用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 坑真 vs 匯基東九龍
go

坑真 vs 匯基東九龍 [複製鏈接]

亞女港島東小學呈分級10-15之前匯基收咗,而家自二中坑真,我諗好多家長都會揀坑真,但係亞女鍾意匯基,嚟緊都會考慮出國留學,請問大家點揀?

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-4-1 22:21
   0    0    0    0

FirstSLAMDUNK 發表於 23-4-1 21:03
亞女港島東小學呈分級10-15之前匯基收咗,而家自二中坑真,我諗好多家長都會揀坑真,但係亞女鍾意匯基,嚟 ...

尊重用家
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

FirstSLAMDUNK 發表於 23-4-1 21:03
亞女港島東小學呈分級10-15之前匯基收咗,而家自二中坑真,我諗好多家長都會揀坑真,但係亞女鍾意匯基,嚟 ...

坑真2022年整體成績明顯高於滙基KE

坑真2022年
整體5+/4+ 30.9% 74.1%
英文5+/4+ 42.7% 90.2%

https://www.tlmshk.edu.hk/academic/public-exam-results-university-offer/

https://www.tlmshk.edu.hk/news/3932/

滙基KE 2022年
整體5+/4+ 21.6% 62.0%
英文5+/4+ 31.8% 72.7%

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2022/08/UCCKE-2022-DSE-results-updated-Aug18.pdf

回覆 FirstSLAMDUNK 的帖子

如果一早決定出國讀書 其實都可以俾阿囡揀滙基,滙基真係一間好學校,我地情況係油真,但因為暫時無計劃出國,主要都係留港dse機會大,所以同女傾完 見佢ok 就放棄左滙基。但如果小朋友好鍾意滙基,傾完佢都係表示想入讀,就跟佢意思,橫掂都唔留港寧願開心左幾年先。

其實我真係唔明點解大家覺得匯基係輕鬆唔谷,我小朋友係用家,一啲都唔輕鬆

Fairwood23 發表於 23-4-2 13:16
其實我真係唔明點解大家覺得匯基係輕鬆唔谷,我小朋友係用家,一啲都唔輕鬆 ...
我都識人讀唔太輕鬆,多活動搞到晏放學晏做功課…乜都晏晒。但讀得開心既。

回覆 Fairwood23 的帖子

聽好多家長講好輕鬆,平時都冇乜功課。

匯基

點解鍾意匯基?
‹ 上一主題|下一主題