用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位葵青區,請指教
樓主: 毛B
go

統一派位葵青區,請指教 [複製鏈接]

毛B 發表於 23-4-5 10:56
其崇,顏寶玲,滙基 都係備取

B1生三間直資備取有機會補上
葵青區中學成績對應直資大約如下

葵青區 | 直資
---------------------------------------------------
善德 | 滙基KE
李兆基 | 顏寶鈴
陳兆民 | 李國寶
全完 | 基崇

Poyau 發表於 23-4-5 12:18

備取個彩池應該好大⋯⋯我相信係我仔前面仲有好多人

Poyau 發表於 23-4-5 12:18
李兆基成績比陳兆民好嗎?小女今年都升中,成績學校估佢1B,想揀安柱,但又怕佢讀得辛苦,始終我地學校唔係一線學校,安柱據說適合讀書型小朋友,但小女活潑好動.唔知邊間適合佢,都頭痛中

回覆樓主:

想請問一下,伍若瑜近幾年DSE 是否差了很多?因為我女當年升中,伍還是B1,現在卻是B2。有了解嘅家長嗎?

lovenicolebaby 發表於 23-4-9 19:19
想請問一下,伍若瑜近幾年DSE 是否差了很多?因為我女當年升中,伍還是B1,現在卻是B2。有了解嘅家長嗎?

...

伍若瑜不嬲都係B2校。

晴晴小B 發表於 23-4-9 20:21
伍若瑜不嬲都係B2校。

咁會唔會有band1生跌咗落伍校
之前唔係1尾…原來係我一直搞錯

lovenicolebaby 發表於 23-4-9 22:02
咁會唔會有band1生跌咗落伍校
之前唔係1尾…原來係我一直搞錯

葵青區有好多小學為整靚首三志願比率,會同家長講伍若瑜係B1,又會叫B1學生用伍若瑜做止蝕,仲要放前。

B1學校一定係英中(除左培正係中中),但英中又唔一定係B1(例如全完係B2),伍若瑜本身係中中,係最近幾年比佢開英文班,所以佢實質上唔算係英中,所以唔係B1校。

回覆 lovenicolebaby 的帖子

現在跌了許多聽個仔講連B2都不如

十年前都算係B1尾, 近幾年愈來愈差

lovenicolebaby 發表於 23-4-9 19:19

...

伍若瑜2022年成績與石天差不多

伍若瑜2022年文憑試成績
---------------------------------------------------------
考生 121人
22222 89.3%(108/121)

中文2+ 98.3%[119/121]
英文2+ 95.9%[116/121]
數學2+ <90%[≤108/121]
---------------------------------------------------------
CEM2+ [≤94.5%][≤343/363]
通識2+ ≥90%[≥109/121]
主科2+ [≤95.9%][≤464/484]

整體2+ 94.5%
整體4+ [29.4%] [=2021年? 無更新?]

2+ >90% 13科
中文 英文 通識
物理 化學 生物
中史 地理 歷史 旅款
BAFS 資通
體育

4+ >45% 7科
物理 化學 生物
經濟 歷史
資通
體育

畢業生出路
本地學位 41.3%(50)
本地副學位 43.8%(53)
本地 85.1%(103)
內地^ 5.0%(6)
境外^ 1.7%(2)
升學 91.7%(111)
重讀中六 3.3%(4)
全職就業 0%(0)
其他 5.0%(6)
總數: 100%(121人)

八大分佈^ (% 畢業生) (% 八大)
港大 7
中大 7
科大 4
三大 18 (14.9%) (43.9%)
理大 7
城大 6
五大 31 (25.6%) (75.6%)
浸大 5
嶺大 3
教大 2
八大 41 (33.9%) (100%)

^ 無學位/非學位明細

學校報告2021-2022學年(p.2 p.4 p.9)
https://twghwyyms.edu.hk/uploads/file/202211/325cc9a90367170bd30c7c20d3f006b4.pdf

學生表現 2021-2022學年(p.1)
https://twghwyyms.edu.hk/uploads/file/202212/3a31b62ec226883cb447a41d84a90867.pdf

sydneywongaus 發表於 23-4-9 22:58

伍若瑜2022年41.3%升讀本地學位
非本地升學6.6%無學位/非學位明細
升讀學位介乎41.3-47.9% B2B 水平

晴晴小B 發表於 23-4-9 22:44
葵青區有好多小學為整靚首三志願比率,會同家長講伍若瑜係B1,又會叫B1學生用伍若瑜做止蝕,仲要放前。

B ...

全完2022年成績可能不及伍若瑜
最多只有四成多畢業生升讀學位
與伍相若 可能低於石天甚至吳祥川

全完2022年文憑試成績 #10 #14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873429&pid=49187072

全完仍然保持b1英中位置,係咪因為大部分收到嘅學生都屬組別1?
而伍校因為咩原因比佢可以開幾班英文班?

Poyau 發表於 23-4-10 01:00

全完2022年成績可能不及伍若瑜

你意思係全完有可能低於石天和吳祥川?但一直聽吳口碑一般,只知石天成績一直提升緊。
現在好憂心電腦派位怎排

sydneywongaus 發表於 23-4-9 22:58

你仔仔有同學讀緊?

lovenicolebaby 發表於 23-4-10 04:01
全完仍然保持b1英中位置,係咪因為大部分收到嘅學生都屬組別1?
而伍校因為咩原因比佢可以開幾班英文班?
...

英中計中一收到多少全港前列40%學生
全完保持全英中 最少收85%前列40%
伍若瑜英文班佔3/4 最少收三班夠85%

伍若瑜 語言政策
https://twghwyyms.edu.hk/uploads/file/202103/b3017fcc7f830a271e2fcae47e12edc2.pdf

lovenicolebaby 發表於 23-4-10 04:11
你意思係全完有可能低於石天和吳祥川?但一直聽吳口碑一般,只知石天成績一直提升緊。
現在好憂心電腦派位 ...

我哋都諗緊點填,請問吳祥川有乜特別問題令佢口碑一般?我仔成績Band2,都係考慮緊呢幾間。

留意,83係青衣保守家長極喜愛(佢哋會覺得返學方便),唔好以為競爭少。(青衣係弱區,青衣家長都知,係學校唔認)全完,有家長會擔心環境雜少少
李兆基,識3個小朋友讀緊,依家唔知有冇變。3、4年前仲係中一、二hea啲俾小朋友玩多啲,中三至push。

Derek118 發表於 23-4-10 13:40
我哋都諗緊點填,請問吳祥川有乜特別問題令佢口碑一般?我仔成績Band2,都係考慮緊呢幾間。
...
聽講(有識得人讀緊,但都高中)老師唔係好有heart,校政一般般。青衣五大小學(SKHx3,保良局x2),B2生必選咁制。

Derek118 發表於 23-4-10 13:40
...

都係個別學生品行問題,不過我相信每間學校都有,只係我個人感覺上不太喜歡。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊