用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 NPL 顏寶玲定SMC 聖馬加利 好
樓主: nortybunny
go

NPL 顏寶玲定SMC 聖馬加利 好   [複製鏈接]

pongtang 發表於 23-4-14 23:34
如果不會選IB ,只考DSE 入大學率係點?會唔會慳返學費讀津校好些

顏寶鈴 DSE 入大學率可參考以下分享

顏寶鈴2022年學位取錄 #2
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875179&pid=49221061

nortybunny 發表於 23-4-13 15:32
多謝
你好呀.... 可否更新下仔仔讀成點?

SMC 開始call 人12月first in, 請教往年second in 大約會係幾時?

Ocean419 發表於 23-11-20 20:16
SMC 開始call 人12月first in, 請教往年second in 大約會係幾時?

上年12月頭先交表,聖誕假期first in,14/1 2nd in ,農曆新年前收offer

Mchacha 發表於 23-11-20 20:40
上年12月頭先交表,聖誕假期first in,14/1 2nd in ,農曆新年前收offer

請問first in 只係individual in 冇group in 嗎?second in 會in 家長嗎?
今年早左,佢比左我2個日期揀都係12月頭

Ocean419 發表於 23-11-20 21:12
請問first in 只係individual in 冇group in 嗎?second in 會in 家長嗎?
今年早左,佢比左我2個日期揀都 ...

無group in,2nd in要見家長
SMC不嬲都係流水式interview
你早交表就早in

回覆 Ocean419 的帖子

佢哋一向邊見邊收。大果位當年12月先交表,1月7日first in ,1月22日second in,之後果星期就比offer.

今年星期六剛first in ,今日打嚟叫12月2日second in .

jason1978 發表於 23-11-20 21:49
回覆 Ocean419 的帖子

佢哋一向邊見邊收。大果位當年12月先交表,1月7日first in ,1月22日second in,之後 ...

原來係咁
有可能你收offer時遲交表嘅都未first in
我原本可以第一日交表但等學校派份作文等左3個星期

NPL band 幾?

JUPAS 都好似唔錯

Po Leung Kuk Ngan Po Ling College - JUPAS Result Release 2023 (schoolteam.hk)

回覆樓主:

NPL 唔識人讀,SMC 識人讀, 學校,老師都好關愛學生,又有拔尖又有補底,音樂同運動都幾平衡,成績都開始上揚, 讀過的都有讚冇彈

catf2 發表於 23-11-28 15:01
NPL 唔識人讀,SMC 識人讀, 學校,老師都好關愛學生,又有拔尖又有補底,音樂同運動都幾平衡,成績都開始 ...
Thanks! I will apply.

catf2 發表於 23-11-28 15:01
NPL 唔識人讀,SMC 識人讀, 學校,老師都好關愛學生,又有拔尖又有補底,音樂同運動都幾平衡,成績都開始 ...

我識人讀科中文搞唔掂,最後焗住去外國讀

其實津band 1 都大把資源,一樣有精英班補底班,

一樣多野玩,有錢人都唔少

回覆樓主:

樓主問呢兩間比較,我冇
講津校,親戚仔仔已剛於中文大學畢業,中文中史科成績5*

mimwing 發表於 23-11-28 18:34
我識人讀科中文搞唔掂,最後焗住去外國讀

其實津band 1 都大把資源,一樣有精英班補底班,
绝對正確。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊