用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學
樓主: ha@ha
go

九龍真光中學   [複製鏈接]

hiuching8 發表於 23-9-9 12:18
2023年DSE成績已經公佈,33222比率係約八成(估計係低於八成),比2022年的高於八成為低,比2019年的88%更 ...
英文和數學Level 5率低於全港平均,資料從那處可看到?

mall 發表於 23-9-9 23:33

九真2023年文憑試成績 #588
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49263201

heidya    發表於 23-9-10 08:33

PuffyBobby 發表於 23-4-21 12:19
回覆 hiuching8 的帖子

嗰位家長係咪撈亂咗真光女書院 (油真) 同埋九龍真光中學 (九真) 呀? 咁油真好多人 ...
請問有咩補品推介😆

mall 發表於 23-9-9 23:33
校網有,高於全港平均的有六科,不包括英文和數學

回覆 mimwing 的帖子

我講緊既"補品"即係出去補習喎...

hiuching8 發表於 23-9-10 09:45
校網有,高於全港平均的有六科,不包括英文和數學

全港DSE level 5或以上比率:數學科14.4%,英文科10.3%。以九龍真光考生93人計算,即係數學科最多只有13人取得level 5或以上,而英文科最多只有9人取得level 5或以上。這成績在九龍塘女校來說,令人失望,可能只有band 2a水平。英文科成績唔好,對海外升學有好負面嘅影響。

10090 發表於 23-9-11 20:11
全港DSE level 5或以上比率:數學科14.4%,英文科10.3%。以九龍真光考生93人計算,即係數學科最多只有13人 ...
今年DSE英文和数学卷明显出得艰深了,得益者是top学校,因为他们根本上从中一开始都已经是教深考深,在同一个饼中,就可以吃下更大部份。在零和游戏下,程度中下的学校,就很容易会退步。例如SPCC和DGS等学校的成绩明显提高了,B1尾/B2/3的学校就难免变得更弱势了。

10090 發表於 23-9-11 20:11
全港DSE level 5或以上比率:數學科14.4%,英文科10.3%。以九龍真光考生93人計算,即係數學科最多只有13人 ...

有啲意外九真英文科成績如此,乜佢間小學唔係英文小學咩?

positano 發表於 23-9-12 20:20

小學部和中學部客源唔同。小學部係男女私校,學費頗高,每級只有兩班,中學部唔會收得幾多。中產家長多數揀直資中學。

positano 發表於 23-9-12 20:20

之前有去參觀,睇佢地攪個英語話劇,感覺想突出自己係英文學校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊