用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 完全冇美術基礎選 Visual Arts可以嗎?
go

完全冇美術基礎選 Visual Arts可以嗎? [複製鏈接]

小朋友平時冇畫畫,但想將來做creative design. 佢美術天份係未知數,如果中四讀VA才正式學, 會唔會 唔係咁好?還是報自修自己出去學, 冇咁大風險?
   0    0    0    0

Bigpig_2007 發表於 23-3-28 16:22
小朋友平時冇畫畫,但想將來做creative design. 佢美術天份係未知數,如果中四讀VA才正式學, 會唔會 唔係 ...
很大風險。
自己先出去學,拿些自製作品問下人問下美術老師意見先。

回覆樓主:

自己出去學有冇學校介紹,想知係咪都係上三年定係如何?希望唔好太貴

Bigpig_2007 發表於 23-3-28 16:22
小朋友平時冇畫畫,但想將來做creative design. 佢美術天份係未知數,如果中四讀VA才正式學, 會唔會 唔係 ...

其實平時冇畫畫,點解想做creative design?

唔係想打沉你, 因為真係有好多自細畫畫好叻嘅勁人, 修埋VA讀, 有好多仲攞埋獎!

Yanamami    發表於 23-3-30 01:15
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

喜歡畫畫的人都是自小天生喜歡東畫畫西塗塗,有些會學技巧,者些無師自通,對色彩空間都有觸覺。如果你女平日根本不畫,很難跟那些同學比較,如樓上所說,很多都畫了不少,儲起一個portfolio, 而且參加比賽。

識人以前在中學教art
佢話在大學時有同學係完全唔識畫野
佢地係做art appreciation
畢業出來做museum或蘇富比果類
我是護書簿

gracelam 發表於 23-3-29 13:35
其實平時冇畫畫,點解想做creative design?

唔係想打沉你, 因為真係有好多自細畫畫好叻嘅勁人, 修埋VA ...

因為他喜歡攝影、剪片、Minecraft, 有創意的, 但都係對部電腦。(emoji)

回覆樓主:

我其實同你一樣想法,所以我勸佢不要做選修科,真係有興趣自修再考……  

Bigpig_2007 發表於 23-3-31 08:08
因為他喜歡攝影、剪片、Minecraft, 有創意的, 但都係對部電腦。(emoji)

參考吓⋯⋯

http://27771112.hk/2020/06/22/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%81%B8%E7%A7%91%E5%B8%B8%E8%A6%8B%E5%95%8F%E9%A1%8C-creative-media-%E5%90%8C-new-media-%E6%9C%89%E5%92%A9%E5%94%94%E5%90%8C/

城大及浸大都有相關課程, 冇修V A都可以報讀

Del

美術同語言差不多,要長期浸
我初小小朋友雖然目前冇咩突出美術表現,但是學了幾年,明顯比冇學過嘅有睇頭。。。

如果係 DSE 考試的話,好多人係有備而來先中四選修美術
這些人可能從幼稚園已經開始學畫畫了
我都打算不間斷讓小朋友學畫畫到中學畢業。。。雖然肯定唔會高中讀美術
畢竟學畫畫可能對培養美感有幫助

我曾經問過朋友點解咁多年輕人選擇讀設計及酒店管理?

她的答案係他們覺得讀設計「型」,外觀衣着打扮隨便就係型,對美學,user interface,實用性,創意缺乏認知。出嚟較成功的不多,屈屈不得知,懷才不遇嘅不少。

酒店管理有不切實際的期望,衣着打扮光鮮,出入酒店餐廳,又係型。但冇乜考慮輪班制,大時大節人哋放假,你就做到好金,個客有理冇理都係你錯。不少由幻想去到殘酷現實就轉行。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-4-14 23:20
我曾經問過朋友點解咁多年輕人選擇讀設計及酒店管理?

她的答案係他們覺得讀設計「型」,外觀衣着打扮隨便 ...酒店管理有不切實際的期望,衣着打扮光鮮,出入酒店餐廳,又係型。
我有朋友本身在英國讀 酒店管理,在香港做開 5* 酒店的,
近幾年(疫情前)已開始轉型做 拍賣行,(忘記了係佳士德?還是蘇富比?),

專賣貴價商品,

因為他在英國讀了多年書,曾幫手教山區孩子餐桌禮儀,有英國人的風度及貴氣,所以真係幾型的。

焯媽媽 發表於 23-4-15 12:02
我有朋友本身在英國讀 酒店管理,在香港做開 5* 酒店的,
近幾年(疫情前)已開始轉型做 拍賣行,(忘記了係佳 ...

多谢资讥
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題