用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田大抽獎vs羅定邦offer
go

沙田大抽獎vs羅定邦offer [複製鏈接]

小兒B1/B2邊緣人,三線小學(愛心關愛爆炸),都怕到津校追得辛苦
佢英文聽說能力一般,做卷可以,中文可以

自1⃣️自2⃣️選擇馬崇基督(B2A學校)唔收

考慮是否抽飛,搏大抽獎

轉二程車先到羅中,我比較擔心距離問題
   1    0    0    0

華華媽咪 發表於 23-4-4 21:07
小兒B1/B2邊緣人,三線小學(愛心關愛爆炸),都怕到津校追得辛苦
佢英文聽說能力一般,做卷可以,中文可以 ...

直資羅定邦是英中,在沙田大抽獎多數要抽B2校 (中中較多)。

如喜歡讀英中,建議留羅定邦個位,在7月11日收派位証當日,去沙田叩直資培基及出九龍塘和深水埗叩直資香島和基督教崇真,這三間直資都比羅定邦好。

如果喜歡讀中中,那麼就去沙田大抽獎吧!

請問有無報其他直資 情況如何?

回覆 Poyau 的帖子

有in培基
冇2nd in機會,感覺叩門機會都微

回覆 tpmon 的帖子

我哋都幾心儀培基
但冇收我仔

感謝你嘅意見,thx

華華媽咪 發表於 23-4-4 21:40

有in培基

我同你情況一樣(emoji)

華華媽咪 發表於 23-4-4 21:40

有in培基

恕直言 從自行/直資情況估計
邊緣人(呈1+呈2)實際屬B2機會較高
請問呈三如何 老師有無講綜合Band幾?

tpmon 發表於 23-4-4 21:18

直資羅定邦是英中,在沙田大抽獎多數要抽B2校 (中中較多)。

唔知基崇今年有無叩門位呢(emoji)(emoji)

係!頂多叫B2頭
呈3成績同呈1、2差唔多,老師估計排名差別不大

回覆 kurama 的帖子

共勉

入唔到,可能係未必適合我哋小朋友者

基崇難入、我朋友個小朋友和我小朋友都落選:我朋友佢仔B 1 B生!我小朋友B 1 C!我唔知今年情況、羅和聖道迦南有收我小朋友、耐何位置離我家太遠、所以我一心大抽獎、李國寶、港同有2 in(冇份三i n)、我就知我小朋友能力去到邊⋯⋯

應該係band 2了、反正羅也是b2, 除非好喜歡、否則沙田區不少好b2, 照大抽獎仲好

castle100 發表於 23-4-5 07:33

基崇難入、我朋友個小朋友和我小朋友都落選:我朋友佢仔B 1 B生!我小朋友B 1 C!我唔 ...
樓主應該係馬崇及基督、非基崇。協同有一班全英文班、你可考慮下。

chanti 發表於 23-4-5 08:59
樓主應該係馬崇及基督、非基崇。協同有一班全英文班、你可考慮下。

我都覺似馬崇。

協同是大坑東道?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

請問呈3 Banding?
如想入英中揀羅定邦,問問自己孩子有無信心PreS1入到英文班,有,乙1馬崇。

留意馬崇今年有取錄部份B1C學生,亦有B1C無offer,你擔心追得辛苦考慮清楚馬崇,基督有科目英文授課,羅定邦應該比以前較谷成績。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 chanti 的帖子

大雄、協同、張明添都有精英班(全英教)、其實直資係多選擇、如啓思中學都唔難入、不過超級遠⋯⋯學費拍得住私校⋯⋯

如果跨區、文理、陳瑞琪有冇機會呢?我哋40網B 1位嚴重不足!

我係自一長天自二瑪神、

castle100 發表於 23-4-5 16:23

如果跨區、文理、陳瑞琪有冇機會呢?我哋40網B 1位嚴重不足! ...
前幾年我仔又係1c-2a, 我當佢2a咁揀學校,我係返放學及lunch time 周圍去睇學校及d 學生、周圍問現讀生及畢業生如何、喜不喜歡學校等….我自己等出結論係:1: 文理(不值得跨區揀、畢業生話冇歸屬感)、2: 陳瑞琪 (值得跨區揀但我覺得學校比較上傳統、小孩係傳統讀書派會比較適合)3: 協同 vs 大坑東宣道:前者d 學生比較活躍, 後者比較上安靜及比較上多新移民、學校好有愛)。我覺得協同及大坑東宣道都啱你仔仔既、但如果好喜歡陳或想遲下送佢出國,想佢浸好英文, 甲一揀陳搏一搏(始終係英中及humanities 呢科非常有用)另外唔介意官校的話、乙部可考慮下何官!地理位置好,校風好。

castle100 發表於 23-4-5 16:22

大雄、協同、張明添都有精英班(全英教)、其實直資係多選擇、如啓思中學都唔難入、不 ...
啓思真的好遠下, 我都有出席過學校的tour . 不過我冇揀, 學費咁貴但得一半機會讀IB…你冇申請東涌ymca?
‹ 上一主題|下一主題