用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 求用家分享:公文式、eye level、maths concepts ...
go

[數學] 求用家分享:公文式、eye level、maths concepts [複製鏈接]

小女K3, 曾上過珠心算,依家識百位加減、簡單乘除,想問下用家有無上過公文式、數研、eye level and maths concepts? 邊個較好/適合呢?可唔可以分享下它們的教法?

謝謝
   0    0    0    0

LittlemBB 發表於 23-3-31 11:17
小女K3, 曾上過珠心算,依家識百位加減、簡單乘除,想問下用家有無上過公文式、數研、eye level and maths  ...

1.如果你想小朋友訓練運算方面,而小朋友唔怕做數,
咁k3呢段時間可以諗公文數,順便訓練小朋友習慣做功課
但我覺得數學始終要理解,加上小學功課多
公文呢種機械式操練唔必適合
公文數每日做一份數學練習,不過唔記得幾多條數,但數量一定唔少
2. 如果想訓練小朋友邏輯思維同時學埋英數,咁就可以諗eye level
不過,如果我無記錯,eye level 直式乘法計法同小學好似有啲唔同
eye level 都係每日做一份數,但裡面除咗算計外,有邏輯題目,數量無公文咁甘,全英文題目。
3. 至於maths concept 同數研就差唔多嘢,真係要睇老師。
兩間都會有功課,題形跟貼小學題目,課量唔多

唔建議公文

小學就上數研啦,跟學校課程。
‹ 上一主題|下一主題