用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 救恩同圓玄會點揀?
go

救恩同圓玄會點揀? [複製鏈接]

救恩有英文班,DSE好似無圓玄噤好,而圓玄校風較好,DSE好似又較好,但無英文班,好難選擇
   1    0    0    0

Fongpopo 發表於 23-4-9 15:12
救恩有英文班,DSE好似無圓玄噤好,而圓玄校風較好,DSE好似又較好,但無英文班,好難選擇 ...

如果有報直資羅定邦,當然選此校。

有點難比較大埔救恩和圓玄二中公開試成績,因救恩無乜公佈、圓玄二中有公佈。
-以校名來說,救恩嬴
-以公開試成績透明度來說,圓玄嬴

以下的post #16,hkpapa852 評恩主教、救恩和羅定邦同級數。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

油意: B2生大抽獎報恩主教未必得,因它是B1生用來包底。

tpmon 發表於 23-4-9 22:14

如果有報直資羅定邦,當然選此校。
個人經驗, 通常公開試成績講得少, 即係學生考得愈來愈差

sydneywongaus 發表於 23-4-9 23:04
個人經驗, 通常公開試成績講得少, 即係學生考得愈來愈差

在中西區的直資小學救恩學校攪得幾好,聯繫官塘直資匯基(東九龍)。

可惜,救恩在小學界個名咁好,在大埔和粉嶺的救恩中學只是B2校、攪不起。

回覆樓主:

你孩子不是B1嗎?
你不是自行交表王肇枝嗎?
呈3跌Banding?

不要單憑某位家長講救恩校風差,所講事情真假斷定事實,大家是局外人。

如果大埔土生土長圓二人同你講當年也是大埔區B5及武館之一,你會相信嗎?會否又質疑?

回覆 Fongpopo 的帖子

救恩校風點解差過圓二?可能性不大,崇真會係幾嚴謹嘅辦學團體

回覆 mrs.so 的帖子

小朋友B1呈3考得更好,糾結緊保險線,自行無消息,直資只報了培基,都無消息

回覆 10090 的帖子

有曾經係呢間學校讀嘅小朋友嘅家長同我講佢嗰仔被欺凌,學校處理不夠完善,所以有啲擔心,不過聽聞好似話嚟緊轉校長,唔知真定假,轉咗校長唔知會唔會又有另一番新景象?

Fongpopo 發表於 23-4-11 10:56

小朋友B1呈3考得更好,糾結緊保險線,自行無消息,直資只報了培基,都無消息 ...

正常大埔B1生,乙二填沐恩/恩主教已增大機會抽入。

反而直資培基不收,孩子Banding上是否較近B2A的邊緣生,這點要問清楚老師。

回覆 tpmon 的帖子

本身二線小學,誇區能力弱,得級1x,培基純粹攞經驗,1st in 我在場,我聽到佢面試完全無問題(因為1對1),2nd in 我唔係度,問返小朋友面試情況知道衰咗,成個group discussion 無乜講嘢,呈2問過老師,佢B1位係穩陣,不是邊緣人,我諗老師無估錯Banding掛

Fongpopo 發表於 23-4-11 12:29

本身二線小學,誇區能力弱,得級1x,培基純粹攞經驗,1st in 我在場,我聽到佢面試完全 ...

建議呈3再問一問老師大抽獎的最後Banding。

如是B1生:
乙1 迦密柏兩/莫壽增/王肇枝(3選1)
乙2 沐恩/恩主教
乙3 (進取)恩主教/(保守)B2頭校

B2生的乙1至乙3會同以上好唔同。

假期前呈3已出,B1,老師建議1王2恩3沐

Fongpopo 發表於 23-4-11 13:18

假期前呈3已出,B1,老師建議1王2恩3沐

據以下hkpapa852 的post#16,沐恩的Banding 比恩主教高1/3。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

tpmon 發表於 23-4-11 12:57

建議呈3再問一問老師大抽獎的最後Banding。

呢個建議乙2係兩三年前,連續3年乙4派入恩主教

我原意都係建議同你一樣,但大熱小學已經改變策略,乙2沐、乙3恩。

家長好進取5間英中全填,乙6救恩。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 23-4-11 13:46
呢個建議乙2係兩三年前,連續3年乙4派入恩主教

我原意都係建議同你一樣,但大熱小學已經改變策略,乙2沐 ...

太進取,他們自行決定。

Fongpopo 發表於 23-4-11 10:56

小朋友B1呈3考得更好,糾結緊保險線,自行無消息,直資只報了培基,都無消息 ...

大埔區2023年統乙學額減95個
三大B1中學只佔約廿成公海位
不過5間英中合計佔約⅓公海位

大埔區2023年統乙學額
----------------------------------------------------------
公海+直聯^

本區 360(-5)+0=360(-5)
他區 0+0=0
----------------------------------------------------------
B1/英中 360(-5)+0=360(-5)

本區 683(-93)+57(+6)=740(-87)
他區 8+9(-3)=17(-3)
其他 691(-93)+66(+3)=757(-90)

本區 1,043(-98)+57(+6)=1,100(-92)
他區 8+9(-3)=17(-3)
合計 1,051(-98)+66(+3)=1,117(-95)
不選不派 51+0=51
學額 1,102(-98)+66(+3)=1,168(-95)

神召會康樂 72(-1)
佛教大光慈航 30(-17)
迦密聖道 72(-1)
* 迦密柏雨 72(-1)
CCC馮梁結 30(-17)

靈風 72(-1)
何郭佩珍 72(-1)
李興貴 30(-17)
孫方中 37(-5)+41(+6)^=78(+1)
大埔卍慈 30(-17)

圓玄第二 72(-1)
救恩 72(-1)
劉梅軒 72(-1)
大埔鄉中 22(-13)+16=38(-13)
* 沐恩 72(-1)

* 聖公會莫壽增 72(-1)
* 恩主教 72(-1)
* 王肇枝 72(-1)
本區 1,043(-98)+57(+6)=1,100(-92)

官立嘉道理 2
KL1 2+0=2

粉嶺陳震夏 2
粉嶺官立 2+9(-3)=11(-3)
上水官立 2
NT5 6+9(-3)=15(-3)

本區 大埔三育# 36
NT4 天水圍香島# 2
NT4 萬鈞伯裘# 2
NT5 心誠# 3

HK4 赤航(男) 2
KL4 佛教志蓮 2
NT4 東華馬振玉 2
NT7 明愛馬鞍山 2
不選不派 51+0=51

^ 包括孫方中龍小41個位
* B1/英中(不包括嘉道理)
# 直資 不選不派

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT6_2023.pdf

Poyau 發表於 23-4-12 17:11
大埔區2023年統乙學額減95個
三大B1中學只佔約廿成公海位
不過5間英中合計佔約⅓公海位
謝謝

請問各位恩主教及救恩
有多少英文班呢

Happykidss 發表於 23-4-13 13:34
請問各位恩主教及救恩
有多少英文班呢

恩主教全英中開4班

救恩開3班英文班

Happykidss    發表於 23-4-13 15:49
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

tpmon 發表於 23-4-11 13:50
太進取,他們自行決定。

理論上如果真係B1生,其實真係乙6先填救恩/圓玄學校都無問題咖,因為呢兩間都會收B2學生,點解會太博呢,利申我唔會填哂5間,不過想了解下
‹ 上一主題|下一主題