用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一日不讀書 口中生荊棘
樓主: ABC-DAD
go

一日不讀書 口中生荊棘 [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

今日無睇書,睇左套電影「奧本海默」。

食完飯又睇到,谷生去紐約訪問導演同演員們,感覺腦袋做左一次Spa

希望可以多瞭解非洲

未來三十年,如果還有公平的發展方向。

About African History :as a tool for CHANGE

對Dry Ageing Bible 產生興趣了

今日去南山書城行下,昨日買左本漫畫人工智能,譯本,幾深入淺出。

啱初中文科生課餘消下閒
作者訪談https://www.altissia.org/blog/nicolas-sabouret-artificial-intelligence-what-does-this-mean

回覆 ABC-DAD 的帖子

多謝分享, 剛在youtube 上找到這本書作者16分鐘既書本簡述.
每個人對AI發展有不同看法, 但從教嚴謹的分析, 定義, 舉例, 推論...分類出weak/strong AI 應有功能, 再點出對周邊事情的consciousness....去預期AI如何影響人類社會.   

時代科技進步, 不討論作者是否有足夠insight.

但是與孩子一同聽這個簡述, 思想, 討論下, 我覺得很好!

謝謝.

加樂爹 發表於 23-9-28 13:02
回覆 ABC-DAD 的帖子

多謝分享, 剛在youtube 上找到這本書作者16分鐘既書本簡述.
我唔記得喺邊度睇過  Al Artificial intelligence 有一個新定義.All intelligence.

一一一一

可能咩物件都有智能化和連繫.

有一個好新例子.華為前兩三日推出佩戴式眼鏡.
眼鏡除咗一般speaker功能外.
可以提示和詢問一些問題.
比如,要求眼鏡十分鐘後發出提示: 係時間出門.
又可以問,外面天氣情況如何………

一一一一
如果呢種智能化.直接聯繫chatgpt.
未來可能.問眼鏡: 幫我準備一分鐘講稿.題目係XXX.

一一一一

我有其中一位同學,大家傾開偈,偶然間佢又想攞多啲資料,
便停了下來查手機.

你好, All intelligence 是什麼我唔清楚.
不過, Nicolas Sabouret 本書簡介, 應該要上youtube 聽下.

因為佢好仔細把甚或現在Chatgpt , 或如衛星定位自駕等, 都只定義為人類給與他一個如菜單選擇及學習.

這是一個weak AI, 就如Chapgpt 都只是比較人類回答的聽明, 但並未能走出這柜架.

到現時, 令人驚訝的. 只可以說他計算速度極快, 但都是計算機, 都是在人類預先設定的學習程序內. (當然, 就是這個...我不能斷定作者的了解及insight 是否足夠, 及會否隨時間科技要修改)

作者認為Strong AI, 不僅是在指定的專業範圍, 而是要在完全不關系的事情上, 自己會產身consciousness, 再去自我思考, 得出的才是真的的創造.

這個令我聯想到, 如果一個幾歲小朋友, 無人引導下, 他本身能反省who am I? 可能歷史上只有幾位.

因為, 這個小朋友優秀的地方是, 他能夠內心感到自已存在感, 有分公平嗎, 他看到事情人物有分別, 可以聯係自己所認知, 作出分析, 專注力量足夠感應到內心去思考, 分辨及查找周遭人或事的行為及結果....

其實, 好多人到半百歲, 應刻到達知天命的年紀, 都仍只在睇到自已有幾威

加樂爹 發表於 23-9-28 14:48
不過, Nicolas Sabouret 本書簡介, 應該要上youtube 聽下.
IQ足夠高的,在孩童時大概都想過What am I嘅問題

回覆 加樂爹 的帖子

你可以找到YouTube 簡介?
我用作者名字卻無果。

ABC-DAD 發表於 23-9-28 17:21
回覆 加樂爹 的帖子

你可以找到YouTube 簡介?
連書名一同search
https://youtu.be/QW4v3_Vqui0?si=kIr1HEN-niPaqMrh

我唔識點放條link上來

回覆 加樂爹 的帖子

CnP就可以

加樂爹 發表於 23-9-28 14:48

謝謝.
利申: 我除了贸易是自己專業.
而自己甚無聊,对於所有科技,社會,人生,總之,咩都有興趣.
但在不專業的基礎上, 吸引各種資訊.偶然引用出來,可能是胡說八道.

……

就Al議題.我未睇你提供的youtube 視頻.

不過,曾經看过王孟源博士一個視頻.分析現在Al的情況.
歸納內容,跟你說一樣.
技術上, 這一代突破GPU/電腦的運作速度, 仍然未達自我思考能力.其次.Al仍然建基於人類輸入的資訊.

所以,你說所謂Strong AI的分別.是現實情況.直至下一代'電腦設備系統更新'.

………

就好像日前蓋茨說.需要研究開發'核能裝置'去發電推動更高層次.更多能源消耗的Al裝置.
蓋茨除了自己lT本業.其对於核能研究, 土地存備,慈善事業都很專業.

人類多出一些先見之明的人.比政客好得多.
現實卻非如此.

Al下一世代系統,蓋茨提出的核裝置.真的行先一步.
因為,就算下一代Al,仍然需要能源.

………

Al越成功,人的思考能力便更弱化.

當然, 需要釐定Al是怎麼的工具.

人類異於各種生物.是人類善用工具.因而進化.

………

stillgood20 發表於 23-9-29 08:37
謝謝.
利申: 我除了贸易是自己專業.
而自己甚無聊,对於所有科技,社會,人生,總之,咩都有興趣.
我想 王孟源博士的見解都應是同一方向的評估.我都不懂, 只是剛見到有個post, 花16分鐘去學習思考下, 都好值得.

AI 影響人類, 會否如電影所說的?
看完了只16分鐘的分析, 大既都會有個理性想法.

這個好,字好

ABC-DAD 發表於 23-10-13 07:32
這個好,字好
謝謝分享!
之後,看了一些喬依的資訊.
很好.

一手好字.的確吸引.

最近行誠品,揾左本余英時先生嘅著作,都幾精彩

—論天人之際
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊