用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各區大抽獎的名單和學額有了
樓主: Tunghk
go

各區大抽獎的名單和學額有了   [複製鏈接]

heidya 發表於 23-4-14 22:31
Thanks. 看似在灣仔佢哋較其他本區學校係多位,但係每年競爭好大,論學術課外活動,運動,本區女校佢哋比其 ...
其實各花入各眼,最緊要自己同小朋友都鍾意。

heidya    發表於 23-4-15 07:03

回覆樓主:

請問大抽獎同一個Banding,如果有一個較前的隨機號,是否等佢分到位先會輪到下一個隨機號,抑或假設較前隨機號揀嘅乙一冇位,會輪到下一個隨機號分佢揀嘅乙一先?

Derek118 發表於 23-4-16 09:43
請問大抽獎同一個Banding,如果有一個較前的隨機號,是否等佢分到位先會輪到下一個隨機號,抑或假設較前隨 ...
前者正確

請問大抽獎同一個Banding,如果有一個較前的隨機號,是否等佢分到位先會輪到下一個隨機號,抑或假設較前隨 ...

同一個banding 大家一齊派哂乙一,才跟著乙一派唔到的一齊跟隨機號碼先後次序去派乙二,唔會隨機號碼前的派到學校才到下一個號碼。

回覆 bbforever 的帖子

Sorry之前搞錯左。多謝指正

後者正確乙一跟隨機號碼排隊派中學,直至隨機號碼排最後一位學生(同banding)。學生分配到學位就完成程序,未能分配到學位的學生就一齊以乙二所選的學校分配。
乙二又係跟隨機號碼排隊分派,如此類推乙三乙四。。。。
如果所選的學校(最多30間)都入唔到,edb就會隨機分派到有學額剩的中學。所以一般B1 B2生會擺一兩間低一個banding 的中學做保險線,特別係同band唔夠位的地區。

唔該哂,呢個因素會影響擺位考慮,特別係保險線嘅位置不能太後。

Derek118 發表於 23-4-16 12:29
唔該哂,呢個因素會影響擺位考慮,特別係保險線嘅位置不能太後。

保險線位置視乎那區
如果間保險線間中學有B2生抽入
顯示B1生穩入 排太後不是問題
‹ 上一主題|下一主題