用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華VS SJC
樓主: handsomebb
go

英華VS SJC   [複製鏈接]

73662710 發表於 23-9-9 21:52
名人是過去式!

其實你夠未呀?
73662710 發表於 23-9-9 21:52
名人是過去式!

人地正常討論,你就專出嚟講廢話,人地學校名唔名,過唔過氣關你鬼事咩?係咪你啲細路冇份讀,就成日唔抵得人地讀名校果啲啫,煩唔煩呀?有建設性嘅留言,請你繼續,冇建設性嘅,請你離開啦!

WFH 發表於 23-9-9 22:29
其實你夠未呀?
人地正常討論,你就專出嚟講廢話,人地學校名唔名,過唔過氣關你鬼事咩?係咪你啲細路冇份 ...

其实名人是過去式都係正常討論。
名人多同DSE成績好壞有咩關係?
名人多於是自己都覺得光榮啲?咁萬一今年師兄成績差咗,唔通又覺得好羞愧?
有能力者應該自己帶俾學校光榮。
你有份讀,當佢是寶,咁不如叫學校搞好成績,否則人哋當是草有咩奇怪?

Sing13 發表於 23-9-10 00:22

其实名人是過去式都係正常討論。

其實最重要還是近幾年的成绩,有幾多名人真是意義不大。
有些人可能認為學校多名人,自己個仔或女也好快變成名人。
如果一間學校正在走下坡路,雖然以前好好,曾經風光過,有很多名人。但係這些名人所展示的魅力的確和[現在]的實力有距離。

英華[過去]相對弱些少,但明顯在上升中。

三、四年前,當SPC vs SJC時,SPC 被人狂踏,各位今天點睇?
我相信歷史會重演。

mandi_lui    發表於 23-10-19 17:57

無論係咩時期,有啲野係:可遇不可求
作為一所歷史悠久既傳統名校,在社會各界有傑出知名人士,代表咩?(自己考慮有無意義)
我選校時有考慮

反而好奇:
傳統名校無咩傑出知名人士,同地區band 1A有何區別?
地區band 1A仲免費?(唔存在學費負擔問題)

幾年前,我捨近取遠,到今日考慮也是毫無懸念
但絕對認為不論讀邊間,學生都必須要努力爭取好成績!

mimi222shi 發表於 23-9-10 11:11
無論係咩時期,有啲野係:可遇不可求
作為一所歷史悠久既傳統名校,在社會各界有傑出知名人士,代表咩?(自己考 ...
有知名校友不是不好,有總好過無!只係入學校讀書,成績才是最重要的決定性factor.
就好像小學考級一,已經是過去了,要而家努力!而家的成績更加重要!

同人講自己小一考過級一意義真係不大!

我選校時,最大原則係適合
成績是重要,但絕對不是“最重要”!

中學每星期不停測驗既band 1A...
出名教淺考深...

全自動“自谷”既神/名校...

我會考慮以上因素

如只重成績,呢度常有地區名校VS傳統名校
若成績是最重要,應該唔會有咁多帖.

mimi222shi 發表於 23-9-10 12:55
我選校時,最大原則係適合
成績是重要,但絕對不是“最重要”!
選校當然有其他重要原因,例如交通,學制 ,男女校學費等等...只係想emphasize 在差不多的情況下,成績還是非常重要的,成績比某間名校名氣高些少,有更多知名校友,更重要!

讀書是靠自己,但是學校的配套,資源,學習氣氛,第二個學制(IB, IAL) 的選擇,均有可能影響小朋友將來的成績和前途!

有志向的學生應該選擇一間最大可能培養自己成才的學校,而非一間以前比較多傑出校友,network好些少的學校。 以自己的成就成就母校更值得歌頌!

在現實社會中,自己能力有限而想chi gum hong, 機會是不大的。

當然,自己能力超強,咁就隨便揀!

一般揀得無中學既小學家長,大概升小一已開始研究升中呢個大project
各中學資料大概都好留意(包括:家長用家)

考公開試主要靠哂學校既......

回覆樓主:

自身夠強根本唔需要學校光環

有啲野,唔係想,就會有

努力讀書係學生責任,為自己前途!

中學選校可以考慮好多樣嘢,大部分人都是以學校成績為首位,有冇海外課程,選科是否容易,或者師生比例都可以是其中既考慮因素,(当中好多因素,某啲學校同樣是「有啲野,唔係想,就會有」),假設一個成績最top既band1A學生,絕大部分都是首選band1 A學校。

adriantai 發表於 23-9-10 13:38
自身夠強根本唔需要學校光環

有光環當然是好事,但最怕只是得個光環。

SJC

St Jo
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊