用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特首稱政策須考慮學生人數下跌 稍後公布叩門位的處理 ...
樓主: hcpp
go

特首稱政策須考慮學生人數下跌 稍後公布叩門位的處理   [複製鏈接]

政府認為派左最適合的學位比學生, 家長不應該再左揀右揀了!

回覆樓主:

應該政府想殺多點或合併多點官津B2,B3校,以減少開支。直資係盤好生意來嗰,唔佔用過多公帑。所以都要盡保直資。應該本意都唔係阻向上流動。
睇下隔離NPL呢貼,band1直資已經開始call未interview未提交過video只係報過名啲學生了就知二線直資依家比較難。

heidya    發表於 23-4-13 20:45
ekhc    發表於 23-4-12 15:51

簡單啲來講 發表於 23-4-12 14:45
應該政府想殺多點或合併多點官津B2,B3校,以減少開支。直資係盤好生意來嗰,唔佔用過多公帑。所以都要盡保 ...
似係家長想殺B3校多D喎

點解咁耐仲未有叩門消息?好多小學都係呢兩個星期開家長會

TAIOU4 發表於 23-4-12 15:14
似係家長想殺B3校多D喎
其實一間band 3被殺,只會令另一間band 3出世

hiuching8 發表於 23-4-13 17:57

真心果句,個仔係B3料但可以入B2喎!會吾會入番B3呢?

fatman69 發表於 23-4-13 20:27
如果有人牙痛,我俾日本吉品鮑魚佢食,佢又食唔食到呢?

bananaGi    發表於 23-5-10 09:14

fatman69 發表於 23-4-13 20:27

問題係B3 o既同學仔好大機會會拉慢B2同學仔o既學習進度
甚至會是操行問題o既溫藏
有幾多個B1A會因為學校夠新而入讀B3學校呢?

正解,因為banding係學生,唔係學校

回覆樓主:

大家有共識就好了,安份地等派位,吾好諗扣門呢D煩野啦!   

睇番自己讀書年代,B5校由一班40人,減到而家B3校可少至51人開三班,即平均17人一班,應該會令學生有好大進步架!點解都谷吾到成績嘅?  
我夠胆話B3校小班到10人一班都吾會做得起,只係比.班老師舒服D啫!
反而我覺得B3生去到B2校,係有機會受學校影響有所進步!  

我都係路過花生友,教局殺吾殺校對我冇乜影響!只建議大家應用「選校向上望」之原則去做就得啦!

B3學校重點未必係成績,而係令小朋友在考 DSE前留在學校,考理 DSE有基本能力謀生,十幾歲小朋友離校f流連街外容易出事,必對社會造成問題。B3中學比 B1中學更需要精英班,如果該年幸運,收到 D好學生,就可 group理一齊學習,其他學生如志不在學,就教多點做人處世道理,社會謀生技能,始終條路可能較難行。B3校長絕不比 B1校長輕鬆,除要有心力處理學生不同校內問題,又要回應政府殺校挑戰,更要求神拜佛學生唔好外出生事上報。如政府要縮班減經費都要好好保留這求生網。

hcpp 發表於 23-4-4 11:00
行政長官李家超說,中小學的學生人數下跌,要確保學校營運符合實際需要,教育局正與學校保持溝通。

李家超 ...

各區官津中一學額及學生人數

2022/23學年
分區 SSPA | 官津中一學額 - 學生 = 餘額
------------------------------------------------------------
HK1 1409 | 1316 - 1164 = 152(11.6%)
HK2 1507 | 1742 - 1472 = 270(15.5%)
HK3 2818 | 3031 - 2586  = 445(14.7%)
HK4 969 | 1,339 - 998 = 341(25.5%)

KL1 1815 | 1881 - 1649 = 232(12.3%)
KL2 2945 | 2373 - 2195 = 178(7.5%)
KL3 4545 | 4263 - 3790 = 473(11.1%)
KL4 2322 | 2676 - 2238 = 438(16.4%)
KL5 4213 | 3597 - 3318 = 279(7.8%)

NT1 3381 | 3894 - 3405 = 489(12.6%)
NT2 1678 | 1674 - 1468 = 206(12.3%)
NT3 3766 | 4303 - 3748 = 555(12.9%)
NT4 4901 | 4445 - 4146 = 299(6.7%)
NT5 3296 | 3196 - 2906 = 290(9.1%)
NT6 2161 | 2211 - 2021 = 190(8.6%)
NT7 4695 | 4842 - 4380 = 462(9.5%)
NT8 2122 | 2305 - 1814 = 491(21.3%)
NT9 905 | 731 - 665 = 66(9.0%)

港島 6703 | 7428 - 6220 = 1208
九龍 15840 | 14790 - 13190 = 1600
新界 26905 | 27601 - 24553 = 3048
------------------------------------------------------------
總數 49448 | 49819 - 43963 = 5856

教育局就立法會審核2023-24 財政年度開支預算的初步問題的書面答覆(問題編號第0001至第3300號 (p.537-538)
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/press/legco/replies-to-fc/2324_EDB-1-c1.pdf

AGREE, 永遠有最底層出現

殺校, 不如全城小班教學.?

bananaGi 發表於 23-5-10 09:18
AGREE, 永遠有最底層出現
一線小學變小班
名牌幼稚園同直私小學發達啦

TAIOU4 發表於 23-5-10 10:54
一線小學變小班
名牌幼稚園同直私小學發達啦

頭痛.

一係B3改小班, 比多D工作預習機會/運動訓練比學生

bananaGi 發表於 23-5-10 11:02
頭痛.

首先要教育家長
千祈唔好插手小朋友教育
唔好家校合作
要盡信學校同老師
唔好多事走去力爭上游
派你讀邊間就邊間
唔好叩門唔好鬥考學校
千祈唔好介意孩子將來職業
全部變佛系家長

跟住班老師就會爽爆

10090 發表於 23-4-13 20:44
如果有人牙痛,我俾日本吉品鮑魚佢食,佢又食唔食到呢?

其实未必牙痛 只是未发育,未出牙,現在啱啱可以食,之后啲牙仲靚过早发育啲人

TAIOU4 發表於 23-5-10 11:48
首先要教育家長
千祈唔好插手小朋友教育
唔好家校合作
你咁樣建議會攪到好多補習社同興趣班執笠, 導致大量人手失業, 嚴重影響香港經濟!
小心人地話你想攪亂香港經濟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bananaGi 發表於 23-5-10 11:02
頭痛.

中一收26人可開兩班 已容許小班

殺校潮蔓延 柴灣馬登2026年全面停辦 北角閩僑「按人數資助」
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220802/mobile/bkn-20220802111329093-0802_00822_001.html

學生人數持續下降,「殺校潮」蔓延至港島東區,去年2間只開辦1班中一的資助中學,明愛柴灣馬登基金中學及北角閩僑中學紛紛面對殺校危機,兩校的續辦方案都不獲教育局接納。柴灣馬登將會在下學年(今年9月)停辦中一,預料在2026年全面停辦;而閩僑中學則以「按人數資助模式」來續辦中一,但新生註冊暫得3人。柴灣馬登的辦學團體稱因疫情影響下,跨境學生無法來港入讀,令收生人數下跌。

明愛柴灣馬登基金中學今學年的中一收生人數僅逾20人,未達26人的開辦2班門檻,需要向教育局提交發展方案,柴灣馬登去年底申請與明愛社區書院合辦課程,但方案未獲當局接納。該校已決定將會在下學年停辦中一,而將升讀中二的學生在讀畢初中後,需要轉校到其他資助學校繼續升讀,而升讀中三的學生則可原校完成中學課程。辦學團體明愛職業訓練及教育服務總主任李劍華稱,學校一直受新移民歡迎,但在新冠疫情影響下,跨境學生不能來港,又面對學生人數下降,及移民潮等因素影響,以致收生人數不足。

至於北角閩僑中學早前在特別視學表現不達標,下學年中一班別需以按人頭資助方式營辦,但在新學年該校獲派的中一人數僅得5人,只有其中3人註冊,比去年10人為少。若該校日後未能成功轉型,學生須要轉校才可繼續升讀中四。閩僑中學校長彭志遠指早前的視學安排在復課後一星期進行,未能真實反映學校實力,亦強調辦學團體閩僑會館希望繼續辦學,會考慮將學校轉直資或與國際學校合併,讓學生原校升讀高中。

叩門位少,本來就不是容易的事,但總算也給學生提供了機會。我細仔升中時自行落空,大抽獎派位不理想,他真的很不開心,但他立即收拾心情,我陪他去了幾間學校叩門,終於扣到心儀中學,讀得很開心。
政府高官都係讀書人,自己都做過學生,唔會冇其他辦法嘅,不要扼殺學生的機會嘛!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊