用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫科
樓主: lululubububu
go

港大醫科   [複製鏈接]

b3410 發表於 23-4-22 17:44
是否無論HKU/CU醫科,還是HKU牙醫,都係只考慮A1?

A1是優先,有人派A2,  A3
只要A1不獲派,就有機會跌落A2

BSCYL 發表於 23-4-22 17:47
A1是優先,有人派A2,  A3
只要A1不獲派,就有機會跌落A2
如果我分數meet到兩間大學要求,不過又未高分到必入。想入A大學,但是可能收分會高dd,是否都可以照填A大學醫科A1,B大學醫科A2。萬一入唔到A1,唔會影響入A2?

BSCYL 發表於 23-4-22 14:48
申請內科職位,應該不用先考專業試,但我不肯定。

外科要先考專業試,合格與否,可能影響受聘的機會。 據 ...
我印象中實習後嘅入職無你講嘅入職必然關係。
我無講同入職商關。

b3410 發表於 23-4-22 17:53
如果我分數meet到兩間大學要求,不過又未高分到必入。想入A大學,但是可能收分會高dd,是否都可以照填A大學 ...

應該是

b3410    發表於 23-4-22 21:05

我亦無講過咩內科要如何如何。

網友個人嘅經驗分享,我無意沾上關係。

假設猜度其他學生感受同去向唔係我所長。

ABC-DAD 發表於 23-4-22 18:00
我印象中實習後嘅入職無你講嘅入職必然關係。
我無講同入職商關。

girl2016 發表於 23-4-22 15:39
都有聽過學生因唔想hku 要兩年讀曬啲野,而cuhk可以跟返讀三年,唔想咁迫趕所以選去cuhk.
同埋仲有hku 好 ...

近年 Year 1 and Year 2 學生沒有這些投訴。
亦都很開心 Year 3 可以按自己的安排。
所以,學生們不用太擔心。

有些人選 中大 主因 Direct Year 2 安排,
可以skip year 1.

但係,讀醫和行醫路長,自行選定人生規劃和安排。

BSCYL 發表於 23-4-22 18:11
實習期間,應該在12月前向心儀醫院,科申請入職,一般是頭2水,有實習過的醫院及專科。 當然申請不代表成 ...
你願意分享你個人體會我無意見,請唔好講到更正我咁嘅款,我亦唔覺得自己有資格去補充醫學院或者醫科生嘅詳細說明。請自重。不需要再保充我,你有資料大可自己出貼。

我有足夠渠道去問。EK嘅討論環境越來越唔友善。

girl2016 發表於 23-4-21 13:12
其實都要睇返小朋友鐘意咩 唔一定係入醫科。  如果佢係自己果行(非醫)鐘意就會做得好。家長有時唔會諗佢 ...

其實除了個別專科(一定要留在公立醫院)外。 很多專科畢業後,很快投入私家醫療機構,收入翻倍。

即使留在公立醫院,專科畢業後,10年8載,晉升至副顧問醫生,月收入也有10幾萬,比上不足,也算是相當穩定不俗的收入。

ABC-DAD 發表於 23-4-22 18:21
你願意分享你個人體會我無意見,請唔好講到更正我咁嘅款,我亦唔覺得自己有資格去補充醫學院或者醫科生嘅詳 ...

b3410 發表於 23-4-22 17:44
是否無論HKU/CU醫科,還是HKU牙醫,都係只考慮A1?

A1 定A2大學應該不知道。

b3410    發表於 23-4-22 21:07

回覆樓主:

實習期間,應該在12月前向心儀醫院,科申請入職,一般是頭2水,有實習過的醫院及專科。 當然申請不代表成功,很多最後獲派其他醫院,專科的。

外科聽那位實習醫生口述,是要先考專科試,印象中考試費1萬6千幾,合格的話,若果成功被外科聘用,可報銷。 不合格,費用自付。

回覆樓主:

我絕對無意針對任何人的發言。 如果觸犯各位,請見諒。我所講亦可能與事實有偏差,歡迎大家糾正。

chingyu 發表於 23-4-22 18:15
近年 Year 1 and Year 2 學生沒有這些投訴。
亦都很開心 Year 3 可以按自己的安排。
所以,學生們不用太擔 ...

自己的選擇應該不會投訴,因為是informed decision. 雖然辛苦些少,只要肯努力,正正常常都可以畢業!

DY2不是入CU主因,有想當一部分46-49分的學生選擇讀6年, 而且根據收生成績,大約一半人有44分或以上,但DY2的人數其實唔係想像中咁多。主要是文化,氣氛和課程編排教法不同。

另外CU將主動權交比學生,比部分對其他範疇有興趣的學生花一年時間去讀其他課程,而選擇這些課程的學生通常有相當的commitment 和自己的career plan. 如果胡亂拿家長幾十萬讀一個master, 顺便歐遊,今時今日的master含金量不高,外國大學見錢即收,就像本地大學收大量內地人修讀taught master program 一樣。這些program對將來career一點幫助也沒有,不過如果家長有錢,比小朋友relax下又未嘗不可!

如果dse沒有修讀Biology 或Chemistry, 直上DY2會讀得非常痛苦。

73662710 發表於 23-4-22 19:11
自己的選擇應該不會投訴,因為是informed decision. 雖然辛苦些少,只要肯努力,正正常常都可以畢業!
DY2 ...
所以真係各有喜好。

我見申請讀 Master 和 Degree的學生,都係在他們有興趣嘅醫科範疇上發展。

有些學生,除了醫科,還有其他興趣,反而去exchange或留港讀其他科目,類似中大year 1.

有部份學生去遊歷,做義工。

有學生上學期留港做研究,我見他下學期可以去Oxford 做研究。

兩間大學環境和位置都截然不同,適合不同學生。

chingyu 發表於 23-4-22 19:34
所以真係各有喜好。

我見申請讀 Master 和 Degree的學生,都係在他們有興趣嘅醫科範疇上發展。
人要隨著環境的變遷而改變自己,如果有能力,任何人都適合兩大或其他醫學院。

b3410 發表於 23-4-22 17:53
如果我分數meet到兩間大學要求,不過又未高分到必入。想入A大學,但是可能收分會高dd,是否都可以照填A大學 ...

去年的新聞有講差不多的case

https://www.stheadline.com/article/3128479/JUPAS%E6%94%BE%E6%A6%9C%E5%B0%96%E5%AD%90%E6%B1%82%E7%A9%A9%E9%99%A3%E8%B2%BC%E5%9C%B0-%E6%A3%84%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%81%B8%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91

jaycee_mami 發表於 23-4-23 09:39

https://www.stheadline.com/article/3128479/JUPAS%E6%94%BE%E6%A6%9C%E5%B ...
謝謝!都係要努力考高分!

jaycee_mami 發表於 23-4-23 09:39

https://www.stheadline.com/article/3128479/JUPAS%E6%94%BE%E6%A6%9C%E5%B ...

不過,有熟悉聯招收生的大學消息人士坦言,不能全然歸咎於港大醫學院「未兌現承諾」,因為聯招收生制度,是每個課程自訂名額及成績分數綫,合資格考生按其聯招首選、次選等順序「攪珠」,按成績列隊次序分派,「若學生首選港大、次選中大,最終成績未能入港大,而中大在取錄首選中大的學生後,已無學額,該學生就會跌入第三、第四選擇。所以為求『穩陣』,很多人會棄港大而選中大。」

報紙佬誤導!
Jupas同secondary school place allocation完全不同。
Jupas完全看priority lists中的次序,如果自己42分放A2, 人地41分放A1, 正常情況下,大家的interview peformace一樣,醫學院會收42分在前面,即係會收左A2那位同學先收A1那位!

而在SSPA, band 1C學生有機會抽入band 1A學校,而band1 A學生入唔到如果放在2nd choice.

Jupas不是大抽獎,收生先後次序完全根據醫學院的priority lists. 如果分數夠高,就算放A3也會收左先!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊