用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del [複製鏈接]

Test
   0    0    0    0

回覆樓主:

首先,你有冇問小朋友點諗?另外,學英文要英語語境,學普通話當然要普通話語境。當然,如果你覺得唔需要佢學,亦唔會讀普教中小學就另計。但你N班都已經揀普通話幼稚園,咁應該你想小朋友從小多接觸些普通話吧!而且你小朋友問題應該係社交方面,而唔係語言方面吧。。。。。。

Babykd123 發表於 23-4-4 22:30
N班讀另一所普通話幼稚園,之後轉左去另一間課程深啲的幼稚園,但小朋友普通話只是學習中,但班上的同學已 ...
不應!難得有好既語境可以比小孩浸就繼續吧、語言是慢慢浸出來。想當年我去到英國讀、上堂一半聽唔明、同學仔九成是鬼妹… 浸浸下已經可以對答如流了⋯⋯

回覆 NEWTL 的帖子

謝謝你意見! 我N 選普通話其實已經係錯左,只不過N班老師話佢聽得明我先繼續讀英普。我吾知佢係怕醜定無信心個語言,佢上堂都不多說話。
不過無自信就係肯定,所以諗緊廣東話語境易明啲會唔會有返自信

回覆 chanti 的帖子

但係人地識講自

Babykd123 發表於 23-4-8 00:41

但係人地識講自己吾識會吾會好無自信?定係大d K2 會好啲,如果從其他方面建立返社交 ...
轉校只係避開左個問題、小孩又唔係嚴重到喊住唔返… 而家冇自信仲有機會浸及追、唔通等再大d 上小學要默測考時先再花時間起步學英普?

Babykd123 發表於 23-4-8 00:39
回覆 NEWTL 的帖子

謝謝你意見! 我N 選普通話其實已經係錯左,只不過N班老師話佢聽得明我先繼續讀英普。 ...

語言係浸出黎既,但如果普通話你認為冇乜太大需要,轉校都係可以考慮既。不過你小朋友社交方面較弱,要轉校重新適應是否一個好的選擇呢?或者跟班主任傾傾,老師喺學校觀察到既情況最真實,應該俾到意見你。

Deleted

佢話返學好開心,只係我知佢返學少講野同少主動同人玩,普通話又吾識講。你覺得係咪都仲可以去追返好過轉校重新適應?

Babykd123 發表於 23-4-8 17:58

佢話返學好開心,只係我知佢返學少講野同少主動同人玩,普通話又吾識講。你覺得係咪都 ...
小孩都話開心、証明佢知道返學做什麼、只是聽得懂但未講到吧。語言是要先聼後說、給他時間吧、轉來轉去非常不好。返學少講野同少主動同人玩- 咁似性格問題

試下上網課,一個禮拜幾堂,練下普通話

回覆樓主:

要搞清楚小朋友對住其他陌生人係咪都係咁,可以去公園或搵朋友試下,如果係咁就性格怕羞文靜,讀英普未必關事。

回覆 chingchub 的帖子

其實係性格問題,只係諗緊廣東話佢聽得明會唔會信心大d,同埋讀緊果間英普K2課程都幾深,攪到好驚佢跟吾上

Babykd123 發表於 23-4-10 23:26
回覆 chingchub 的帖子

其實係性格問題,只係諗緊廣東話佢聽得明會唔會信心大d,同埋讀緊果間英普K2課程都 ...

怕羞小朋友重新適應新環境都會有難度,每轉一次有機會好似重頭黎過咁,真係要想清楚先好轉。
如果怕程度唔夠,有冇考慮外補下普通話?單對單或小組試試?人少少可能會冇咁怕羞肯講野,咁老師都要有愛心誘
導先得。
不過如果發覺程度同而家學校差距真係遠的話,咁真係要考慮啲有愛心而程度合適既學校,程度問題最好問老師update下進度。

你要小朋友普通話或英語讀書冇可能完全只依靠學校就搞掂
你要應用學校嘅普通話或英語語境,都要先外補打好基礎。。。

拋一個人落水,其實大部分都冇可能就咁學會游水。。。

我覺得係過渡時期,加油

Babykd123 發表於 23-4-4 22:30
N班讀另一所普通話幼稚園,之後轉左去另一間課程深啲的幼稚園,但小朋友普通話只是學習中,但班上的同學已 ...

我覺得要時間適應,我女pn 時係廣東話上堂,所以冇乜問題,到K1讀英普班,一開始真係好難適應,佢真係好憎普通話,好抗拒,然後老師話小朋友過咗聖誕節假期會慢慢好d,我見其他小朋友真係開始適應到,但我女都仲係好抗拒,如果我同佢溫習講普通話就會好嬲,好唔鍾意,上堂表現好明顯同廣東話上堂嗰時唔一樣,我都一直後悔,諗緊自己做錯決定,好彩上到K2突然之間唔同咗,當然唔係話佢突然識飛,但係佢突然好似接受咗,原來佢係聽到好多,只不過可能講得唔係太好,我先終於放鬆啲
對我女嚟講,普通話上堂一定冇廣東話上堂吸收得咁好,我個女好多嘢都係廣東話答到我,但係普通話就可能諗唔到或者要耐啲時間,成績就冇咁好,不過我而家諗返轉頭都冇後悔,我覺得而家佢至少係聽得明好多普通話,萬一以後小學係普教中,可能都會易少少少少適應

我小朋友係廣東話幼稚園, 上普教中小學. 完全無問題. 唔洗太急要宜家學普通話

外面再補補普通話吧,轉校要重新適應也難

回覆 i_love_leibb 的帖子

多謝你意見。我都覺得普通話上堂係無廣東話上堂甘吸收。雖然我小朋友普通話理解慢半拍,但其實好簡單的佢都講到少少了,只
不過係同學太勁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊