用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求問:2022年沙田區乙1派位
go

求問:2022年沙田區乙1派位 [複製鏈接]

我在此向各位致歉,多年參與EK交流、分享,今年才得知要親身參與升中事宜,才可發文,後知後覺,我失誤引致各位誤會為曾肇添作出澄清傳聞,抱歉!

乙1:曾肇添、沙崇

請問有無家長能分享2022年以上兩間乙1有落空者?

因幾位朋友自行以上兩間無Offer,今日公佈大抽獎學額,老師建議乙1二選一,朋友們聽到某升學專家又重提B3乙十幾後派入曾肇添,又向老師查詢,老師表示上年同校有乙1未能派入以上兩校,不可能B3能夠派入曾肇添,不要相信傳言。

大家看法如何?

謝謝大家!
   3    0    0    0

信即有,不信即無。。
曾記校長係話上年有一千零一個B2生自行入的,所以提醒考生唔好咁輕易TAKE直資OFFER。

上年見唔止一個人係EK/FB表示乙一沙崇入唔到。

worldcat 發表於 23-4-12 14:39
信即有,不信即無。。
曾記校長係話上年有一千零一個B2生自行入的,所以提醒考生唔好咁輕易TAKE直資OFFER。 ...

你明我所講(emoji)(emoji)(emoji)

所謂升學專家不斷重複講B3乙十幾後派入曾記,又不停叫家長執雞。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 23-4-12 14:49
你明我所講(emoji)(emoji)(emoji)

所謂升學專家不斷重複講B3乙十幾後派入曾記,又不停叫家長執雞。
下次可能叫B3執雞入QC LS。B3抽奬無嘢輸,專家叫B3執雞而唔係叫B2去執雞已經好有操守。

worldcat 發表於 23-4-12 14:52
下次可能叫B3執雞入QC LS。B3抽奬無嘢輸,專家叫B3執雞而唔係叫B2去執雞已經好有操守。
...

不對喔!

專家叫所有Banding學生要執雞!

worldcat 發表於 23-4-12 14:52
...
B3抽奬有嘢輸的,B3头的校风是明显好过B3C那些的,例如沙田五育会高过董之英好多。如果浪费了乙一来选LSC, 贪心的狗连口里唯一的骨头都会丢进河里的。

猴子爸 發表於 23-4-12 15:01
B3抽奬有嘢輸的,B3头的校风是明显好过B3C那些的,例如沙田五育会高过董之英好多。如果浪费了乙一来选LS ...

董之、曾壁、潮中等幾間武館派,雖然現在未及以前差,但有得填盡揀五育、梁文等

但今年沙田好似有八九間中學開3班。

回覆樓主:

如果比我明知自己係band 3生, 曾記沙崇保我入我都唔會去。

入到去唔係懷疑人生,係肯定人生。肯定呢個世界勉強冇幸福。

我真心唔明d家長三級跳咁越級搏名校爲左乜?
前年識個B3 乙五打後跨區抽到b1b校。佢阿媽開心到中左六合彩咁。結果堂堂英文教的科都聽唔明,出去狂補習都係杯水車薪,因為上堂就是唔明。功課考試答題就是寫唔出完整明白通順的句子。

期期考級尾都唔知點解仍樂此不疲?

mrs.so 發表於 23-4-12 13:56

會不會是他區借位? 曾記有借九龍城區~

很多時執雞的, 說很後中既, 有機會是他區借位2,3個位個種呢..

mrs.so 發表於 23-4-12 15:13
董之、曾壁、潮中等幾間武館派,雖然現在未及以前差,但有得填盡揀五育、梁文等

但今年沙田好似有八九間 ...
五育5班变4班,其他变3班的主要是B3中学.连沙循,沙官都要5班变4班。

jesswu 發表於 23-4-12 15:16
如果比我明知自己係band 3生, 曾記沙崇保我入我都唔會去。

入到去唔係懷疑人生,係肯定人生。肯定呢個世界 ...
大多数父母都觉得就算自己的仔女现在的成绩不太好,都只是因为他们还未开窍。只要一开窍,机会一到,就会一飞冲天的了。如果有机会入名校,怎会放弃?

Tunghk 發表於 23-4-12 15:19
會不會是他區借位? 曾記有借九龍城區~

很多時執雞的, 說很後中既, 有機會是他區借位2,3個位個種呢..

事源者就讀小學沙田區,小學老師也澄清不是曾肇添,是曾壁山。

他區借位又有傳聞九龍城區小學B3轉校網荃灣派入何傳耀。

jesswu 發表於 23-4-12 15:16

入到去唔係懷疑人生,係肯定人生。肯定呢個世界 ...

家長也未開竅,不存在懷疑人生。

偏向虎山行,又不願轉校,原因:叻喎!讀名校呀,你就好啦!你睇我個個嗰讀乜乜乜中學咋,邊有你咁叻。

面子大過天!

mrs.so 發表於 23-4-12 15:32
事源者就讀小學沙田區,小學老師也澄清不是曾肇添,是曾壁山。

他區借位又有傳聞九龍城區小學B3轉校網荃 ...
此曾不同彼曾此喇不同彼喇
此玛利诺不同彼玛利诺

猴子爸 發表於 23-4-12 15:40
此曾不同彼曾此喇不同彼喇
此玛利诺不同彼玛利诺

觀瑪書與觀瑪中每年家長都弄不清。

mrs.so 發表於 23-4-12 13:56

B1生拍爛手掌,好嘢吾使驚包尾

lm251099 發表於 23-4-12 15:46
B1生拍爛手掌,好嘢吾使驚包尾

即使執雞都未到B3原區,我唔相信專家所講無B2學生填曾記,所以B3學生執到雞。

董之英仍然係武館,不斷請人但都無人去見工,千祈唔好揀。隔離明愛都好過佢。

worldcat 發表於 23-4-12 14:39
信即有,不信即無。。
曾記校長係話上年有一千零一個B2生自行入的,所以提醒考生唔好咁輕易TAKE直資OFFER。 ...

個位B2生肯定有特異功能

hiuching8 發表於 23-4-12 18:11
董之英仍然係武館,不斷請人但都無人去見工,千祈唔好揀。隔離明愛都好過佢。 ...

兒童心理學家、青少年精神科專家有部份Case入住明愛,學生情緒及學習有所轉變。
‹ 上一主題|下一主題