用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY vs YWGS
樓主: thousandtwinkle
go

HY vs YWGS [複製鏈接]

師可能今日太開心飲醉咗。

pandaschool 發表於 23-3-31 22:21
梗係協恩啦,你聽過英華出狀元未啊?協恩就出過。英華係因為新校舍,近年多咗Band one A學生揀,以前都唔係 ...

https://blog.tutorcircle.hk/7420/%E5%90%8D%E6%A0%A1-%E5%A5%B3%E6%A0%A1-%E6%94%BB%E7%95%A5-%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%A5%B3%E5%AD%B8%E6%A0%A1/

YWG DSE狀元有一個囉!狀元有幾多關學校事,咪又係天資加勤力。

YWG以前我真係唔識呀!到大女考中學咪識囉, 但無可否認近年收生係誇張喎!不過收極咪51個自行位,仲98個大抽獎,收生源又真係冇協恩甘強,2018開始全自主收生。所以協恩成績keep住比YWG好,都好合理。

除非為左係玩學界,讀書唔覺2間差好遠。

回覆 小豬脾 的帖子

謝謝你呀,我pm你傾

回覆 kirstyau 的帖子

謝謝你詳盡的分享,請問學校老師好唔好啊?另外,平均每星期有幾多日正常放學時間走?放學後的課外活動通常幾多日?留到幾多點?謝謝!

thousandtwinkle 發表於 23-4-1 00:02

謝謝你詳盡的分享,請問學校老師好唔好啊?另外,平均每星期有幾多日正常放學時間走 ...

初中放 3:10, 視乎參加幾多課外活動,正常一個禮拜一堂,校隊先至多2日,尤其籃球排球(長假都要返學校訓練)。 choir/ 跳舞隊,如果要比賽一個禮拜兩日+選擇性lunch時間。學校最遲7點關門,就算籃&排 team都要走。

老師大部分ok,有個別唔ok,上年高中開始有一個選修科超唔ok。

謝謝你

kirstyau 發表於 23-3-31 22:59

https://blog.tutorcircle.hk/7420/%E5%90%8D%E6%A0%A1-%E5 ...

(emoji)

kirstyau 發表於 23-3-31 22:59

https://blog.tutorcircle.hk/7420/%E5%90%8D%E6%A0%A1-%E5 ...

同意。協恩直資學校個個都自己話事,個個都揀過晒。英華就資助,統一抽獎嘅學生當然都有返咁上下,但應該冇協恩整體咁叻。

pandaschool 發表於 23-4-1 12:29
同意。協恩直資學校個個都自己話事,個個都揀過晒。英華就資助,統一抽獎嘅學生當然都有返咁上下,但應該 ...
但英華女收既基本上全部都係band 1生,因為佢係冇小學部,唔需要硬食直小band 2生,所以兩者生源質素唔會差太遠。

PTL_L 發表於 23-4-1 12:32
但英華女收既基本上全部都係band 1生,因為佢係冇小學部,唔需要硬食直小band 2生,所以兩者生源質素唔會差 ...

全自主收生 同大抽獎有1B-C (中西區相信唔會少,佔大抽獎入唔會少過一半), 點都有距離吧。要考入協恩 1A都唔一定收,1B更難啦!

硬食直小band2生女校,keep到 band1A係勁。高增值呀!

kirstyau 發表於 23-4-1 12:53

全自主收生 同大抽獎有1B-C (中西區相信唔會少,佔大抽獎入 ...
但中西區1B1C女,又係全港咩banding 先?我哋都知中西區、灣仔區、九龍城區學生既banding 係比其他區高dd,另一方面,我相信協恩有收部分運動女,即成績未必有1A/B.

PTL_L 發表於 23-4-1 13:00
但中西區1B1C女,又係全港咩banding 先?我哋都知中西區、灣仔區、九龍城區學生既banding 係比其他區高dd, ...

協恩轉直資後收生質素一路向上,收運動員又成績唔達band1 數量唔會好多吧!中西區banding高過其他區最多咪一個組別入面1/3。
直資交幾千學費,理應資源好D啦!
收生好過,資源好過,成績好過 幾個%都好正常啦!

回覆樓主:

Ywg一套戲已出曬名聽講協恩收小學上的只有2成,不存在硬食

kirstyau 發表於 23-4-1 13:07

協恩轉直資後收生質素一路向上,收運動員又成績唔達band1  ...
收生係咪好D真係好難講. 朋友去年有HYS, MCS 都無YWS

hellokitty66 發表於 23-4-1 13:15

Ywg一套戲已出曬名聽講協恩收小學上的只有2成,不 ...

唔係講硬食協小,協小收得都1A,1B頭啦! 應該係MCS MSS SSGC…

cafeva 發表於 23-4-1 13:20
收生係咪好D真係好難講. 朋友去年有HYS, MCS 都無YWS

2020有自行正取公布之後呢四年 我都識有DGS/SPCC/HY/GH/SPCS/MCS/BPS 冇YWGS正取,YWGS走寶,不過有神校,正取都唔讀啦! 之前2018 大女小學級頭十有直資都唔博自行7月先知。 係女先咁勇。

kirstyau 發表於 23-4-1 13:07

協恩轉直資後收生質素一路向上,收運動員又成績唔達band1  ...

要知,女校比男校量多唔少,又係咪真係個個1A/B生父母願意俾錢讀直呢?(唔係俾唔起,係唔想俾)我覺得4女直中,3間都唔係太難入既,只有dgs係擇最優而取,s1時(s2後既插班,我覺得都冇咩難道,如小朋友有能力同有心想插)

PTL_L 發表於 23-4-1 13:27
要知,女校比男校量多唔少,又係咪真係個個1A/B生父母願意俾錢讀直呢?(唔係俾唔起,係唔想俾)我覺得4女 ...

近幾年者,2020前未31/3正取公佈,大女個年 級頭10有女直都唔敢博自行7月先公佈。 自行有正取公布, 無可否認多咗叻人去返官津。

GH HY SPCS 我地小學冇頭10都難入喎! 阿妹食正移居潮叫掹車邊入,你間小學勁,妹個年7,8個入SPCS。

回覆樓主:

住港島選英華

kirstyau 發表於 23-4-1 13:32

近幾年者,2020前未31/3正取公佈,大女個年 級頭10有女直都 ...
我哋小學都穩定每年呢個人數,基本上起頭既,肯報都會收,但九龍區女直,老實說,對我哋嚟講,得dgs值得報
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊