用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考P3插班
go

考P3插班 [複製鏈接]

小朋友小一和小二(上學期)考級頭五,我想試下考男龍津小P3插班,升中進可攻退可守。但同時覺得而家讀得開心,轉到係咪就一定好?

大家覺得求平穩唔轉校開開心心輕鬆冇乜壓力讀到小六畢業好?

定人望高處卑d 挑戰小朋友遇強越強更上一層棲好?

小朋友有自學精神,好奇心重求知慾強又好勝,但如果轉到的話,佢考唔番級頭就會好有錯敗感,或埋怨轉校嘅安排。同小朋友傾過,轉校佢話OK,但佢唔想考唔到級頭

請教大家意見
   1    0    0    0

如果成功插到入去,其實大部分都可以保持到成績中上層,只喺可能需要時間區適應。而且挫敗感都喺一種成長,問翻自己真喺可以開開心心冇壓力到小六畢業嗎?到時都要呈分試,升到top嘅學校,同樣要面對可能未必keep住級頭成績嘅問題。
是否轉校要考慮嘅嘢好多

回覆 TONG0720 的帖子

十分同意要考慮嘅嘢好多,而且仲有4年先畢業,確實係有好多未知數,都唔一定開心壓力少到尾。

sayyes 發表於 23-3-24 11:53
回覆 TONG0720 的帖子

十分同意要考慮嘅嘢好多,而且仲有4年先畢業,確實係有好多未知數,都唔一定開心壓 ...

小朋友而家學校係幾綫學校?

報左先,有得筆試再諗

回覆 tailinlin 的帖子

都算係一線

想插咩插law,插到才考慮轉。

sayyes 發表於 23-3-24 11:00
小朋友小一和小二(上學期)考級頭五,我想試下考男龍津小P3插班,升中進可攻退可守。但同時覺得而家讀得開心 ...

我仔小二升小三時都有遇到呢個問題,我哋本身讀地區一線小學,有B1A聯繫中學,級頭三。當年考灣仔St Jo 同喇小,好好彩兩間都收,最後選喇小。

入有直屬中學既小學,好處係可以讀得輕鬆啲,只要保持到B1就保證可以直升中學部,無哂升中壓力。相對舊校既同學仔,佢哋要不斷補習操卷,又唔保證會升到乜中學,而我哋就hea hea地直升。

另外,可以成功考到插班既同學,絕大部分都可以保持到班頭三。

壞處就係,讀慣男女校變左讀男校會有啲唔慣,讀男校要預左時常有啲肢體衝突。

sayyes    發表於 23-5-4 10:55

sayyes 發表於 23-3-24 11:00
小朋友小一和小二(上學期)考級頭五,我想試下考男龍津小P3插班,升中進可攻退可守。但同時覺得而家讀得開心 ...

呢兩年多人移民,成功機會大左,好多把握

醒目開學勳章 貢獻勳章

小朋友小一和小二(上學期)考級頭五,我想試下考男龍津小P3插班,升中進可攻退可守。但同時覺得而家讀得開心,轉到係咪就一定好?

> 無人知,你呢個問題令我諗起幫人算命做決定嘅朋友...

大家覺得求平穩唔轉校開開心心輕鬆冇乜壓力讀到小六畢業好?
> 津校要呈分,老師亦受到書院壓力,所以一樣唔可以hea,小朋友就算自己唔溫書,都要做功課架!邊有得"開開心心輕鬆冇乜壓力"呀!

定人望高處卑d 挑戰小朋友遇強越強更上一層棲好?
> 有自學能力嘅人,應該會响勁人堆揾到多d火花

小朋友有自學精神,好奇心重求知慾強又好勝,但如果轉到的話,佢考唔番級頭就會好有錯敗感,或埋怨轉校嘅安排。同小朋友傾過,轉校佢話OK,但佢唔想考唔到級頭
> 收得嘅,都好難唔係班頭,但級頭... 都無出級名次... 點知呀?!而且要品學兼優嗰d先做到,小兒就無本事喇!其實大大下,佢地會知道自己係一個點嘅人,未必在乎嗰d名次,起碼,我兒老早就放棄同同學"比較"

minichong28    發表於 23-4-14 10:13
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題