用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國sixth form
go

[英國] 英國sixth form [複製鏈接]

請問sixth form 是否讀四科考AS, 下年三科考A2?
五月就考試咪好忙?
   5    0    0    1

yoyo123 發表於 23-4-12 20:11
請問sixth form 是否讀四科考AS, 下年三科考A2?
五月就考試咪好忙?
英國A level已經改制,由modular(第一年AS + 第二年A2)改翻做linear(讀兩年,最後Y13考試)。

beastiebistro 發表於 23-4-12 21:36
英國A level已經改制,由modular(第一年AS + 第二年A2)改翻做linear(讀兩年,最後Y13考試)。 ...

哦原來
香港仍然要分兩年嘅?

yoyo123 發表於 23-4-12 23:00
哦原來
香港仍然要分兩年嘅?
香港係考IAL(International A levels),所以唔同。

beastiebistro 發表於 23-4-12 21:36
英國A level已經改制,由modular(第一年AS + 第二年A2)改翻做linear(讀兩年,最後Y13考試)。 ...

請問對於這兩個制度,有何看法呢?

So some students in HKG (or come back from oversea to HKG) if target for competitive courses in HKG like medicine/Dental Surgery or GBUS may take IAL in order to get the top grades (can re-sit Jan/May/Jun/Oct for the best grades before cash in for the final grades in the official final result certificate)
Students studying for an IAL can resit individual units due to the flexible and modular natureof the qualifications. If students resit, this will not be indicated on the results statement.
https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/services/progress-to-university/international-a-level-and-a-level-guidance-for-universities.pdf

DOCTORGG 發表於 23-4-13 01:20
請問對於這兩個制度,有何看法呢?

我諗幾個層面。
1. 純粹講深淺度,應該差不多,唔會話一樣明顯好過另一樣。

2. 制度上嘅分別(一次過考,定係分兩次考「一半」)係好定唔好,見仁見智。

A level一年只有一個考期,一次過考晒兩年嘅嘢,多啲時間準備但考嘅量多啲。IAL(好似網友講)一年有兩個考期,又分開AS同A2,理論上AS失手可以即報下次再考希望可以追到個好啲嘅grade。不過就真係搞足兩年,有啲又會因為AS考得好,輕視咗A2失手,變咗又要再搞。

3. 學習環境。考A level即係去英國讀書,考IAL基本上即係留港啦。我當然覺得去英國讀書好啦,咁就要考A levels。留喺香港咁除咗某小貓三四間學校有開IAL之外,就係自修。入到開IAL嘅學校又入到IAL班,當然都冇問題。否則即係又考DSE又考IAL?何苦呢?

當然係我個人睇法。

beastiebistro 發表於 23-4-13 08:20
我諗幾個層面。
1. 純粹講深淺度,應該差不多,唔會話一樣明顯好過另一樣。

看完你們的分享,腦中有個疑問,香港人在英國中學讀和考A levels, 到入大學時UK 大學學位分配係把在英國考A levels的香港學生歸入邊條隊?和local students  同一條隊?還是和在香港考IAL 的學生同一條隊?見英國大學學系有不同percentage 錄取學額。

sumikogurashi 發表於 23-4-13 14:49
看完你們的分享,腦中有個疑問,香港人在英國中學讀和考A levels, 到入大學時UK 大學學位分配係把在英國考 ...

我嘅理解係喺英國讀寄宿中學考A level嘅香港學生都算係UK-domiciled "applicant",同喺香港讀IAL嘅international applicant唔一樣。

beastiebistro 發表於 23-4-13 15:10
我嘅理解係喺英國讀寄宿中學考A level嘅香港學生都算係UK-domiciled "applicant",同喺香港讀IAL嘅interna ...

Fair

beastiebistro 發表於 23-4-13 15:10
我嘅理解係喺英國讀寄宿中學考A level嘅香港學生都算係UK-domiciled "applicant",同喺香港讀IAL嘅interna ...

吓?咁報uk 大學時不一樣待遇?
另外,我都唔係好明,考完A2 是否override 了AS 的分?還是average?

yoyo123 發表於 23-4-14 21:04
吓?咁報uk 大學時不一樣待遇?
另外,我都唔係好明,考完A2 是否override 了AS 的分?還是average?
...
係AS + A2分 = IAL grade。部份科目應該對個別UMS都有要求。
其實A level改制呢個都係一個原因。因為有部分學生會谷AS,跟住用AS分同埋UMS估計要A2考幾多先有A,跟住可以hea讀。

至於學位安排當然有分別,香港都分jupas同non jupas啦。

beastiebistro 發表於 23-4-14 21:29
係AS + A2分 = IAL grade。部份科目應該對個別UMS都有要求。
其實A level改制呢個都係一個原因。因為有部分 ...

好清楚了,謝謝
如果宜家才報九月開學還有機會嗎?

yoyo123 發表於 23-4-16 00:09
好清楚了,謝謝
如果宜家才報九月開學還有機會嗎?

你意思係報英國學校Y12?唔試唔知...
不過而家仲收報名嘅,都要認真做足功課覺得啱先好去讀...

我的理解好像不是這樣。印象中,大學 admission talk 時好似話係根據學生的 fee status 決定你是 local 定 International applicant。不過我孩子不是在英國讀書,不敢肯定。或者有在英國讀 A level 的家長可以解答。

Starrynite 發表於 23-4-16 08:56
我的理解好像不是這樣。印象中,大學 admission talk 時好似話係根據學生的 fee status 決定你是 local 定  ...
我嘅意思唔係俾幾多學費,係唔同applicant 有唔同考慮。英國讀寄宿嘅學生都係要俾國際生學費(除非本身係BC又滿足到居留條件),但係用A level成績報同用IAL成績報,大學有不同隊伍考慮。fee status反而係收咗之後你要俾嘅錢。

香港有啲教育中心, 有開辦 full time IAL course . 所以有啲香港學生 quit 香港嘅中學(如該中學冇IAL班), 轉去教育中心讀full time 嘅IAL. 也有啲就quit外國嘅中學, 專程回流香港, 讀教育中心嘅IAL,以目標為本.
因為IAL考试schedule 有彈性,進度因人而異, 重考又得, 例如 chemistry 嘅IAL qualification共6份卷. 有信心嘅可一次考哂, 或第一年考X份,之後考埋剩餘嘅Y份, 邊份卷成績不滿意嘅, 就喺中間時段重考, 總之组合到最滿意,考到最滿意, 先申請出證書final grades. 以達到大學offer嘅要求

這方法好唔好, 就見仁見智了

yoyo123 發表於 23-4-12 20:11
五月就考試咪好忙?
睇你讀邊間sixth form, 有間好出名嘅,Y12 要考AS, Y13考A2, 當然忙啦!
不過2個考試,比重唔同

請問係咪已經再冇AS? 今年開始?

BBCoffee 發表於 23-4-19 23:06
請問係咪已經再冇AS? 今年開始?
A level已經改返晒做兩年linear幾年喇。部份exam board嘅部分科目仍然保留AS level嘅考試,但係AS level嘅分唔會再計入A level嘅grade度,而第二年考A level嘅時候,係考晒兩年嘅syllabus(唔係以前考A2咁只考第二年嘅嘢)。
所以部分科目其實仲有AS level考,但係唔知考嚟做乜。因為之後考AS level本身嘅grade冇用,大學唔會理同計,而且到第二年考A level嘅時候都係要考晒兩年嘅知識,即係第一年AS level係白考。
‹ 上一主題|下一主題