用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特首稱政策須考慮學生人數下跌 稍後公布叩門位的處理 ...
樓主: hcpp
go

特首稱政策須考慮學生人數下跌 稍後公布叩門位的處理   [複製鏈接]

回覆樓主:

中學校長會主席連鎮邦:調整「叩門位」安排可正規化

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%95%B7%E6%9C%83%E4%B8%BB%E5%B8%AD%E9%80%A3%E9%8E%AE%E9%82%A6-%E8%AA%BF%E6%95%B4-%E5%8F%A9%E9%96%80%E4%BD%8D-%E5%AE%89%E6%8E%92%E5%8F%AF%E6%AD%A3%E8%A6%8F%E5%8C%96-023014596.html
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

bananaGi 發表於 23-4-11 11:01
agree.  點解用學生人頭出糧?

小學,  學生唔多, 可以改小學+照顧服務至6點.

我都有同感,2011出生率高,點解升中年就似祭旗。

直資會否有止蝕位?蔡局長話學界願同舟共濟。

mrs.so 發表於 23-4-11 13:51

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%A0 ...

校長們o既心聲
不過同家長/學生一D關係都冇
完全係商業行為

即佢(直資校長)同意唔畀人叩門
理論上佢仲賺o左
根本冇諗方法優化教育
班抽獎失利o既B1生係要為教育犧牲o既

最後加返句意思唔好殺校
即叫班津校友唔好質疑佢
抽水王

TAIOU4 發表於 23-4-11 14:05
校長們o既心聲
不過同家長/學生一D關係都冇
完全係商業行為

正解

我經歷學能測驗5個Banding,呈分試3個Banding,我唔見得有減低學生壓力。

學校谷成績,家長心態要贏在起跑線,甚麼求學不是求分數,當年微調語言教學目的優化教育。。。在那?

mrs.so 發表於 23-4-11 13:51

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%A0 ...

好似話叩門位都變成留班位?咁就冇叩門位了啵。如果總有多點位多過留班位,係唔係要後備補上?亦即取消叩門位?咁不如像大陸咁,用分數線統一錄取得啦。本身呢個制度係照顧二三線學校,依家如果取消叩門位好似對top果點學生更加不公。

簡單啲來講 發表於 23-4-11 14:59
好似話叩門位都變成留班位?咁就冇叩門位了啵。如果總有多點位多過留班位,係唔係要後備補上?亦即取消叩 ...

難以理解今次處理

本身叩門位就係留級位,現在又話叩門位變留級位。

中一級每班兩個留級位,開4班8個位,即係點呀?!原地踏步?豈非一刀切,拭目以待明天公佈大抽獎學額有無再有最新消息。

回覆樓主:

咁直資會否在叩門環節中成為大贏家?如果官津叩門位變咗留班位或者有更多學生移民或轉校空出位多過留班位,是直接以後備補上?咁是否大抽獎放榜公布就7788以成定局?因為冇咗官津叩門位?
以上只是本人根據新聞判斷(亦可能係誤判),具體以特首公布為準

簡單啲來講 發表於 23-4-11 15:21
咁直資會否在叩門環節中成為大贏家?如果官津叩門位變咗留班位或者有更多學生移民或轉校空出位多過留班位, ...

要知道:
1. 段報導係o個位直資校長o既抽水Post同心聲, 佢並唔係局腸, 冇權做決定, 等同於"雇主聯會主席"反對實行最低工資一樣, 你可以當佢放屁

2. 叩門位本身真係用作留班位, 不過學校唔留中一, 所以多數用作叩門

mrs.so 發表於 23-4-11 13:56
我都有同感,2011出生率高,點解升中年就似祭旗。

直資會否有止蝕位?蔡局長話學界願同舟共濟。
因為提早公佈自行加移民潮搞死左B2 B3直資 / B2尾B3官津。但如果以之前公佈的數字(5萬幾學生升中),唔應該令政府要出手做嘢,又等睇下數字上實際最後有幾多人升中。

其實係咪以後唔俾叩門?如果由今屆開始,希望政府快啲公布,講清楚。

19801980 發表於 23-4-11 18:29
其實係咪以後唔俾叩門?如果由今屆開始,希望政府快啲公布,講清楚。

就算唔俾叩門,插班應該得啩,下學期先轉咪得囉

其實唔比叩門,會唔會封殺埋插班呢?校長玩野,九月一日表受插班申請,兩三日後就可以正式上課。行得通嗎?

HK-MAN 發表於 23-4-11 19:12
其實唔比叩門,會唔會封殺埋插班呢?校長玩野,九月一日表受插班申請,兩三日後就可以正式上課。行得通嗎? ...

如果唔比叩門,中一插班應該都唔比

HK-MAN 發表於 23-4-11 19:12
其實唔比叩門,會唔會封殺埋插班呢?校長玩野,九月一日表受插班申請,兩三日後就可以正式上課。行得通嗎? ...
玩到咁大?
中學九月好似要報人頭上教局的,應該唔可以改「名目」收生!印象好似最快都要10月11月定收得插班生,但到時仲係咪咁多家長/學生願郁?

有錯請指正

假如杜絕叩門,亦嚴禁插班.那麽最大的受益是哪些學校尼?

如果真係這樣,教育環境的"公平"又倒退多一步(雖然目前沒有什麽公平可言,但繼續倒退,真係自求多福)

回覆樓主:

直資比叩卦?

bettyay 發表於 23-4-11 19:24
玩到咁大?
中學九月好似要報人頭上教局的,應該唔可以改「名目」收生!印象好似最快都要10月11月定收得插 ...

就算等到一月,相對於6年,都係早啦,只要係向上移,實有大把人肯

medicine 發表於 23-4-11 19:30
假如杜絕叩門,亦嚴禁插班.那麽最大的受益是哪些學校尼?

如果真係這樣,教育環境的"公平"又倒退多一步(雖然 ...

簡單一個理由:搬屋。已經冇可能唔俾人轉校啦

猴子爸 發表於 23-4-11 19:36
就算等到一月,相對於6年,都係早啦,只要係向上移,實有大把人肯
小朋友肯合作就係,啱啱適應咗環境又轉,唔係個個肯,親子關係大考驗

bettyay 發表於 23-4-11 19:43
小朋友肯合作就係,啱啱適應咗環境又轉,唔係個個肯,親子關係大考驗

如果係喺9月開學前已經攞咗插班offer, 明知係過客,就冇問題啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊