用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄SPC去大抽奬博皇仁
樓主: 小怪獸媽咪
go

放棄SPC去大抽奬博皇仁 [複製鏈接]

BSCYL 發表於 23-4-3 14:33
你所講的各項活動,QC 都有,但要憑小朋友的實力,看看是否能晉身校隊。 阿仔小學的項目很多,羽毛球,風 ...
由咁多活動變普通人, 你仔有無失落?

cafeva 發表於 23-4-3 14:45
由咁多活動變普通人, 你仔有無失落?

佢審時度世,適應力強,很快就自稱地球人,與校內星球人不能攀比。  安心玩他的三國殺。

考試平均分超過9字頭的不止一人,那能比。

BSCYL 發表於 23-4-3 16:05
佢審時度世,適應力強,很快就自稱地球人,與校內星球人不能攀比。  安心玩他的三國殺。

考試平均分超過 ...

貴公子也不是普通人, 拎得起放得低適應力強! 吾怪得甘成功! 另外想請教下 皇仁個"勤有功"post 好似沒有傳承下去了,真可惜。 果個post係想入讀QC 的天書。

Szetimmy0225 發表於 23-4-3 17:27
貴公子也不是普通人, 拎得起放得低適應力強! 吾怪得甘成功! 另外想請教下 皇仁個"勤有功"post 好似沒有傳 ...
我覺得一上到中學,仲要係top既英中,好多人都會即刻變番平凡,做番地球人㗎,呢個心態父母同小朋友要好早識調節,小學課程真心淺(個別校除外)上到中學係深度,闊度會收窄,所以咪成日聽到果啲「小學攞第幾第幾,中學唔合格」呢啲說話,我成日同自己小朋友講「天外有天 人外有人,小學仲可以用小聰明應付,上到中學,sorry,小聰明外一定要加勤力,少一樣都唔得,初中都仲可以Hea,上到s3,一Hea啲就落後,自己接受到咪得囉,最緊要唔好煩我」

PTL_L 發表於 23-4-3 17:40
我覺得一上到中學,仲要係top既英中,好多人都會即刻變番平凡,做番地球人㗎,呢個心態父母同小朋友要好早 ...

一级有百幾人, 甘一定有人考第一有人考包尾啦! 最緊要知道自己小明友個狀況去到邊, 如果吾係太離譜滿江紅都可以接受啦! 有在小學係级一, 自行入到去的同學仔考100名過外架。
‹ 上一主題|下一主題