用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女 VS 協恩
樓主: YGI
go

聖士提反女 VS 協恩   [複製鏈接]

mcegg 發表於 23-4-15 09:46
我係鋼琴老師,認識幾位協恩的中一、二學生,佢哋功課多到不斷嗌救命,讀咗一年半載、幾個都由活潑少女變到 ...
我都聽過有協小升協恩嘅中一追唔到,多科肥佬,阿媽咁辛苦畀佢讀,直頭喊咁口。另外我想請問一下鋼琴老師,係空氣練習指法對練琴有無幫助架?我唔見個衰仔練,佢就話空氣練左你唔知道,堅持佢有練,如果無幫助嘅話我考慮請佢食菱角。

Rpp 發表於 23-4-15 12:09
我最欣賞校長聽家長意見五月又開始返半日。

Absolutely agreed . 不過有兩星期體驗吓全個禮拜都可以出街lunch ,佢哋好雀躍。

Greylay 發表於 23-4-15 12:10

Absolutely agreed . 不過有兩星期體驗吓全個禮拜都可以出 ...

我呢個係痛苦,返兩個禮拜全日無得瞓晏覺,平時瞓晏要瞓足兩三個鐘。

BB-Tiger 發表於 23-4-15 12:09
我都聽過有協小升協恩嘅中一追唔到,多科肥佬,阿媽咁辛苦畀佢讀,直頭喊咁口。另外我想請問一下鋼琴老師, ...
我唔係琴老師都知彈空氣練,無論音色、力度、手指弧度、琴鍵位置等都冇做到,梗係冇用,但點好過彈空氣都費事的

PS但我係一位有孩子學過琴的媽媽

bettyay 發表於 23-4-15 12:22
我唔係琴老師都知彈空氣練,無論音色、力度、手指弧度、琴鍵位置等都冇做到,梗係冇用,但點好過彈空氣都費 ...
多謝,佢成日好逸惡勞,想付出少少收獲多多,我買定菱角等佢睇完戲有得食先。

Greylay 發表於 23-4-15 12:06

據聞HYS以前都有夏令時間的,不過唔知而家仲有冇了!不過又應該唔止貴校先有夏令嘅

bettyay 發表於 23-4-15 12:29
據聞HYS以前都有夏令時間的,不過唔知而家仲有冇了!不過又應該唔止貴校先有夏令嘅 ...

可能我辭不達意,唔好意思先。我只係想話欣賞我地學校呢一點,從來無講過係我地獨有。

BB-Tiger 發表於 23-4-15 12:27
多謝,佢成日好逸惡勞,想付出少少收獲多多,我買定菱角等佢睇完戲有得食先。 ...
可能阿仔真係手指彈空氣都有成效呢!開琴彈就知有冇用,彈唔出「練習成果」先俾佢食菱角都未遲

Greylay 發表於 23-4-15 12:32
可能我辭不達意,唔好意思先。我只係想話欣賞我地學校呢一點,從來無講過係我地獨有。
...
可能到我表達唔好!唔係想講係咪獨有,我都係想話有夏令時間啲小朋友係幾開心的

Greylay 發表於 23-4-15 12:06

請問係邊間學校仲有夏令時啊?

clingy 發表於 23-4-15 12:40

我識有幾間中學都有喎!不過好多時到高中下午都要繼續返學冇得早放好多,但都比平時早咗放學嘅!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 bettyay 的帖子

我所聽既就係幾位用家的自己分享,你唔信我講就算。而且,我囡囡而家都讀緊英華女校,完全無協恩呢啲咁功利既做法,也可以用任何樂器,包括唱歌,來計音樂分。而且,也有不少學校不是協恩的那種做法,也可以讓學生兼顧學業及課外活動,例如真光(因我認識的學生就是一手用家,所以資料是最新鮮的)。一家懂得真正教育,也懂音樂、有修養的學校,不會不明白,每樣樂器也要練習,就連鋼琴都一定要下苦功才能有進步,何況它是樂器之王,彈琴可以令學生思想到整個和弦音色,這是其他單音樂器做不到的,就連做指揮也要懂一點鋼琴。不過現在的世代,要迎合那些急功近利的家長,而學校也要為名氣而放棄真正學習藝術的途徑,那就無可奈何了。

clingy 發表於 23-4-15 12:40
我囡囡讀緊英華女校,五月就轉夏令時間。

mcegg 發表於 23-4-15 12:58
我囡囡讀緊英華女校,五月就轉夏令時間。

謝謝回覆(emoji)(emoji)對中學生來說,有夏令時感覺可以輕鬆唔少。我小朋友九月就升中,希望佢可以合理安排時間,繼續有自己的興趣班

師兄師姐唔好開學校名比較啦,這必然引超紛爭,那又何必呢?每間學校有自己本身宗指,百貨應百客。協恩係直資,要爭取成績,給學生多點磨練也有其原因,如跟家長小朋友理念相同就take拉。

mcegg 發表於 23-4-15 12:54
回覆 bettyay 的帖子

我所聽既就係幾位用家的自己分享,你唔信我講就算。而且,我囡囡而家都讀緊英華女校 ...

我信呀!亦唔止聽過一次,亦是用家分享,不過我始終唔係用家家長,所以點都要講下請用家分享。

本人認為鋼琴是樂器之首,冇乜樂器睇譜須同時彈高低音譜,要彈得一手好琴絕非易事

回覆 mcegg 的帖子

協恩來緊五月下旬2個星期都有夏令時,我囡讀緊中一,中英文學得都較深,功課好少但小測多,我睇佢讀得輕鬆,成績好理想,冇補習,晚晚十點訓覺。

bettyay 發表於 23-4-15 12:22
我唔係琴老師都知彈空氣練,無論音色、力度、手指弧度、琴鍵位置等都冇做到,梗係冇用,但點好過彈空氣都費 ...
講得啱,學琴不可能只在空氣中思考練習,因為其實牽涉手指肌肉的訓練,如果沒有鋼琴琴鍵的重量去練習,那麼手指是不能有強健而靈活的動作的。再者,音樂是用來聽的,所以你不彈出嚟欣賞和改善,那學來有什麼用?如果家長可以相信學生這種那麼無聊的解釋而相信他,那就真是對學習音樂一無所知了。當然,如果是鋼琴大師,有時他們周圍飛去表演時,在飛機上他們也會用空氣練習法的,因他們已經功力深厚,在腦中的音準是很準確的。所以那就另作別論。

lot888 發表於 23-4-15 13:11
師兄師姐唔好開學校名比較啦,這必然引超紛爭,那又何必呢?每間學校有自己本身宗指,百貨應百客。協恩係直 ...
同意要搵合適自己的,要了解清楚是否配合認同學理念,有同學係好辛苦,亦有好多同學係好開心的。

yama211 發表於 23-4-15 13:16
回覆 mcegg 的帖子

協恩來緊五月下旬2個星期都有夏令時,我囡讀緊中一,中英文學得都較深,功課好少但小測 ...
咁即係你嘅女女讀書好記性又聰明,或者佢有好既讀書方法,所以呢啲人先至適合讀協恩。👍🏻
‹ 上一主題|下一主題