用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華VS SJC
樓主: handsomebb
go

英華VS SJC   [複製鏈接]

有得選擇不是更好嗎?有男校,女校,男女校任君選擇,每人需求不同。

回覆樓主:

我啲自己初中天天同男仔打架,放學一路打,打到日落返屋企。到高中就知男女有別,就開始同男仔拍拖,呢種puppy love,我依家做夢夢到都心跳加速,開心一整天。如果冇經歷過,咁人生都不完整。書可以過咗再去讀,讀不完的嘛,但係青春過咗就冇啦。所以我都無法理解呢種家長中學時期同學間互生情素叫早戀,絕對禁止,大學都要好好讀書,咁畢咗業,有工作,又要馬上拍拖結婚生仔。
所以我覺得齋校係某種意義上來說係剝奪人對兩性之間的認知。

簡單啲來講 發表於 23-4-10 16:16
我啲自己初中天天同男仔打架,放學一路打,打到日落返屋企。到高中就知男女有別,就開始同男仔拍拖,呢種pu ...

你小朋友仲細或者未經歷過中學成班爭仔爭女,互相謾罵,無心向學嘅吧,讀書階段當然全心專注讀書,兒女情長大把機會。

其實齋校同男女校各有優缺點,點解唔可以并全,俾大家有選擇?點解一定要將其除之而後快?青春就一定要拍拖?讀完書,你一日未結婚,你鐘意拍到C嗰日都得

我啲自己初中天天同男仔打架,放學一路打,打到日落返屋企。到高中就知男女有別,就開始同男仔拍拖,呢種pu ...
我其實唔反對男女生交往, 但父母最怕係 子女越了軌, 唔知點收科了!

gracelam 發表於 23-4-10 12:46
嘩!真的講晒我心中想講!

呢度好難講出嚟㗎!
其實嗰啲內容只是 小五小六常識科教科書 內容。 書本内圖文並茂。 好平常嘛!

Rpp 發表於 23-4-10 17:18
你小朋友仲細或者未經歷過中學成班爭仔爭女,互相謾罵,無心向學嘅吧,讀書階段當然全心專注讀書,兒女情 ...
係,我自己讀男女校,真係同網友講一樣,完全冇人「阻擋剝奪人對兩性之間的認知」,所以有一pair男既𡁻完唱,搞到個女仔有情緒病,經常缺課;另一個亦係冇人阻擋兩性認知,s4停課1年,小朋友比我小朋友大10歲左右,應該可以40歲唔夠,想既話都可以做婆婆成世人,要認識兒女情,一定要起咁唔成熟既年紀咩?

PTL_L 發表於 23-4-10 17:42
係,我自己讀男女校,真係同網友講一樣,完全冇人「阻擋剝奪人對兩性之間的認知」,所以有一pair男既&#1352 ...

我兩個讀單性傳統中學,一個讀男女B1A,應該有少少資格討論呢個問題,唔係個個小朋友識得處理兒女情之事。
另外一個朋友個女讀SPCC早兩屆IB狀元,男追女,最後男飛女,到今時今日個女去左牛津,仍然唔敢拍拖,覺得自己唔值得擁有幸福,個人覺得有抑鬱病,太多不方便講,讀書叻唔代表識得處理感情問題。

求學時期,人地羡慕我多人追,其實我覺得好鬼煩!

青春期,好多青少年都會反叛
男女校,好易要煩多樣“感情問題”
所以,唔少家長,都想子女中學入齋校!

Rpp 發表於 23-4-10 17:51
我兩個讀單性傳統中學,一個讀男女B1A,應該有少少資格討論呢個問題,唔係個個小朋友識得處理兒女情之事。 ...

我就一早同個仔講好中學吾可以拍拖, 上大學由佢自由發揮!

我自己都讀男女校,中一返學已經不停被師兄送情信,隔離學校男仔等我放學搞到訓導主任成日搵我阿媽,然後我又暗戀高年級師兄。但呢d 回憶我又唔覺有咩值得開心窩,因為呢d機會上到大學同出黎社會都一樣大把,反而令我更覺得阿仔都係讀男校無咁麻煩

Szetimmy0225 發表於 23-4-10 18:02
我就一早同個仔講好中學吾可以拍拖, 上大學由佢自由發揮!

我都有講始終有拍,不過好快斬纜醒覺。

Rpp 發表於 23-4-10 18:33
我都有講始終有拍,不過好快斬纜醒覺。

所以父母的家教很重要的。

mimi222shi 發表於 23-4-10 17:57
求學時期,人地羡慕我多人追,其實我覺得好鬼煩!

青春期,好多青少年都會反叛

我個年代都多男同學送情信,無電話(emoji)的。依家回憶一啖笑料。

Rpp 發表於 23-4-10 18:36
我個年代都多男同學送情信,無電話(emoji)的。依家回憶一啖笑料。
我自問正正經經,做班長
最憎啲人煩住哂,一小息就係課室門口等,放學又係
呢啲野搞到成為焦點,又唔敢同家人講,慘...

Rpp 發表於 23-4-10 17:18
你小朋友仲細或者未經歷過中學成班爭仔爭女,互相謾罵,無心向學嘅吧,讀書階段當然全心專注讀書,兒女情 ...

我2個讀男女校, 大的已經畢業, 從未聽過佢哋有爭仔爭女情況!拍拖嘅都有!

絕大大大部份都係專注讀書, 而且知道男女條界線去到邊!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

JayJayMum 發表於 23-4-10 18:23
我自己都讀男女校,中一返學已經不停被師兄送情信,隔離學校男仔等我放學搞到訓導主任成日搵我阿媽,然後 ...

其實問題唔係喺男/女/男女校,而係自己仔女係咪好有sex appeal, 就算讀男校/女校都會俾人approach, 講到底都係自己個人嘅定力同埋底綫.如果係自己做主動,別人冇回應,都只係暗戀或做兵,係浪漫冇傷害嘅。

男女校拍拖既機會
正常點都大過齋校

初中男仲可以好單純,但女仔早熟

讀男女校就......考自己定力
我自己經歷過啲麻煩野,有得揀就會盡量避.

猴子爸 發表於 23-4-10 18:49
其實問題唔係喺男/女/男女校,而係自己仔女係咪好有sex appeal, 就算讀男校/女校都會俾人approach, 講到底 ...

可能係我自己既經歷導致我個人對男女校多少有d抗拒。阿仔升左上中學先同我講佢小學二年級已經被隔離位既同學示愛,佢話當時扮聽唔到過骨雖然應該係童言無忌,但女仔真係早熟d。不過我都同阿仔講中學係唔可以拍拖,只可做普通朋友,上到大學先啦

gracelam 發表於 23-4-10 18:48
我2個讀男女校, 大的已經畢業, 從未聽過佢哋有爭仔爭女情況!拍拖嘅都有!

絕大大大部份都係專注讀書, ...

你可能唔知,佢哋興IG互相謾罵,就多唔參加八卦群組係唔知發生咩事的。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊