用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學停辦
樓主: Mrs.Wong
go

德雅小學停辦   [複製鏈接]

CHANs.F 發表於 23-3-24 13:11
讀禮小另一個好處係會家庭和諧,功課量不多,而且大部份喺學校做曬。減少家長為小朋友做功課嘅壓力。
家長 ...

係!

同埋普遍出黎既用家comment都好好,唔會有人話太谷,太淺,太多功課,升中成績唔好,更有中學老師係讚禮小畢業既老師小學無比人「谷盡」,去到Dse 仲有一顆學習既心,走到更遠更長既路

佢只係先天缺點留左係深水埗校網同埋比起直資較貴,同無中學back up,但關愛度團結度一定比九龍城區收緊40 人一班既私小更好

siucheng2000 發表於 23-3-24 15:01
你講得好正確,正如聖若瑟,教學質素一直下降,學校只為整靚盤數,這幾個月已經有3,4次叫家長捐錢,而且已 ...
我不覺得聖若瑟英文小學好催谷,阿仔好少功課,學校有很多課外活動。阿仔能講到一口流利英語,這功勞歸學校,已經好值得!捐錢好隨意,可以選擇不捐,我也只是捐幾百塊而已。

奥脫福 發表於 23-3-24 11:37
網上所見,依家SJ的學生都比前幾年減少左唔少,希望學校在寒冬中
能如梅花一樣自強不息,一直綻放下去 ...

alien_ho 發表於 23-3-24 21:11
係!

同埋普遍出黎既用家comment都好好,唔會有人話太谷,太淺,太多功課,升中成績唔好,更有中學老師係 ...

我覺得佢係一間低調嘅好學校,課程適中,功課重質不重量,師資好,禮賢好多老師都教咗好多年,我有朋友細個喺度讀,而家大個俾返佢哋仔女讀。但而家個市場好似要生存就一定要谷到行,要有靚仔升band 1%先有人揀,真係唔想呢啲低調好學校消失。

alien_ho 發表於 23-3-24 21:11
係!

同埋普遍出黎既用家comment都好好,唔會有人話太谷,太淺,太多功課,升中成績唔好,更有中學老師係 ...

我還記得18年我小朋友考禮賢幼稚園,都考不上,都係爭崩頭,別說禮小。當年民生,聖心,禮賢普通人都考唔到,唔知多熱門

政府日日講咩要搞好創新, 科技, 文化! 但小學都搞到容納不到不同的學校, 間間都花大部份時間資源應付呈分試,升中. 哪有時間資源去關愛, 發展其他, 否則後果可能如德雅一樣. 近年好多人覺得香港大學生質數下滑, 不如其他地區學生有創意, 缺乏課外知識.等. 但在他們可以開心玩耍的童年冇得玩從中學習 反而要去為升中不斷補習, 接受巨大的壓力, 有沒有影響? 難怪特首政府日日大聱疾呼要搶人才, 因為香港冇?

kpc2015 發表於 23-3-27 15:35
政府日日講咩要搞好創新, 科技, 文化! 但小學都搞到容納不到不同的學校, 間間都花大部份時間資源應付呈分試 ...

轉跟英國都唔錯
殺到只淨130間Grammar School才需睇成續考試入學
其他唔想競爭o既家長自動獲派離家指定距離學校
離緊幾年話會取消學校評分制
全部學校盡轉Academy冇分Out唔Outstanding
大家唔洗爭
有錢住好校區自然有好校網
冇錢o既想爭都冇得爭
超正

重唔明點解香港家長咁鐘意競爭???
係窮呀!
家長有錢孩子自然有個快樂童年啦

又活說大學生質數下滑
學科沒創意
好像能做到的學校應該真係出類白睡

TAIOU4 發表於 23-3-28 12:37
轉跟英國都唔錯
殺到只淨130間Grammar School才需睇成續考試入學
其他唔想競爭o既家長自動獲派離家指定距 ...

假如跟住址遠近派位
名校比鄰坐收漁人之利
英國績優 comp schools 附近買樓溢價
有英國罕見劏房則 車位咁大嘅住宅

回覆樓主:

禮小暫時都企得穩,雖然轉校/移民嘅唔少,但都有轉返入嚟嘅同學 插班生。

另外禮小仲有自家幼稚園,上返小學嘅最少都有1/3

利申:禮小禮幼用家

Poyau 發表於 23-3-28 15:13
假如跟住址遠近派位
名校比鄰坐收漁人之利
英國績優 comp schools 附近買樓溢價
現實就係某幾個地區地價特別貴
有如九龍塘一般就算樓價比香港平
但當地人人工低又要交稅
要買樓都唔係咁容易

所以有部份怪獸會由小二已開始為考Gramma School作準備
又或是有錢少少就先讀私小讀深D降級考免費Gramma School
只要有比較就一定有傷害
除非全人類人工身份統一無金錢及階級制度
否則一係躺平, 一係就爭爆

TAIOU4 發表於 23-3-28 12:37
轉跟英國都唔錯
其他唔想競爭o既家長自動獲派離家指定距 ...
咁你晌香港, 唔玩直私, 齋抽獎, 中寶又唔介意, 抽完獎又唔會去叩門, 一樣可以好快樂架
但有幾多家長接受呢套先

其實係有咁既家長先, 之後先有咁既教育生態?
定係有咁既教育生態先, 之後先有咁既家長?
坳幾多年都唔會有答案

上星期睇左個電視節目, 係重溫番廿年前既新聞專題
套番晌廿幾年後既今日, 都係完全岩用, 即係話個問題係冇丁點兒改善過

【新聞掏寶】救救香港學生
https://news.tvb.com/tc/programme/newstreasury/641bd32573c539fefd10f758

hkhk8888 發表於 23-3-28 16:26
上星期睇左個電視節目, 係重溫番廿年前既新聞專題
套番晌廿幾年後既今日, 都係完全岩用, 即係話個問題係冇 ...

其實係競爭更激烈
尤其係唔知邊幾間極品學校
不斷在各大新聞媒體宣傳自己又拎到乜乜學界大獎
要學生有音樂試或運動獎或某些特異功能才優先取錄
好衰唔衰某幾間些傳統名校又走去跟風

搞到好多家長花幾十萬去迫細路學樂器
家長畀o左一大舊錢就沉船效應似的一定要細路有指定成就
然而學校又要細路有級頭成績及以上成就才優先取錄

又要成績又要體藝玩到班細路冇晒體力
全都係o個幾間名牌學府爭排名爭出尼

就算立例唔畀人玩排名都已經太遲
立例唔畀學生以成績考學校更搞笑
因教學資源本身就存在不公平冇得救

我諗唔係咁多家長好鍾意競爭. 反而係怕左競爭. 點解二線直資都咁多人報,  因為可以直上中學囉. 入到又大又好的名校當然好, 但我認為好多家長未必敢高樊, 都滿足於中上的學校, 可是一樣咁幸苦.
好耐之前, 就算學校本身幾差都好, 學生都可憑資質努力考到好學校. 家長唔會覺得要入到咩學校, 先可以入到好中學. 除左好出名的學校, 大部份學校係會收到好的學生, 差的學生, 平均成績唔會相差很遠.
但唔知邊個咁聰明, 要將學生排次序揀中學? 以分班試去調整學術程度排. 咁全香港就唔係只有好出名的名校! 各校都有哂排名, 邊間好些, 邊間差些, 心中有數又好, 道聽途說都好. 大家都爭入受歡迎的學校, 收生差的學校, 成績冇咁好, 收生更差….
我估教育局可能師承賽馬會. 各學生/學校都有屬於自己的班數, 叻既就可以升班. 差既就降班. 家長就算唔識揀. 上 BK VS 下, 高下立見! 每區都有的一線呀, 二線呀, 寶校呀! 一目了然 !
以前, 都有個打比大賽, 各方人馬可以有不同準備. 最後可以優勝劣敗.
取消左後, 升到越高班 (學校), 上好中學的機會越大, 同一班, 名次前啲, 機會又大啲喎, 所以所有咩評估小測大考都要場場搏! 而且, 自己唔搏, 人地搏, 仲會向下流. 既然保持中游都咁辛苦, 不如搏盡啦喂. 仲淘汰埋唔夠班的學校!

Mrs.Wong 發表於 23-3-21 22:29
https://www.hk01.com/article/879830?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

Sad

kpc2015 發表於 23-3-31 20:11
我諗唔係咁多家長好鍾意競爭. 反而係怕左競爭. 點解二線直資都咁多人報,  因為可以直上中學囉. 入到又大又 ...

如果不分三個BAND (以前分5個BAND), 家長又有什麼更好的想法?個個都話因材施教, 不過資源就有限

FOR EXAMPLE.
現在共融教育, 又會一斑家長投訴影響全班進度

商業決定輸比政府政策

有個大膽想法,就係每間小學升 band 1/2/3 率都一樣(33.3%)

係咁嘅情况下,就未必一窩蜂想入而家啲一線小學,因為競爭會大啲。而反正二三線小學派 Band 1 中學率一樣,係競爭細啲嘅情況下,可能又多番啲家長揀。

當然,咁會涉及現有一線小學嘅利益,亦會遭受反對

lamyuwang 發表於 23-4-6 18:55
有個大膽想法,就係每間小學升 band 1/2/3 率都一樣(33.3%)

係咁嘅情况下,就未必一窩蜂想入而家啲一線小 ...
咁d 中學都慘了、收生質素咁參次、課程及教學點plan . 寶校band 1尾個個可能其實係band 3, 派左入band 1 都不是好事。

回覆樓主:

經常見到家長開新貼話小朋友學術ok,開口就問幾間名校邊間好,再唔是小朋友揸住十幾間offer發問應該揀邊間,睇見這類貼只能說一般的私小或津小只能望天打卦。正如樓上不少家長問 這是家長間的競爭 抑或 是學校吹噓 令學童教學走向歪路?

曾經,遊學團去新加坡去英國學英文動軋幾萬費用,到現在的私校的18萬北極之旅,這是必須嗎?這不是利益問題,真的搞不懂意義何在。
‹ 上一主題|下一主題