用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教
go

真心請教   [複製鏈接]

常聞大抽獎佔7成,自行佔3成。例如B1A校自行必收B1A生,然而果7成大抽獎,雖則B1任填,但真係有咁多1B1c會越級去抽嗎?如果唔係,咁果7成大抽獎分分鐘有5成以上係真1Awor先敢去抽, 加埋3成自行,咁都有8成以上真1Awor , 是嗎?
   5    0    0    1

jesswu 發表於 23-3-29 01:36
常聞大抽獎佔7成,自行佔3成。例如B1A校自行必收B1A生,然而果7成大抽獎,雖則B1任填,但真係有咁多1B1c會 ...
自行學校有權選學生, 當然選成績好
抽奬純運氣, 抽獎冇分b1abc , 任何band 1 生也可以抽中, 在b1 pool 便有機會抽中
所以一定好多1a1b1c 生選

sviolent 發表於 23-3-29 06:00
自行學校有權選學生, 當然選成績好
抽奬純運氣, 抽獎冇分b1abc , 任何band 1 生也可以抽中, 在b1 pool  ...

謝謝您。
明白
我以爲1c人填表,即使機會同1a1口均等,也不會傾向選1a。總有些怕入了名校讀得辛苦

jesswu 發表於 23-3-29 07:02
謝謝您。
明白
我以爲1c人填表,即使機會同1a1口均等,也不會傾向選1a。總有些怕入了名校讀得辛苦
傻啦,有啲地方b1學位都唔足夠,難道b1生甘心讀B2學校嗎?

HK-MAN 發表於 23-3-29 07:16
傻啦,有啲地方b1學位都唔足夠,難道b1生甘心讀B2學校嗎?

b1選b1好正路。
但真係會有好多1c和1b去選1a嗎?純猜測下

回覆 jesswu 的帖子

只要勤力,其實好多1b, 1c 生好快追上去,中學變化好大,有些人小學中等,有機會上中學發力相反,有些小學叻,上中學可能青春期轉變,冇心機讀書成績倒退也有

katrinamama 發表於 23-3-29 07:23
回覆 jesswu 的帖子

只要勤力,其實好多1b, 1c 生好快追上去,中學變化好大,有些人小學中等,有機會上中 ...

有道理
所以1A校競爭都好大。唔試唔知時運高。
大抽獎真是唔易玩,簡直是實力+運氣+心理戰算的比拼

1. 唔係所有學生肯定自己所屬的banding
2. 學校唔會講明自己所屬的banding,只係大家靠估,網上資訊唔準確
3. 選校意向唔係淨係根據成績,有啲人會揀宗教、教學語言、交通方便、校服靚等
4. 有啲人覺得自己成績差,只係暫時未努力
5. 有啲人覺得自己成績好,只係僥倖
結論:band 2人揀band 1肯定好多

10090 發表於 23-3-29 07:29
1. 唔係所有學生肯定自己所屬的banding
2. 學校唔會講明自己所屬的banding,只係大家靠估,網上資訊唔準確
...

謝謝。
b2人(如果都幾肯定自己係)頂盡搏一間乙一 b1,之後必須全選B2吧!
大抽獎真是今人心大心細,太刺激!

個個答了等於無答過.
以現實來揾答案:EK應該不乏熱門B1校的聯係/直屬小學家長,試下問他們?睇下兩呂小,兩仁,兩軒,這幾間小學(還有官校QES的7間聯係小學,荃官的四間聯係小學等等),看看透過大抽獎抽入前述B1A中學的學生是否遵循本主題的假設?(即是否B1b和B1c生會主動回避B1A校?)(爲何以上述中小學為例,因大抽獎的其它B1A校的生源無從考究囖)

以理論模型來探究:假設某區一共有學生900人,那麽B1A生100.B1B和B1C各100人.又甘岩得甘翹,B1A,B1B,B1C校各有自行位30個.此時,B1A和B1B校收了乜學生?(是否正如坊間所講的幾乎全收了B1A?)
而B1B知道本區夠B1位,是否願意提早投降選B1C校?(夠B1位,B1生最差就是B1C校,不會跌落B2校)在此條件下,是否1C校只能收大部分的B1C生及為數不多的個別B1B生?

那麽,此時得出,B1A生剩餘約(接近)40人.B1B生(接近)100人.B1C生(接近)70人.(實際上,部分B1ABC之間的分界不清晰,則會使部分B1B選擇了自行B1C,即因小學的保守導致部分不是那麽清晰的家長選擇了B1C自行而中獎)

此時,剩餘的大抽獎(爲了計算方便忽略叩門位),B1A生為40/210,B1B略少於100/210.B1C生略多餘70/210.

餘下已是簡單計數,不表..

larrykkchan    發表於 23-3-29 11:47

有三線學校,級頭幾名個個自行2間1B-1C都唔成功,學校要所有band1學生抽獎填1A ,band2填band 非熱門1c執死雞
又唔少家長跟學校意思去填,真係唔賭唔知時運高

個年佢個升中表靚仔咗,但學生入左讀唔讀得掂,有無畀勸退,貴客自理啦

jesswu 發表於 23-3-29 07:18
b1選b1好正路。
當然有啦,勿演姐姐淨係知邊間最好..B3仔女都會想佢讀B1學校...你知唔知香港有幾多勿演姐姐呢類人呀?深水埗起碼佔7成...

HK-MAN 發表於 23-3-29 08:22
當然有啦,勿演姐姐淨係知邊間最好..B3仔女都會想佢讀B1學校...你知唔知香港有幾多勿演姐姐呢類人呀?深水埗 ...

我係樓上講的聽話家長係咪咁囉

HK-MAN 發表於 23-3-29 08:22
當然有啦,勿演姐姐淨係知邊間最好..B3仔女都會想佢讀B1學校...你知唔知香港有幾多勿演姐姐呢類人呀?深水埗 ...

真係好多啊,我見fb有勿演姐姐話唔記得邊間係自一邊間係自二

LeeCC 發表於 23-3-29 08:30
我係樓上講的聽話家長係咪咁囉
老實講做得b1生都有基本能力,如果自行或直資有位b1c非因特異功能而係靠面試成績入到去b1a學校,難道唔讀嗎?

cluo79 發表於 23-3-29 08:37
真係好多啊,我見fb有勿演姐姐話唔記得邊間係自一邊間係自二
爭小學時候已經領教過勿演姐姐啲心得啦⋯⋯

b1選b1好正路。
要睇返學生點解係B1C。有學生係中數好OK,但被英文拉低。呢類學生唔會多揀B1A,甚至極端啲會揀B2。學校就分享過年年都有兩三位B1B~C生會揀B2學校,因為家長講明無資源畀小朋友去額外補習英文,情願揀中中入讀。

掉轉係畀中常或視藝音樂拉低,係現時英中做主流下,入B1A又唔會話追唔上。到中學係中文比重減少倩況下,平均分亦好可能反超前小六B1B/B1A學生。

b1選b1好正路。

有.  心頭高, 多的是.

另外, 學校根本無法100%肯定學生BANDING

有個同學名次中後, 佢一直以為自己近1C的2A. 自行1C,2A.

考直資就見真章. 羅氏, 福中, UCCKE, STCC.... 只考到2C直資

不過佢一家決心去叩門1BC. 其他看不上眼.

LeeCC 發表於 23-3-29 08:12
有三線學校,級頭幾名個個自行2間1B-1C都唔成功,學校要所有band1學生抽獎填1A ,band2填band 非熱門1c執死 ...
好少聽話學校要家長去搏

多數都係話家長想搏, 但學校想第一志願個數靚, 就叫佢保守D

hkhk8888 發表於 23-3-29 09:16
好少聽話學校要家長去搏

多數都係話家長想搏, 但學校想第一志願個數靚, 就叫佢保守D

間學校個數一向都唔靚仔,無嘢輸
之前幾年只有1-2班,band1人數好有限,畀佢好彩中晒最多都係2,3間校名

個年係第一年收生多,人數基數大,博得過呀,至少個表可以擺多幾間band1校名

三線學校多數講頭三志願
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊