用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Rosaryhill vs Hotung
樓主: heidya
go

Rosaryhill vs Hotung [複製鏈接]

tpmon 發表於 23-4-10 22:46
你喜歡啦!

我多數叫甲部不考慮填誇區的B1生家長,甲2、甲3可留空。
咁唔中甲部,咁樣乙部中嘅機會大啲?

heidya 發表於 23-4-10 22:48
咁唔中甲部,咁樣乙部中嘅機會大啲?

有些好基本知識,好難每項對前輩說明。

(Hint: 請參看教育局中學學位分配辦法簡介,有關每間官津校在自行、甲部、乙部可分配學位的%)

heidya    發表於 23-4-11 12:27

heidya 發表於 23-4-10 22:46
咁針對學生會否提示該學生排名,校內?

給你参考 (各間小學程度不同)。

很多小學應該只肯口述學生本區Banding,但我朋友的孩子讀東區某小學,在小六家長會的內部資料好清楚有如下講述,真值得稱讚該小學。 (該東區小學自己的經驗估計,有6位網內B2A生,在全港是B1生; 有3位網內B3A生,在全港是B2生)

第一派位組別:
- 甲部(全港): 級名次1 - 42
- 乙部(網內): 級名次1 - 36

第二派位組別:
- 甲部(全港): 級名次43 - 74
- 乙部(網內): 級名次37 - 71

第三派位組別:
- 甲部(全港): 級名次75或之後
- 乙部(網內): 級名次72或之後

heidya    發表於 23-4-11 07:04

tpmon 發表於 23-4-11 00:23

Poyau,應該要温馨提示會員,"不是所有"強區的B2A生和B3A生,在全港的Banding 都能升,只有較前列的B2A生和B3A生才可以。

雖然東區的程度不及灣仔區和中西區,但我上面#43樓以某一間東區小學的估計,也能表達這一點。

tpmon 發表於 23-4-11 00:23

咁好, 咁公開!! 相信大多數學校唔會咁做, 家長靠估去撞彩?

heidya 發表於 23-4-11 08:55
咁好, 咁公開!! 相信大多數學校唔會咁做, 家長靠估去撞彩?

若唔去同小學老師打好關係,看他會否給你暗示,當然要靠自己估。

我知有些小學官腔是不講級排名和每個Banding 細分的A/B/C生。

回覆 heidya 的帖子

何東同玫瑰崗得番三班中一,得罪講句,前景一般,特別係玫瑰崗,近年負面新聞太可怕,收NCS為主,香港人好少主動揀佢

hiuching8 發表於 23-4-11 13:50
回覆 heidya 的帖子

何東同玫瑰崗得番三班中一,得罪講句,前景一般,特別係玫瑰崗,近年負面新聞太可怕, ...
多謝意見!

tpmon 發表於 23-4-11 13:35
若唔去同小學老師打好關係,看他會否給你暗示,當然要靠自己估。

我知有些小學官腔是不講級排名和每個Ban ...
我明白識人, 好過識字的道理.只知道有D老師好, 礙於學校政策唔會直接講出口, 但家長會同揀校排名時, 有D D 提示, 如某學校合適你子女.....尼 D 已經好有心啦.

其實每間學校都有好同唔好嘅地方😅進取型學校,又話谷得小朋友太辛苦.......
名氣差啲嘅學校,用家會覺得老師比較關愛......

各取所需啦,現今世界每分每秒都在變。

heidya    發表於 23-4-11 16:13
‹ 上一主題|下一主題