用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考starters對小學叩門有幫助嗎
go

考starters對小學叩門有幫助嗎 [複製鏈接]

小兒今年9月小一,如上題,有無有幫助?叩門有什麼要準備或注意事項?感謝各位
   0    0    0    0

沒有幫助, 考小一時, 拎住Movers甚至Flyers既小朋友都好多

穎晴李 發表於 23-4-3 03:02
小兒今年9月小一,如上題,有無有幫助?叩門有什麼要準備或注意事項?感謝各位
...

今年讀小一,現在是準備叩門/準備小一課程?

若是前者,可能是短時間內提升小朋友英文詞彙能力;對某些重學術的小學叩門應有幫助。

若是後者,我覺得大可不必。不如多花時間建立良好中英文閱讀習慣更重要。

沒有任何幫助,其實考小一學生只須一定程度英文聽講能力便可,一般私稚所提供的學術都可以做到,最緊要係小朋友面試時的表現

沒幫助。
英文來說同意多閱讀有幫助。叩門階段有學校係要求隨意抽一頁圖書 要求朗讀出來的。

Zero

...
睇下扣邊間,但基本上無幫助。

回覆樓主:

取15盾starters 又如何!GAPSK高級證書+朗誦獎,然後 Trinity grade 3 distinction等等。叩門條件不外乎 試卷和面試,試卷不合最低要求,不需要問面試內容。如果只有面試,那麼對手要求不外乎學術和面考原因(等同見工)

...

我小朋友有讀starters 同movers, 我冇後悔。佢聽講讀寫英文比同齡好,默書唔使溫都啱哂。可以講係早教小一小二英文。我唔係打算用cert 考小,只係想打好英文底升小。
始終做卷是要操的、K3 學定點做卷,小一會容易適應。

回覆樓主:

張證書就一定冇幫助,因為揸住flyer、mover滿盾都一大堆,如果真係為咗適應考試模式,都算係一個方法。學校對於考生嘅語文能力,根本唔會相信嗰啲證書,而係由面試直接觀察評定,學校信自己的。
當個好爸爸

回覆 fmf903 的帖子

係, 讀Cambridge係對學習英文好有幫肋, 如果剩係講張cert就真係無咩用, 為左鬥cert多同勁, 真係搵自己黎攪

我小朋友年頭剛考完PET, 佢都係一直靠閱讀閱讀同埋閱讀黎增加英文能力, 所以真係多閱讀反而最有幫助

回覆 minichong28 的帖子

甘犀利!小朋友宜家幾年班?

回覆 ustvct 的帖子

唔犀利, 五年班架啦可能犀利既應該係考FCE

回覆 minichong28 的帖子

閱讀閱讀再閱讀,是指每日都讀好多好多書?讀完有無要求小朋友寫讀書報告?

回覆 ustvct 的帖子

小朋友好鍾意睇書, 初初唔限制佢睇咩類型既書, comic books都俾佢睇, 之後就睇吓其他小說, 有時會揀啲書俾佢, 陪佢睇開頭, 佢鍾意既就會自然自己繼續讀落去, 我無叫佢寫報告喔, 學校有時就會有
不過我覺得從小學校閱讀氣氛都好好, 同學之間都會互相介紹大家睇咩書, 佢身邊幾個小朋友都唔打機, 就算BD party有小朋友帶左遊戲機, 佢地幾個都會走開自己玩

minichong28 發表於 23-4-4 10:09
回覆 fmf903 的帖子

係, 讀Cambridge係對學習英文好有幫肋, 如果剩係講張cert就真係無咩用, 為左鬥cert多 ...

Yes 只係預備考試過程,英文能力提升,但就唔好用來考小了。

回覆樓主:

YLE 和Trinity對小朋友小學英語理解是有幫助,叩門要睇臨場表現。

回覆樓主:

其實我覺得考左對叩門點都有幫助,不過視乎邊類津校,如果名津可能作用無咁大,但地區一線機會大啲。我小朋友叩門前考左starters同movers,叩門交左幾間跨區一線學校,個幾間都有聯繫中學學額,當然最top既學校唔一定睇,但小朋友只係劵幼,至少用啲cert都過到地區一線簡人見個關。

最後印象好深係去其中一間都多人簡既學校,仔表演差亂up野,面見既老師囉住仔既portfolio 同我講,你仔囉返黎既cert入得黎讀一定無問題。我地呢間唔係第一輪收,但最後有收到call waiting。

之後我地有玩過津校插班,去左一間有較多聯繫學位既男校交表,我地都係囉住啲Cambridge 、數學比賽豬肉獎cert去交表,因為佢簡人見,至少囉左個筆試面試機會先。

Anne_Hall 發表於 23-4-5 07:43

其實我覺得考左對叩門點都有幫助,不過視乎邊類津校,如果名 ...

如單計starters 真係通街都係  k1尾已達這個level多的是Movers 唔排部分學校會睇 不過始終覺得cert 係外在嘢 有料冇料嘅傾幾句已知 長遠學習要靠慢慢浸和閱讀

f00130 發表於 23-4-5 09:28
如單計starters 真係通街都係  k1尾已達這個level多的是Movers 唔排部分學校會睇 不過始終覺得cert 係外在 ...

不過至少都要過到部分學校簡學生見個關。我當然明白考到唔代表英文一定叻,但考既過程都有得著。

加上why not both,考Cambridge 同閱讀可以一齊做,我原先都無諗住考,不過見要叩門就試下。唔係話目標為本而家先黎夾硬谷,語文真係要慢慢浸,個陣出去centre評估,老師話我仔一早
ready考,點解唔一早考starters,於是我地補左十堂學左啲技巧後就去考。

movers係佢自己想考,個陣只係比練習佢自己做我返黎對,另外同佢默生字,佢日日都有睇chapter books,自已溫左三個月,趕得切叩門前囉cert。係考既過程都有學到野,要一個小朋友一路等考唔同卷,聽講讀寫每樣考啲,都係訓練下考小學時既耐性同語文既不同範疇。
‹ 上一主題|下一主題