用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華VS SJC
樓主: handsomebb
go

英華VS SJC   [複製鏈接]

為人師表, 有教無類。/

算吧啦! 現今世代係講精英教育。 真係唔好睇咁多電影。 真係睇壞腦。

猴子爸 發表於 23-4-9 10:04
點解今年SJC特別勁?

覺得唔係小朋友能力特別勁咗,而係鬥心、意志力、師兄弟們既氛圍,因為當出現第一個冠軍既時候,其他師兄弟就會想有第二個第三個,佢哋有唔認輸既精神,留意下足球A grade同精英賽踢少1個得10人後想贏既氣勢就會了解到。

angelanala    發表於 23-4-9 12:16

PTL_L 發表於 23-4-9 10:24
覺得唔係小朋友能力特別勁咗,而係鬥心、意志力、師兄弟們既氛圍,因為當出現第一個冠軍既時候,其他師兄 ...
同意,喇沙會嘅學校好團結,打氣好強,去過現場就感受到

其實,正常入到SJC都會考到一些直資
不過,唔難揀

我唔會認為俾左學費=(以為)資源多些=唔使補習
去到高中相信讀邊間都要補

我地初中,一樣零補習

我住九龍都揀過海(由出家門到校門一般約35分鐘左右)
中學45分鐘內到校可接受
太遠就真係要考慮!

mimi222shi 發表於 23-4-9 12:22
其實,正常入到SJC都考會到些直資
不過,唔難揀

收到,多謝你哋嘅意見

從數據上,YW近十年既總體體育總分全部嬴晒SJC,今年或許SJC有機會嬴YWC,但未打完C grade,勝負未定

SJC for sure, DBS有IB就話要諗下。

Facebook 有人問: SPC, SJC, YWC and Kings College. 大家會點選?以下有個爸爸甘樣回覆值得參考:

其實我上咩教育王國睇左好多年加上身邊好多朋友同事summer interin都係讀呢堆學校嘅體驗,呢幾間傳統男校加埋港華九華喇沙皇仁根本上入去讀係差不多,舊生網絡勁捐款支持學校,兄弟情,香港家長本身都係跟紅頂白多,專睇埋d咩1A 1B分類,邊間DSE呢幾年好少少就強推果間,根本一條龍津校,直資,無小學嘅男津收生結構就唔同,例如皇仁收大部份自行頂尖生已經唔可以同華仁收生咁多band 2生直昇比較,所以出來DSE成積見到咩5+差10個8個%好正常,讀書都係睇自己,呢埋學校間間都有DSE狀元到榜眼。當然如果好介意間學校係1A/1B, 咪跟樓上家長指引邊間好,邊間比較差囉。我建議你睇下邊間返學交通方便,有無音樂或者體育方面要求,例如:游水勁去SJC, 音樂勁去英華/SPC etc, 小朋友唔夠自律就去KC, 自律又想多d參予組織活動就去SJC/港華 咁好考慮。另外好多人吹到直資一定好過津校,其實好多都係人云亦云,自己可上校網睇下school reports, 直資好多學費其實去左請多左教師度,咁好睇你小朋友係有呢方面須要,定d學費攞去補習學野好過,例如直接攞QC/LS/SPC/YW比較,見唔到直資個優勢係邊度。

其實我小朋友都係讀男校,所以研究左不同男校升中幾年,其實真係好睇你小朋友咩背景,好似我小朋友唔踢波,鍾意落屋企clubhouse游水但話明唔喜歡練水入泳隊嘅, 喇沙同九華個d運動設施已經唔係考慮因素啦,我自己就間中去九華同喇沙個足球場踢波比賽,如果係我讀就皇仁收都唔讀要去九華囉。可以多d了解下學校背景再同用家介紹再商量選擇其實最好。

Zleep    發表於 23-4-9 16:40

(emoji)(emoji)

iceterrance 發表於 23-4-9 16:13
Facebook 有人問: SPC, SJC, YWC and Kings College. 大家會點選?以下有個爸爸甘樣回覆值得參考:

其實 ...

認同。

其實 ...

阿爸就話會為.咗個球場要九華放QC,但阿媽話唔得,為咗踢波QC收都唔要,你呢世都唔俾踢波

一講男校, 根本就唔會考慮。
會影響人類身心發展, 我唔想畀個仔毒 咒。

小黄蜂 發表於 23-4-9 23:10
一講男校, 根本就唔會考慮。
會影響人類身心發展, 我唔想畀個仔毒 咒。 ...
咁誇張?想知道點解呀?

其實 ...

我又想講下我小朋友都係宅男一名,但佢入讀某男校後,佢話PE堂可以簡打壁球又得,標準草地足球場踢下波又得,打羽毛球又得,好爽。

另外,直資學費除左請老師外,要資助清貧學生,補底班…仲有http://archive.am730.com.hk/article-33273
不過當然唔可以以偏概全

男校書院本身就是二百多年前嘅產物, 馬禮遜牧師喺馬六甲創立男校, 後來輾轉遷往香港。 講緊係 滿清政府嘅年代。
到現今世代男校書院仲有冇咁嘅需要呢。 似乎已經無了咁嘅需要。 有冇需要就要睇返有冇好處? 男校除咗建築成本比較平之外( 建造男厠嘅成本和所需嘅地方應該畀女厠小),睇唔到有什麼特别的好處。

入返正題啦。性教育在小五或小六教授,主要教授男女人體 結構嘅分別。簡單來說是介绍性器官及其同途。 亦有講述青春期時。 要面對正常男女交往及認識。

男性嘅青春期大約是在中一開始, 男性 對性 或對異性 產生好奇。 係正常嘅現象。 其實係唔需要特別剝削了青少年認識異性或和異性相處機會。 反而係鼓勵這些正常嘅交往或者學懂怎樣和異性相處。 全人教育唔係淨係指知識上嘅學習, 當中係包括與同性和異性相處之道。 六年嘅校園生活 除咗增進知識之外。 課餘和同學包括男女, 一同溫習, 吃喝玩樂, 行街睇戲旅行。 將會是佢哋 學生時代嘅回憶。

這些都是他們青少年應有嘅權利。
唔覺得有需要特別去改變。 至於會唔會擔心佢哋過早談戀愛? 講真你有幾可見到週街都係啲學生攬攬錫錫。 個別一件半件就有。 我反而覺得佢哋好有自制能力。

所以男校書院呢啲 清朝時代留下來嘅產物 仲有冇需要存在呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊