用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各區大抽獎的名單和學額有了
樓主: Tunghk
go

各區大抽獎的名單和學額有了   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 23-4-13 00:25
跟小學校網?唔跟中學?

直屬位用唔晒,係去返小學所屬校網

castle100 發表於 23-4-13 00:06
回覆 gigiyyc 的帖子

啱.不過跨區借位未出、舊年果D我有睇、今年唔知邊度搵、 ...

深水埗區2023年統乙學額 #27
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874071&pid=49225760

Charlotte_mom 發表於 23-4-13 00:25
跟小學校網?唔跟中學?

參考《中學一覽表》直屬位在那區
華小雖在14網 港華直屬位在灣仔區
假如直屬位有餘 出灣仔區公海

19801980 發表於 23-4-12 22:29
明白。
咁,高主教的直屬/聯繫學額74個,如果呢啲位有剩,是否會放出去公海俾12網的學生抽?

升中 要知道返自己既升中校網
唔再係用小學校網啦

heidya    發表於 23-4-13 12:37
Poyau    發表於 23-4-13 09:04
Poyau    發表於 23-4-13 08:30

跟小學校網?唔跟中學?
呀...睇返中學一覽表,高主教本區是中西區。抱歉,我錯了

HK2 灣仔區非保留學額
瑪利曼 9
聖方濟各 9
聖保祿 17
真光 50

請問如果是灣仔區Band 1女生,是否填真光和聖保祿的機會大啲?

回覆 castle100 的帖子

呢個post 第一頁有條link (各區名單和學額)有哂各區學額
你搵返深水埗區
個pdf入面有哂他區借位學校和學額啊~

Kathyka 發表於 23-4-13 11:32
瑪利曼 9
聖方濟各 9

如果敢搏,可能Marymount, st Francis 機會都唔少

瑪利曼 9
聖方濟各 9

灣仔區2023年統乙學額減少
B1/英中位數目不變 佔過⅔學額
本區B1女生穩入B1校 放心選心儀中學

灣仔區2022年統乙學額 #32
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872887&pid=49225802

heidya    發表於 23-4-13 12:39

瑪利曼 9
聖方濟各 9

選最心儀啦!每間都有小學部,真小聯繫位唔夠實用哂,其餘小學是直屬位,你研究下佢地直屬位用唔用得哂(我冇研究呢幾間小學,但近年小學小六畢業生每班人數大跌,自己女前小學以前一級120人,近年100人左右畢業),用唔哂出公海抽。

heidya    發表於 23-4-13 12:39

想請教各位前輩, 各區統一派位的學額是否代表當區參加統一派位的人數?
例如HK1 統一派位學額約有 850 位, 是否代表這850 個學額已足夠中西區學生用作統一派位?
但根據教育局資料, 中西區的學生起碼有1600人, 即使剔除直資/自行已取錄, 當中學額數量好像還有很大差異。求賜教。

瑪利曼 9
聖方濟各 9
SFCC較冷門,少人揀,機會可能更大

其實大前提是否要知道子女RANKING先? 再問下佢地意向?
家長目標都本區/外區B1為主, 偏向變成家長意願,忽略子女意見!

hiuching8 發表於 23-4-13 12:45
SFCC較冷門,少人揀,機會可能更大
林鄭果間? 好似幾谷下, 好 'chur' 下

回覆 Tunghk 的帖子

謝謝你、我今日抄完揀咗啱果D出來、17號家長日再請教一下班主任·我見九龍城文理、何官都有借位、但陳瑞琪冇⋯⋯

醒目開學勳章 王國長老

gigiyyc 發表於 23-4-13 00:26
直屬位用唔晒,係去返小學所屬校網

睇返樓上,知道係跟中學網了,謝各位資料

回覆 Tunghk 的帖子

想請教一下九龍城:何官(中中)2+ 3個借位(聯系位)、文理都係2 B 2 A(英中6 4· 6 %)2個借位!我哋學校年年都有幾個位入何官、但好似文理好D、陳瑞琪係1C 2 A 68· 7 %(男校又好似易入D)!葵青區:伍若瑜2 A (中中)感覺易入!借位2個、
沙田:鄭榮之2 A(英中68.9 %)借位2個、聖心書院2 A(英中71 %)借位2個、
借位乙部可以填!但點填呢?

Poyau 發表於 23-4-13 11:45
灣仔區2023年統乙學額減少
B1/英中位數目不變 佔過⅔學額
本區B1女生穩入B1校 放心選心儀中學
想問中西區B1女仔 抽獎B1校穩陣嗎?今年出生率多

回覆 castle100 的帖子

除了本區學校, 乙部可以填他區借位 (要ON LST 在當區的他區學校名單內),
你可以將佢LIST左既借位他區學校填係乙1到乙30內, 但只能填本區和他區借位, 唔能夠自己填一間唔ON LIST既他區學校~

我唔熟聯系位, 你地學校係咪同何官有聯系位呢? 要問返你們學校啊~家長會問下老師你們以往入既大約BAND幾何生, 大約乙幾入, 拿個REFERENCE

如係我既話, 我就會去呢堆他區BAND2學校的網站, 或者教署個概覽, 睇下每間開幾多中文班, 幾多英文班, 微調還是全中中, 再決定點排, 當然, 仲有交通丫..你地學校以往多唔多人中丫, 呢間學校的受歡迎程度, 適唔適合自己小朋友等等....呢個決定太大, 點排好個人~所以我比唔到點排的意見你, 但做多點功課找資料會較有利, 加油~

by the way, 文理, 陳瑞祺喇沙都唔On list, 都無借位比深水埗啊

Charlotte_mom 發表於 23-4-13 13:06

睇返樓上,知道係跟中學網了,謝各位資料

如果高主教case,
直屬用唔晒係去灣仔

st rose的話,用唔晒係去九龍城
‹ 上一主題|下一主題