書操卷。如果返半日多啲時間安排溫習同休息,對要唔要補習的同學都係好事。

Greylay 發表於 23-4-15 13:57

好叻女!
你係咪諗多咗?我係真心請教。邊個唔希望自己個小朋友唔駛點捱就有成績

gabejang 發表於 23-4-15 17:28
你係咪諗多咗?我係真心請教。邊個唔希望自己個小朋友唔駛點捱就有成績
初中有機會得既,有啲仲可以食老本,有一啲可能根本唔知自己追唔上,咪當得囉。

bettyay 發表於 23-4-15 17:16
大家補習都唔係話唔靠學校或學校靠唔住,風氣都係搵多啲唔同資源去令自己公開試成績更有保障!
而家我家大 ...

師姐 希望阿妹都可以,最少2023開始妹冇補習,好既開始, 希望可以捱耐啲唔使。

kirstyau 發表於 23-4-15 17:35
師姐  希望阿妹都可以,最少2023開始妹冇補習,好既開始, 希望可以捱耐啲唔使。
...
佢都係最尾個2年先甩補習,中三四時都有補,事源係補補下聽聞個老師對啲女學生過份「熱情」,嚇到未搵到其他地方都閃咗先,然後發現原來冇補都好似ok,佢交到成績我就唔理佢了。
加油!希望我哋個細嘅都可以「捱」到唔補都身體好

其實補習與否並不因為學校教得好唔好,而是你想 aim 的成績高度,我眼見九成狀元級的學霸都有補習,有些更一科兩補!
舉例,YY 的補習團隊四十幾人,全部中文學霸級別,我相信沒有任何“一位“學校老師可以比擬,佢嘅內容答題技巧豐富到根本食唔晒,,一定物超所值,咁點解唔補呢?

小鹿揀學校 發表於 23-4-15 18:00
其實補習與否並不因為學校教得好唔好,而是你想 aim 的成績高度,我眼見九成狀元級的學霸都有補習,有些更 ...
聽落係要補。咁我又唔明啦,spcc D學生交咁多學費為咩?

小鹿揀學校 發表於 23-4-15 18:00
其實補習與否並不因為學校教得好唔好,而是你想 aim 的成績高度,我眼見九成狀元級的學霸都有補習,有些更 ...
認同,睇下自己對**渴求既程度如果目標非擇星,又平時都中中上上,係可以考慮唔補既。

cafeva 發表於 23-4-15 18:10
聽落係要補。咁我又唔明啦,spcc D學生交咁多學費為咩?
講開YY ,你又提到 SPCC ,我又講吓故仔,

YY 每年的 mock 係超難但又超正,

呢度EK有位網友的女兒舊年考佢嘅 mock ,得2,但考 DSE 得5*
又另一位真狀元,考佢個 mock ,得3,考 DSE 得5**

今年 1600人考 YY 個 mock ,得 ~150人 有5+
YY提到最 top 100人大部份來自2間神校,佢只說了其中一間是 SPCC ,我估叧外一間係 DGS,
呢兩間都要交學費的,

你諗吓,考佢個 mock 攞2/3 結果 DSE 都攞 5*/5** ,嗰班係 mock 都攞5+ 的SPCC,DGS 學生,根本已經係中文神人,但照様補習,我哋呢d凡夫俗子,又怎可能唔補呢?

補習補到理直氣壯天經地義也只有香港咁變態啦。
以後人有AI輔助,很多學習模式應該改變,通過補習操卷得到的技能有害無益。

PTL_L 發表於 23-4-15 18:14
認同,睇下自己對**渴求既程度如果目標非擇星,又平時都中中上上,係可以考慮唔補既。 ...
咁總有極少數有**係唔駛補習嘅!但又講回頭,渴求有**,補習就會真係有**?我諗最終都係睇小朋友放咗幾多心力在成績要求上

woooiiii 發表於 23-4-15 18:30
補習補到理直氣壯天經地義也只有香港咁變態啦。
以後人有AI輔助,很多學習模式應該改變,通過補習操卷得到 ...
咁肯定唔係香港獨有!中國、韓國、日本、新加坡!邊度唔係補到傻

bettyay 發表於 23-4-15 18:31
我諗最終都係睇小朋友放咗幾多心力在成績要求上

小朋友得嗰十七八歲人仔,佢有幾多 sources 可以吸收到足夠的知識?
佢又有否可能自己發明一套應試技巧?

若要掌握得好,一定靠老師,
學校老師是老師,
補習老師是老師,

學校老師是寡頭壟斷,佢教得如何都照出糧
補習老師是完全開放兢爭,佢教得唔好,學生會走人,所以一定比心機教!

學校老師自己冇得揀,點解唔自己去找一個勁抽的補習老師,事半功倍!

回覆 小鹿揀學校 的帖子

發明” 講得好好。
就係要誘發佢哋主動去發明適合自己嘅方法!

中學簡單嘢可以補習,大學都去補習?到工作或研究院又如何補習?

woooiiii 發表於 23-4-15 18:51
回覆 小鹿揀學校 的帖子

“發明” 講得好好。
哎,過到海先至係神仙

當年零補習.咪一樣幾個A.因此篤信讀書靠自己.

medicine 發表於 23-4-15 18:55
當年零補習.咪一樣幾個A.因此篤信讀書靠自己.
就算至今日,小朋友亦是零補習.不過,有講過下不同科目的學習技 ...
咁係因為當年好多人零補習!

bettyay 發表於 23-4-15 18:31
咁總有極少數有**係唔駛補習嘅!但又講回頭,渴求有**,補習就會真係有**?我諗最終都係睇小朋友放咗幾多心 ...

就我自己果個,佢應該有幾科想攞*以上,到時佢開到聲,我都會俾佢補(而家當咩都唔知唔聽唔見)有幾科應該要補底以上,偏科得緊要,無得變mouth:" />
‹ 上一主題|下一主題