用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫科
樓主: lululubububu
go

港大醫科   [複製鏈接]

回覆樓主:

Live Broadcast

The whole Congregation will be broadcast live online.  Your family and friends can witness the memorable occasion of yours via the following means:

HKU YouTube Channel - https://youtu.be/Esm8StcOW4w

我就知道有唔少兩大畢業生在Houseman 期間已經報名專科試頭兩張paper,滿腔熱情預備投入未來嘅工作。

選擇實習嘅醫院同專科病房嘅實習前,兩大醫科生有某些渠道去交流情報,讀完六年成年人啦,自己會打算架啦。

去唔同地方實習,更有助瞭解同安排未來嘅專業同生活嘅平衝,學習善用時間係好重要。

好多時工作上有用嘅基本技能,在高中前咁多年已經一步一步成為習慣慣。

覺得除左大學入學試成績之外,其他一啲都唔重要嘅講法,我有另類嘅睇會。

大學入學試成績達標後,重要嘅就係:有無表現到成績以外嘅個人能力,去讓interviewer 留下好印象,會排你係個list 嘅前列,見工面試亦一樣。

要突出自己,要真係有強項有優點先有機會。學習嘅熱情唔係吹出嚟,有無瞭解清楚分工作,認識有幾深,待人做事成唔成熟,適唔適合係壓力下發揮到穩定嘅表現,那怕簡單嘅對答,提問,都影響結果。

問點解43唔收,收42?不如問下點解唔請名大學碩士無社會經驗嘅,反而請個本科生但係三五年工作經驗有舊老闆推薦信,業內有口碑嘅人。

入左圍,而無亮點,真係睇唔到你架,要淘汰會點排?

近年咁多選秀節目,真係現實在說話,有競爭就有分高下,同時間競賽就只有實力加堅持。都無包生仔,大環境變,人都要變通。

Starrynite    發表於 23-4-20 11:20

Starrynite 發表於 23-4-8 17:29
純屬個人意見,不喜勿插 😅 :我覺得讀醫科和行醫都是很大的 commitment 。在女兒告訴我們她對醫科 ...
我覺得你嘅安排好恰當,再者近年grad student 在港大入MBBS 嘅比例亦高左,驟眼睇係在Non-jupas 嘅佔比增加左,估此,認為NJ 會大機會入嘅家長要留意下。
我認為港大頂住壓力,在NJ 多畀機會grad student 係好嘅,那怕DSE students 去左CUHK,對培養醫護人才嘅資源係好事,而且HKU Med,唔只MBBS 可以做得好,家長應該鼓勵同學在高中前,去參與一下醫學院相關嘅活動。

Starrynite    發表於 23-4-20 15:14

ABC-DAD 發表於 23-4-20 08:04
我就知道有唔少兩大畢業生在Houseman 期間已經報名專科試頭兩張paper,滿腔熱情預備投入未來嘅工作。

選擇 ...

ABC-DAD 發表於 23-4-20 08:28
覺得除左大學入學試成績之外,其他一啲都唔重要嘅講法,我有另類嘅睇會。

大學入學試成績達標後,重要嘅就 ...

ABC-DAD 發表於 23-4-20 08:48
我覺得你嘅安排好恰當,再者近年grad student 在港大入MBBS 嘅比例亦高左,驟眼睇係在Non-jupas 嘅佔比增加 ...

其實都要睇返小朋友鐘意咩 唔一定係入醫科。  如果佢係自己果行(非醫)鐘意就會做得好。家長有時唔會諗佢搵唔搵到錢。但其實其他行業做得優秀,佢開心之餘其實人工唔一定低過純粹打份工跟point 上嘅心態咁做醫生。

我都唔係做醫生架,我自己觀察個仔適合讀建築設計嗰方面嘅嘢,不過佢自己決定咩我都支持。

girl2016 發表於 23-4-21 13:12
其實都要睇返小朋友鐘意咩 唔一定係入醫科。  如果佢係自己果行(非醫)鐘意就會做得好。家長有時唔會諗佢 ...

通常家長唔諗錢係有可能嘅,只係諗住名與利!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 23-4-20 08:28

大學入學試成績達標後,重要嘅就 ...

醫學院收生及面試,肯定係成績行先,面試較多係prevent failure,多過predict for success.  你說的情況可能只係個別有心人嘅教授。

畢業找工作,篩選申請人面試有些不同,因為申請人的背景學經歷可以五花百門,五湖四海,臨虎藏龍。公司不是單純培訓機構,有即食面或者半成品肯定好過請小白。學歷高,冇經驗,公司又怕一兩年就跳槽。

三五年已經業內有口碑,係好突出了,會不會是冷門行業或者特殊工種?大路工作可能較難突圍出頭。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mansdom 發表於 23-4-17 18:06
HKU 咁快就知有得實習,恭喜

其實在畢業前,已經要選定四期實習的醫院及科目。  在制度規定下,每個畢業生都要經歷1年的實習生涯。

ABC-DAD 發表於 23-4-20 08:04

選擇 ...

申請內科職位,應該不用先考專業試,但我不肯定。

外科要先考專業試,合格與否,可能影響受聘的機會。 據我所知的兩個個案,合格的成功,不合格那位未能成功獲聘瑪麗外科。

chingyu 發表於 23-4-17 20:34
就算其他科目,有人想放棄,有人成績唔好要走,不出奇。

大部分醫學生 正常畢業、實習,達成夢想。

大三的另類學習經歷,未必人人喜歡,在此新制下,三年的課程,要壓縮在大一,大二完成,對個別學生有應付難度,形成部份尖子在選港大與中大時,做出不同的選項。
有部份在大三那年,遠赴英國修讀為期一年的課程, 實則是遍遊歐洲,由少至數國,高至數十國不等,增廣見聞是一定有。
當然也有大三留港修讀碩士,在英國修讀額外學位,大六以雙學位畢業的。

BSCYL 發表於 23-4-22 15:02
大三的另類學習經歷,未必人人喜歡,在此新制下,三年的課程,要壓縮在大一,大二完成,對個別學生有應付 ...

都有聽過學生因唔想hku 要兩年讀曬啲野,而cuhk可以跟返讀三年,唔想咁迫趕所以選去cuhk.
同埋仲有hku 好多人唔合格.. 會嚇親啲學生而唔想去讀

girl2016 發表於 23-4-22 15:39
都有聽過學生因唔想hku 要兩年讀曬啲野,而cuhk可以跟返讀三年,唔想咁迫趕所以選去cuhk.
同埋仲有hku 好 ...

其實多人唔合格是第一次,補考後一般都只是幾位唔合格未能升班,與以往差不多

b3410    發表於 23-4-22 16:15

BSCYL 發表於 23-4-22 15:48
其實多人唔合格是第一次,補考後一般都只是幾位唔合格未能升班,與以往差不多
...
non Jupas 可以兩間一起報,如果都有offer,同學可以自己揀讀邊一間。唔知DSE同學,是否也可以兩間一起報?

b3410 發表於 23-4-22 16:17
non Jupas 可以兩間一起報,如果都有offer,同學可以自己揀讀邊一間。唔知DSE同學,是否也可以兩間一起報? ...

可以同時揀,但有先後次序,先派A1, 再派A2

b3410 發表於 23-4-22 16:17
non Jupas 可以兩間一起報,如果都有offer,同學可以自己揀讀邊一間。唔知DSE同學,是否也可以兩間一起報? ...

如果是醫科,在DSE 成績公布當日,港大,中大會有人聯絡合資格同學(包括中大環球醫),勸說填A1 。  同學可按自己意願擺前後次序
其他科是否有此通知,不清楚

BSCYL 發表於 23-4-22 16:32
如果是醫科,在DSE 成績公布當日,港大,中大會有人聯絡合資格同學(包括中大環球醫),勸說填A1 。  同學 ...
是否無論HKU/CU醫科,還是HKU牙醫,都係只考慮A1?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊