用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 defer一年
go

[英國] defer一年 [複製鏈接]

孩子被最心儀的A校rejected了, 打算來年再申請一次, 所以想defer一年已有offer的大學, 如果該大學接受孩子的defer請求, 孩子可以在來年用ucas申請5間大學嗎? (如來年取得A校的offer, 就選A校, 否則就升回當初defer的大學) 請問我以上對defer的理解是正確嗎? 請指正, 謝謝.
   2    0    0    0

https://www.ucas.com/undergraduate/applying-university/when-apply/deferred-entry

If you accept a deferred entry place for 2024 you cannot then reapply in the next application cycle while holding this place. You would need to completely withdraw your application before you reapply. If you want to do this, please contact us for advice.

kittttty    發表於 23-3-29 20:17

kittttty 發表於 23-3-29 17:18
孩子被最心儀的A校rejected了, 打算來年再申請一次, 所以想defer一年已有offer的大學, 如果該大學接受孩子 ...
Defer即係接受咗今年大學嘅offer放(等同簽咗contract),要求延遲一年入讀。攞住一個confirm咗嘅學位當然唔可以出年又報UCAS啦。
就算你有辦法唔經UCAS自己再報A大學又收你,都要今年間大學肯放人。佢唔放你都係入唔到A大學。

謝回覆, 原來學校可以唔放你的原有學位架? 唔係好似中學俾咗留位費之後決定放棄去讀就可以咩?!  

kittttty 發表於 23-3-29 18:11
謝回覆, 原來學校可以唔放你的原有學位架? 唔係好似中學俾咗留位費之後決定放棄去讀就可以咩?!  ...

呢個唔係留位費。係接受咗學位,原本要入讀不過再要求佢俾你遲一年入讀。如果咁容易,人人都係咁做啦。唔係大家心儀嘅大學同學科咪唔使旨意有人讀?

kittttty 發表於 23-3-29 18:11
謝回覆, 原來學校可以唔放你的原有學位架? 唔係好似中學俾咗留位費之後決定放棄去讀就可以咩?!  ...

你是參加了UCAS ,即係聯招,你是接受了學位申請延期一年去讀。  
不是你比了留位 位 ,再博下一間喎。 你是再一次又去UCAS 再考大學喎 。  香港升中自行/統一派位都唔會比你留位,再等下一年又再來過 。

謝兩位, 如果想下年度再考A學校, 只能gap year嗎? 還是有其他方法? 唔該

我想問咁係出年再考過A Level 定係點?定出年用實際A Level成績去報心儀A校?咁可以讀住而家有offer間學校先。

係出年用實際A Level成績去報心儀A校

kittttty 發表於 23-3-29 17:18
孩子被最心儀的A校rejected了, 打算來年再申請一次, 所以想defer一年已有offer的大學, 如果該大學接受孩子 ...

Ucas 裏面有個adjustment, 睇下用唔用得着。

kittttty 發表於 23-3-29 21:00
係出年用實際A Level成績去報心儀A校

剛剛我再問阿女 ,因之前聽她說過一個Case , 她去年有個同學 , 由於PG  未能申請G5大學 , 但A level 成績是4* , 由於一直想入Cambridge , 所以放棄了原有的Offer , 之後再係UCAS 用AL成績、 同一封Personal statement and reference letter 申請下一年入學,直接取得unconditional offer .

她說如果有2月entry都可以申請,但不是每一科都有 。
很多G5大學, Russell Group 都要透過UCAS申請入學。
她說很多大學不接受你讀緊某一間大學 ,然後轉過來讀同科的 。

去年已用ucas報2023了, A校被rejected, 其他有offer的校又不是最想的, 是否我要放棄所有offer, 才可以來年用ucas報嗎?

kittttty 發表於 23-3-30 00:06
去年已用ucas報2023了, A校被rejected, 其他有offer的校又不是最想的, 是否我要放棄所有offer, 才可以來年 ...

你要來年再來UCAS ,一定要放棄offer 去博 ,但來年A校會否收你孩子 ,就另一回事 。

來年再考失敗, 惟有在其他有offer中選擇吧, 謝謝你呀!

如果用呢個方法,點解唔接受offer 讀一年,出年再申請A校重讀year 1呢?我知有case係咁。咁做起碼唔使gap一年,A校收就轉校,唔收繼續讀。

除非ucas裡面比offer你既無間鍾意,只鍾意A校,但你當初又擺喺入面?!

回覆 YuYuMother 的帖子

if opt for this approach to start year 1 first and consider transfer to other uni next year, pls check your student visa rules (if holding T4 student visa). There is some restrictions like total number of years to complete the degree course (i.e. if i remember correctly it is max 5 years to complete a degree course). Other conditions like uni transfer cannot be same course lower status. i.e. like  transfer uni from a master course to a bachelor course..etc). Pls fact check for decision planning.

我覺得選擇如下:

1)gap year用相同成績明年再申請,但是明年UCAS有改革,比如personal statement改成回答短問題,劍橋停辦部分入學試,可能要再搵人出reference letter

2)入讀B校再透過UCAS申請A校同其他學校 如何操作 要問清楚A校 B校各自有何要求同如何配合

3)申請轉校,如何操作亦都要問清楚A校同B校 (search UCAS網站有相關資料)

咁樣全盤了解之後,再決定值唔值得做?邊條路易行D?

erralaw 發表於 23-3-30 05:28

if opt for this approach to start year 1 first and consider transfer to othe ...

呢個係一個方法,因為之前女兒同學都係讀完一年轉去另一間大學重讀year 1。當然student visa 各樣要問清楚點做啦,呢樣野就要樓主自己再explore 下,我相信應該要再搞過既….

YuYuMother 發表於 23-3-30 10:36
呢個係一個方法,因為之前女兒同學都係讀完一年轉去另一間大學重讀year 1。當然student visa 各樣要問清楚 ...

都係架 , 樓主自己都要問清楚的 ,因為唔知樓主A校 是邊間 , 先讀B校轉A校 ,A校是否接受同科轉讀已是一個問題。 UCAS可不可以接受這年Offer 後,下一年再透過UCAS 系統再申請下一年入學 , 呢個又另一個問題 。 先讀B校Year 1 , 轉去A校讀Year 2又是否可行 。
至於學生簽證問題 , 轉校就要重新申請 , 因為是大學做擔保出CAS , 至於情況許可下做BNO Visa就另一回事,呢個自己諗 。

erralaw 發表於 23-3-30 05:28

if opt for this approach to start year 1 first and consider transfer to othe ...

今年入大學既同學會否申請BNO VISA 好過Student VISA 去英國?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊