用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各區大抽獎的名單和學額有了
樓主: Tunghk
go

各區大抽獎的名單和學額有了   [複製鏈接]

19801980 發表於 23-4-12 22:29
明白。
咁,高主教的直屬/聯繫學額74個,如果呢啲位有剩,是否會放出去公海俾12網的學生抽?

根據以往幾年經驗,相信高主教既直屬位只會用突,唔會有多,因為平均係收79-83個高小生,但直屬位得74個,應該用咗其他收高小生!

Charlotte_mom 發表於 23-4-13 00:25
跟小學校網?唔跟中學?

每一區嘅選校pdf都有呢個備註:

直屬/聯繫學額是指預留給該中學的直屬/聯繫小學的學額。所有剩餘的直屬/聯繫學額(如有),將自動撥作非保留學額,供本學校網公開分配之用。家長可直接向學校查詢去年所用直屬/聯繫學額。
Feeder/Nominated Places refer to the number of planned places reserved for the secondary school's feeder/nominated primary school(s). All unused feeder/nominated places, if any, will be automatically used as open places for allocation in this school net. Parents are advised to approach the school concerned direct for the number of feeder/nominated places used in the last allocation
cycle

open places for allocation in this school net
覺得英文寫得比中文易明

即係高主教直屬學額喺灣仔區,用唔晒就係去灣仔區,唔係歸中西區
而家華仁直屬仲出現喺灣仔 (因為6年前入學喺係以12網身份入),佢將來直屬位會出現喺東區

PTL_L 發表於 23-4-13 14:40
根據以往幾年經驗,相信高主教既直屬位只會用突,唔會有多,因為平均係收79-83個高小生,但直屬位得74個, ...

如果用自行收10個的話
可能有位出左公海都未定

Poyau 發表於 23-4-13 11:45
灣仔區2023年統乙學額減少
B1/英中位數目不變 佔過⅔學額
本區B1女生穩入B1校 放心選心儀中學

灣仔區band1 男都是夠位穩入band1 校?

gigiyyc 發表於 23-4-13 14:56
如果用自行收10個的話
可能有位出左公海都未定
唔會掛,直屬自己位都唔夠,仲有位俾出面?不過我知自行係有收高小生既。

PTL_L 發表於 23-4-13 15:08
唔會掛,直屬自己位都唔夠,仲有位俾出面?不過我知自行係有收高小生既。 ...

自行收幾多高小&有幾多b1A-B出走
自行收得多, 而另一方面又多出走
咁有位出灣仔區都唔奇

高小始終係私小,唔算淺

gigiyyc 發表於 23-4-13 15:17
自行收幾多高小&有幾多b1A-B出走
自行收得多, 而另一方面又多出走
咁有位出灣仔區都唔奇

我真正知同肯定既有1個,出去既級頭最少10個,我識既有6-7個(自行有offers),分別去spcc,qc,sjc,spc,dbs,港同⋯⋯,高主教小學確係信心既保證,見到好多名中都每年收唔少高小生,其實未frim 㗎,相信7月先知實際情況,仲有,再叻既,其實由2年級起已經走唔少,如果呢班唔走,相信升中仲靚,已經唔計有一間1B中學打底喇!但都有好多一心一意升上RC!

heidya    發表於 23-4-13 17:20

請教,甲部第三志願通常會點填?

小朋友熟band 1組別,甲一、二會填自行兩間,與本身間小學屬同區。

dayedaye 發表於 23-4-13 16:14
請教,甲部第三志願通常會點填?

小朋友熟band 1組別,甲一、二會填自行兩間,與本身間小學屬同區。
想填邊間就邊間,因為機會率等於零!

PTL_L 發表於 23-4-13 16:19
想填邊間就邊間,因為機會率等於零!

原來係咁,我都覺得係,但吉左又唔想(emoji)謝謝回覆。

dayedaye 發表於 23-4-13 16:37
原來係咁,我都覺得係,但吉左又唔想(emoji)謝謝回覆。

如果是我, 我會填乙1個間, 或者填間幾會等於0但又打算會去扣門的~

ekhc    發表於 23-4-14 11:47

musk 發表於 23-4-13 14:59
灣仔區band1 男都是夠位穩入band1 校?

男仔應該夠位穩入灣仔Band 1位,但我好奇想問,12網B1男仔,假設佢係軒小級20左右,係唔係如果抽唔入QC就好大機會入鄧肇堅?聽講鄧肇堅係1C,而且每年都收部分B2學生

Tunghk 發表於 23-4-13 16:48
如果是我, 我會填乙1個間, 或者填間幾會等於0但又打算會去扣門的~
填間幾會等於0但又打算會去扣門的~用意是否鋪定後路?

回覆 heidya 的帖子

因為佢說本來甲1, 甲2填了自1, 自2, 然後就想不到填什麼做甲3,
與其漏空, 不如填乙1, 或者填個可能大抽失敗後有機會想去扣門的學校

當然一心一意, 非君不嫁既, 只填甲1, 漏空甲2, 甲3亦可~
每人考量不同~策略也不同, 岩自己就好..^^

heidya    發表於 23-4-13 17:37

請問灣仔B1女如果聖保祿vs真光,哪個機會大?去年是否乙一聖保祿穩入?

appledai 發表於 23-4-13 21:51
請問灣仔B1女如果聖保祿vs真光,哪個機會大?去年是否乙一聖保祿穩入?
聖保祿機會理應大過真光,因為保祿5班s1,收突直小有餘會有唔少出公海,真光會用大量位收聯小生。

appledai    發表於 23-4-14 21:31

蛋白超人 發表於 23-4-13 17:14
男仔應該夠位穩入灣仔Band 1位,但我好奇想問,12網B1男仔,假設佢係軒小級20左右,係唔係如果抽唔入QC就 ...

灣仔b1男女都應該夠位,尤其係女生,位多過人。眼見上年不少B2女生抽入St Francis , TSK。如果讀軒小又考到級20冇理由唔博QC,上年級30-40都入到QC,雖則B1抽獎機會均等,但係讀得軒小都係target QC吧!

PTL_L 發表於 23-4-13 22:42
聖保祿機會理應大過真光,因為保祿5班s1,收突直小有餘會有唔少出公海,真光會用大量位收聯小生。 ...
真光其實佢小學嗰啲都夠晒數?外人几難入?

heidya 發表於 23-4-14 14:36
真光其實佢小學嗰啲都夠晒數?外人几難入?
見EK網友分享,每年坑真小入坑真平均收70人,但聯小位其實得21個位,公海50個位,全級144人(4班),你咪睇下佢用幾多自行或公海或叩門位收多呢(70-21)49個位囉!?就咁計,144-70(坑真小),應該收外來70左右

PTL_L 發表於 23-4-14 22:13
見EK網友分享,每年坑真小入坑真平均收70人,但聯小位其實得21個位,公海50個位,全級144人(4班),你咪睇 ...
Thanks. 看似在灣仔佢哋較其他本區學校係多位,但係每年競爭好大,論學術課外活動,運動,本區女校佢哋比其他女校取得平衡好好,周邊嘅人prefer 佢哋多過跑馬地嗰D
‹ 上一主題|下一主題