用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到底選擇做雞頭好定鳳尾好?
樓主: 芙蓉BB
go

到底選擇做雞頭好定鳳尾好?   [複製鏈接]

分析下兩者共通點 : UCCKE 鄭校長曾在基崇做校長,他將好多UCCKE好既元素帶左入基崇, 鄭校長在位期間馬崇嚴校長亦係基崇中史老師, 他太太鍾老師亦係基崇英文科老師, 我相信馬崇同UCCKE會有唔小共通點

學費唔係問題的話就UCCKE ,以鄭校長專業收生標準佢收得你,你一定可以跟到,因為佢唔會錯配,佢曾經講過唔會勉強收唔啱band既學生,因為怕學生辛苦

hugub 發表於 23-3-23 13:43
分析下兩者共通點 : UCCKE 鄭校長曾在基崇做校長,他將好多UCCKE好既元素帶左入基崇, 鄭校長在位期間馬崇嚴 ...

一次簡單面試,學生中英作文各一,家長作文一份,最終應該都係睇成績。

好似港同咁三輪不同面試,我先覺得唔係淨睇成績,真係配對緊合適學生(當然也要有成績)

呢個問題,我想攞我自己嘅經歷談一談。首先睇小朋友嘅性格如何,如果係越挫越勇嘅,我個人覺得鳳尾都係好嘅選擇,因為從自己成長的過程來睇,係一路進步緊嘅,係自我超越。但如果唔係呢個嘅性格,要睇父母是否有能力鼓勵到小朋友,幫助到小朋友嘅抗耐力,不然可能都係雞頭。大原則就係父母了解小朋友嘅性格,同埋可以俾到咩支援。無論邊一邊,最重要嘅係小朋友進步緊。
我自己嘅情況就係細個做左鳳尾,一蹶不振,成績好差。大個讀master,都係班內學習背景最唔濟果個,但可以係最後攞A。我覺得變化在於大左嘅我敢爭取A,覺得自己可以做到。可能係自信,可能係主動性,因為我要攞A,所以我會努力。

chuichuiyuiyui    發表於 23-3-29 19:58
vanillara    發表於 23-3-28 22:01

小時了了 發表於 23-3-21 17:01
您好新界街坊! 以下是來自街坊C9的我真心話:
如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只 ...

回覆樓主:

我也分享一下,小朋友1c/2a成績(以呈分計),越級入了1a。而家做了鳳頸 ,大致不過不失,級頭1/5以上咁。(未到頭又未到腰,當佢頸甘上下 )
家長最了解小朋友,有時那個2a/1c還是1b,1a,意義並不一定反映一切。
1c小朋友可以是呈分失手,1a小朋友可以是死背死谷而來。上到上學,不同組別的小學生可以來個大翻身大執位。
中學時,已經不可能死背幾課常識,中文跟句型狂操幾句作句,英文猛做工作紙操熟文法便能名列前茅。上到中學,靠理解/消化/分析/整合材料,出力與成效關係與小學時有異。
唯一可説英文底子好確有優勢。當每一科也幾乎用英文時,學生如英文好,理解快左,書寫表達流暢左,會讀得順好多。
所以,保守和進取,還要看人,光看本屬band幾並不夠。
當然,一般來説1A學生保持力一定比1c優勝,但1c學生去到1A校,也未必不能迎頭趕上。

Tunghk    發表於 23-3-29 10:24

jesswu 發表於 23-3-29 06:51
我也分享一下,小朋友1c/2a成績(以呈分計),越級入了1a。而家做了鳳頸 ,大致不過不失,級頭1/5以上咁。(未 ...

謝分享,我仔英文一般,雖然都拎90分,但同英文叻仲有好遠距離,啱啱呈三出左成績,喺冇上兩次既操練下竟然變左1B生,所以仲糾結中。。。

佢性格比較適合做雞頭,會有自信d但我覺得滙基係好好既學校。。好苦惱

jesswu 發表於 23-3-22 23:20
89D如果由馬鞍山中心上,經大老山隧道去彩虹轉車站都係20分鐘多d車程,再轉91號坐10分鐘左右到順利,順利 ...

芙蓉BB 發表於 23-3-29 08:46
謝分享,我仔英文一般,雖然都拎90分,但同英文叻仲有好遠距離,啱啱呈三出左成績,喺冇上兩次既操練下竟 ...

纯多嘴再講多句,UCCKE DSE 高中課程選修有ApL 科目(好少Band 1英中會提供,因為通常係學生成績麻麻或中下讀的)及日文,呢2個DSE 選修科目對成绩麻麻平庸學生非常好的選擇,令佢哋仍可踏上大學之路。

幾年前我聽UCCKE 高中選修科家長晚會,  當晚有一位係中大讀Sociology 嘅學姐回校分享,她當年讀ApL 心理學 +DSE 倫理與宗教 +DSE 4科主修科2x分入中大的,她在校期間成績算是中下吧,但UCCKE 辦學心意唔會只拔尖看重好成績的學生的,如UCCKE 收你,放心去讀!

所謂的雞頭鳳尾,其實都係估估下,中學生青春期變數多,太早俾個框格佢局限佢,係唔係好事?各人有各人睇法....
以為 1A 學校好深好谷,現實係好多 1C、B2 學校更谷更辛苦,無他,學校想升格。

2jkidsfather    發表於 23-3-29 15:45

小時了了 發表於 23-3-29 10:07
纯多嘴再講多句,UCCKE DSE 高中課程選修有ApL 科目(好少Band 1英中會提供,因為通常係學生成績麻麻或中下 ...

咁好,原來可以選修APL, 咁可以多條出路,見佢講座主要講GCE AL

芙蓉BB 發表於 23-3-29 15:14
咁好,原來可以選修APL, 咁可以多條出路,見佢講座主要講GCE AL

提一提APL, DSE計分最高level 只有4,即係2科X加一科APL。APL要星期六額外出其他學校讀!

芙蓉BB 發表於 23-3-29 15:14

再多嘴提一提,ApL 科目外國好多大學唔接受呢科,但大多數香港嘅大學接受。ApL 科目唔洗考DSE

日文,大多數外國及香港嘅大學都接受這科

gracelam 發表於 23-3-29 15:57

提一提APL, DSE計分最高level 只有4,即係2科X加一科APL ...

吾係校內課程?要出去讀?

芙蓉BB 發表於 23-3-29 19:14
吾係校內課程?要出去讀?

唔係校內課程, 係DSE承認嘅課程, 我女津校都有, 不過佢話比D DSE危危乎唔夠分同學,中五去讀嘅課程嚟!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小時了了 發表於 23-3-29 16:06
再多嘴提一提,ApL 科目外國好多大學唔接受呢科,但大多數香港嘅大學接受。ApL 科目唔洗考DSE

日文,大多 ...

請問如果用日文報大學,最高係咪都只有level 4?

monkeydiary 發表於 23-3-29 19:27

唔係。DSE丙部外語有A B C D E grade, A = DSE level 5** ,有7分!其他grade 唔知點計, 只知A有7分!

monkeydiary 發表於 23-3-29 19:27

DSE Cat C 取 a = Cat A 5
聯招 不同大學計法可有別

DSE
Cat C = Cat A
a = 5
b = 4
c = 3
d = 2
e = 1

jesswu 發表於 23-3-29 06:51
我也分享一下,小朋友1c/2a成績(以呈分計),越級入了1a。而家做了鳳頸 ,大致不過不失,級頭1/5以上咁。(未 ...

鳳頸

gracelam 發表於 23-3-29 15:57

提一提APL, DSE計分最高level 只有4,即係2科X加一科APL ...
APL要星期六額外出其他學校讀??? 去邊??

bananaGi 發表於 23-3-30 10:08
APL要星期六額外出其他學校讀??? 去邊??

睇你報邊科?去指定學校或其他辦學機構!
‹ 上一主題|下一主題