用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,QE
go

英華,QE [複製鏈接]

英華&QE點揀
   0    0    0    0

QES我等待331結果,英華男有offer,我仔仔喜歡讀男女校所以選QES

睇性格
英華比較brotherhood , free d
QES傳統到一個點,學生比較文靜

QES今明兩日開放日,有時間帶埋小朋友去睇下感受下

~男校 vs 男女校,條路好唔同,用家的意願應該要加權以示公允,皆因條路自己揀,唔好賴阿媽/阿爸。~YW 嘅揾食之路好似唔錯喎
https://ol.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20230312/1678558601370/%7b%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e9%a3%af%e5%a0%82%e9%81%94%e4%ba%ba%7ddee%e5%93%a5-%e6%8e%8c%e5%bb%9a%e8%8b%b1%e8%8f%af%e9%a3%af%e5%a0%8227%e5%b9%b4-%e7%99%be%e8%ae%8a%e5%ad%b8%e7%94%9f%e9%a4%90-%e5%b9%b3%e8%a1%a1%e5%91%b3%e9%81%93%e8%88%87%e5%81%a5%e5%ba%b7

基雲 發表於 23-3-23 21:51
英華&QE點揀

英華運動較好,校友network 好。

QES 太自由,學生唔交功課都不罰。要學生自動波,中學成績好主力靠學生自己,不是靠學校。

看以下伊中的校方處理手法?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3871811

整體的話,我個人喜歡伊中

我都揀QE,始終男女校比男校好,首輪入到一d都唔容易

Vote for QE

而家究竟是什麼世代, 又唔係寄宿, 仲有男校呢啲咁嘅物體

非常同意中學真係要靠學生自已啦。仔仔上年都係英華收左但最後都決定放棄左,改去大抽獎抽伊中。選佢都係因為是男女校,成績又唔錯。仔仔開心入讀中

今天有結果 希望自一 自二其中一間入到

基雲 發表於 23-3-23 21:51
英華&QE點揀

男女校好啲,論名氣QE唔差過YW。
YW算係名校,但又唔係非常名個隻
‹ 上一主題|下一主題